SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vay!.. Bu Doğalgaz Neymiş?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, 30 yıllık dağıtım ihalesini kazanan özel şirketin doğalgaz şebeke döşeme çalışmaları devam ederken, bir yandan da doğalgaz aboneliği için vatandaşın şu ana kadar beklenen ilgisinin olmaması, abonelik için 2 bin 500 dolayında vatandaşın şimdiye kadar kayıt yaptırması konuşulurken, Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Gündüz'den, "doğalgaz reklamı gibi" dedirten yazılı bir açıklama geldi.

Daha önce Malatya'da kullanılan yakıt türü ve hava kirliliği ile ilgili açıklamalarına pek rastlanmayan, hava kirliliği yaşandığı dönemde bir milletvekilinin "Malatya'da hava kirliliği yok.." şeklindeki açıklaması karşısında ses çıkarmayan odanın şimdiki başkanı Gündüz'ün, Malatya'nın gerçekte büyük sorunlarından biri olan yakıt kalitesizliği ile ilgili konuyu, "doğalgaz tek çözüm" diye sunduğu şeklinde değerlendirilen açıklaması şöyle:

"Malatya Tabip Odası olarak, Malatya’mıza doğalgazın gelişiyle katı yakıtların insan sağlığına olan zararlı etkileri ve doğalgaz kullanmanın insan sağlığına olan faydalarını kamuoyu ile paylaşmak istedik. Malatya il merkezi coğrafi konumu itibari ile etrafı hava akımı güzergahına ve sirkülasyonuna kapalı bir ortam oluşturduğundan, daha çok kış mevsimlerinde yakılan katı yakıtlar ve araba egzoz gazlarıyla yaşanmaz bir hava kirliliği oluşturmaktadır.Unutulmamalıdır ki Malatya; kanser, kronik bronşit, akciğer hastalıkları ve alerjik hastalıklar bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu hastalıkların temel nedenleri arasında hava kirliliği başta gelmektedir.

İlimize doğalgazın gelişi bizi bu anlamda mutlu etmiştir. Şehrimizin temiz havaya kavuşacağı müjdesini vermiştir. Ancak doğalgaza ulaşacağı kesin olan bölgelerde dahi hala kömür, fuel oil gibi hava kirliliğine sebebiyet veren katı ve yarı katı yakıtlarda ısrar edildiği görülmektedir. Bilinmelidir ki tüm şehir doğalgaz kullanmadıkça hava kirliliğinin önüne istenilen seviyede ulaşılamayacaktır. Tıpkı sigara içiciliği gibi; nasıl içen içmeyene pasif içicilik ile zarar veriyorsa, katı yakıt kullanan da tüm topluma zarar verecektir. Daha ekonomik ve daha temiz hava demek olan doğalgazın kullanılmamasında ısrar edilmesini anlamak mümkün değildir. Bir gün dahi halkımız zehirli ve karbonmonoksitli havayı solumaya terk edilmemelidir. Burada yetkililerin konuya hassasiyetle eğilmeleri, ivedilikle ve mutlaka halkımızın doğalgaz kullanmalarını sağlamaları toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir.

HAVA KİRLİLİĞİNİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE OLUMSUZ ETKİLERİ:
Fosil kökenli yakıt kullanan enerji üretim tesislerinden kaynaklanan hava kirliliğinin "İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri" aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır.
1. Akciğer Kanseri
2. Bronşit, Kronik Bronşit, Nefes Darlığı
3. Çocuklarda Raşitizm
4. Romatizmal Hastalıklar
5. Kalp Hastalıkları
6. Göz Yanmaları
7. Çeşitli tozların vücuttaki birikiminden doğan iştahsızlık ve neticesinde, vücudun zayıf düşerek zaafiyete uğraması ve hastalığın vücudun direncini zayıflatması
8. Kirli havanın altında yaşayan insanlarda aşırı derecede yorgunluk ve bitkinlik belirtilerinin görülmesi
9. Hava kirliliği içinde yaşayan insanlarda cinsel sağlık bozuklukları başlaması
10. Suç işleme oranında artış, sinirlilik, ruhsal bozukluklar vb.
11. Kan zehirlenmesi başlar. Hamile kadınlarda zehirlenme oranı yüksek olup, düşükle sonuçlanabilir.
12. Çeşitli tozların deri dokusunun üzerindeki delikleri terle birleşip kapamasıyla deri solunumuna mani olması (hava kirliliğinden dolayı vücutta solunum zorluğu başlar).

Doğal gazın önemi diğer enerji kaynaklarına olan üstünlüklerinden kaynaklanır. Her şeyden önce doğal gaz, temiz ve güvenli bir yakıttır. Yandığında yalnızca karbondioksit ve su buharı oluşur; kül, karbon monoksit ve kükürt bileşikleri oluşturmaz ve çevrede asit yağmuruna sebep olmaz. Kullanıldığı şehirlerdeki solunan hava kalitesinin artmasından da anlaşılacağı üzere azot oksit emisyonu diğer yakıtlara kıyasla çok daha azdır. Doğalgaz karbon monoksit zehirlenmelerine sebep olmaz. Kısacası doğalgaz temiz hava ve sağlık demektir. Kamuoyuna duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız