SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vatandaşlığın Ucuzlaması Kriz Göstergesi"

0
Güncellendi - 2018-09-21 21:23:58
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Heyeti, 'ekonomideki sorunların ve çözüm önerilerinin halka anlatılması' için başlatılan çalışma kapsamında Malatya'da temaslarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ekonomiye ilişkin basın toplantısı düzenleyerek 13 önerisini kamuoyuna açıklamış, ekonomideki sorunların ve çözüm önerilerinin halka anlatılması için kurmaylarına talimat vermişti.

Bu çerçevede CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve Adana Milletvekili Ayhan Barut’tan oluşan  Ekonomi Heyeti, Malatya'da bir dizi temas ve ziyaretlerde bulundu.

Heyet, ziyaretler öncesi CHP Malatya İl Teşkilatı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Türkiye, iki farklı dünyayı yaşıyor. Bir gerçeklerin, açlığın, yoksulluğun, işsizliğin, krizin olduğu bir Türkiye birde akşam televizyonları açtığımızda izlediğimiz havuz medyasının bize yansıtmaya çalıştığı şeyler" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazanmak için öngörülen sabit sermaye tutarı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirilmesini eleştiren Ağbaba, "Krizin en büyük göstergelerinden birisi Türk vatandaşlığının ucuzlaması. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı artık ucuzladı. Eskiden 2 milyon dolar nakit paranız olması gerekiyordu, şimdi 500 bin dolar nakit paranız olursa Türk vatandaşlığına özel bürolarda geçebiliyorsunuz. Kriz var mı, yok mu bir bakın. Özel bürolarda 500 bin doları verdiniz mi Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığına geçebiliyorsunuz" ifadelerine yer verdi.

Ağbaba, Anadolu'nun her yerinde kriz olduğunu ileri sürerek, şunları söyledi:

"(Kriz yok) diyor. Kriz olmadığı doğru, hakikaten kriz yok. Kriz nerede yok, sarayda kriz yok. Kilosu bin liralık çaylar, ismini bilmediğimiz kokteyller, ismini bilmediğimiz içeceklerle birlikte, suşiler, ejder meyvesi dediğimiz yerli ve milli olmayan meyvelerle beslenen bir saray var. Sarayda krizin olmadığı doğru ama Anadolu'nun neresine giderseniz gidin orada kriz var. Kriz yok sarayda ne yaptı 400 milyon dolara tartışmalı bir şekilde bir uçak aldı. Önce satın aldı sonra hediye olduğu iddia ediliyor. Hediye mi olduğu, parayla mı alındığını daha sonraki yıllarda göreceğiz. Baba oğla 400 milyon dolarlık uçağı vermez."

Ekonomiye ilişkin 13 maddelik bir çözüm önerisini açıkladıklarını kaydeden Ağbaba, "Yapıcı çözüm önerilerini açıkladık. 'Dolar baronlarının adamı' dedi, kime CHP'ye. Devlette liyakat sistemi hakim kılınmalı. Ne demek, anasına, babasına, kardeşine bakmadan devleti ehil ellere teslim etmek. Demokrasiye derhal geçilmelidir. Hukuk'un üstünlüğü sağlanmalıdır. Hukuk'un olmadığı, yargının bağımsız olmadığı yerde hiç kimse güvende değildir, hiç kimsede yatırım yapmaz. Yarın malına ne olacağını bilmeyen yurt dışındaki işadamı gelip, Türkiye'de yatırım yapmaz. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı mutlaka sağlanmalıdır. Akılcı bir dış kaynaklı yönetime geçilmelidir. Dolar esas alınarak yapılan ihalelerle süratle Türk Lirasına çevrilmelidir. Kamu İhale Yasası düzenlenmelidir. Sayıştay bağımsız denetim yapmalıdır. Bütçe disiplini sağlanmalıdır. Dış politikada 180 derece değişmelidir. Dilimizde tüy bitti. 3,5-4 milyon Suriyeli şuanda Türkiye'de yaşıyor. Türkiye'nin ekonomisine ciddi zararlar veriyor" şeklinde konuştu.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan da "Son dönemlerde Türkiye'de fabrikalarda, tarlalarda, esnaflarda, pazarlarda her yerde ekonomi konuşuluyor. Cumhuriyet tarihine bakıldığında böyle günler yaşamamıştık. Herkes ekonomiyi konuşuyor, herkes ekonomist olmuş, herkes Türkiye'nin nasıl ayağa kalkacağını konuşuyor ama tek tartışmayan bugünkü iktidar. Henüz sıkıntı tabana yansımadı. Henüz emeklinin ve asgari ücretle çalışanın cebine yansımadı. Önümüzdeki süreçte hükümetin dikkatini çekiyoruz en büyük sıkıntı işsizlik ve işçilerin işten çıkarılması olacak" diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut ise "Ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Gün geçmiyor ki bir işyeri kapanmasın. iş dünyasında, tarımda, sanayide kriz var. Dolar her gün artıyor. Dolar artıyor, düşsün diye faizler artırılıyor, birkaç saat dolar düşmüş gibi görülüyor, tekrar faizle birlikte dolarda artıyor. Bu ekonomik yükte çiftçilerin, işçilerin, memurların üzerine biniyor. Yük, orta direk dediğimiz tabakanın üzerine biniyor" dedi. 

Ekonomi heyeti daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği, Esnaf Kredi Kefalet ve Kooperatif Birliği, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Özsan Sanayi Sitesi Kooperatifi ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ni ziyaret etti.

TSO ZİYARETİ..

Bu arada, CHP’nin Ekonomi Heyeti, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek kent ekonomisi hakkında bilgiler aldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatları doğrultusunda CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın başkanlığında oluşan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve Adana Milletvekili Ayhan Barut’tan oluşan Ekonomi Heyeti, Malatya’da bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Parti il binasında basın açıklaması yapan heyet, daha sonra Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını ziyaret etti. Burada Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ile görüşen heyet adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 81 İlde CHP milletvekillerinin hem iş dünyasının sorunlarını dinleyerek bir rapor hazırlayacağını söyledi.

Hazırlayacakları raporu kamuoyu ile paylaşarak çözüm önerilerini sunmaya çalışacaklarını kaydeden Ağbaba, “Bütün sektörle ilgili sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bizim bu konuyla ilgili 13 maddelik bir çözüm önerimiz vardı. Bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Şuana kadar bu öneriler hayata geçirilmedi. Türkiye’nin bu krizden kurtulması için demokrasinin hayata geçmesi gerekiyor. Önerilerimizi sunmaya devam edeceğiz. Hükümetin mutlaka muhalefetin bu görüşlerini ciddiye alması gerekiyor. Bardağı taşıran Trump’ın kabul edilemez sözleri olduğunu belirtmek istiyoruz. Bizler CHP olarak sizlerin yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Yaşayacağınız her türlü sorunda sizlerin sesi olacağız, sizlerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşacağız. Ne zaman bir sıkıntı yaşarsanız yanımızda ol derseniz, her zaman yanınızda olacağımızı bilmenizi istiyoruz” şeklinde konuştu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “CHP ekonomi heyeti, bizlerle de İstişarede bulunmak için bizleri ziyaret ettiler. Tabi bu ziyaret bizleri sevindirmiştir, zira bu süreçte ekonomik anlamda yapılacak değerlendirmelerin katkı sunacağına inancımız tamdır. Sayın Genel Başkan Yardımız sağolsun istişarelere açık, sorunumuz olduğunda bizlerle ilgilenen bir vekilimiz. Bu anlamda kendileri ile gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız