SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ve Bayram Günleri..

A- A+ PAYLAŞ

Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte 3 günlük bayram başladı. 30 Eylül Salı- 2 Ekim Perşembe günleri arasında kutlanacak olan Ramazan Bayramı dolayısıyla, Bayram namazı saat 07.02'de kılınacak. Resmi bayramlaşma töreni ise her yıl olduğu gibi bu yıl da Öğretmenevi'nde yapılacak.

* BAYRAM NAMAZI..
Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Malatya merkezde bayram namazının 07.02'de kılınacağını bildirdi ve halk arasında "İki salla bir bağla, üç salla bir yolla.." tekerlemesiyle de hatırlanan bayram namazıyla ilgili şunları söyledi:

"Güneşin doğuşundan 50 dakika kadar bir süre geçtikten sonra bayram namazının vakti girer. Vakit girince cemaat namaz düzeni alarak: "Niyet ettim vâcib olan bayram namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet ederler. İmam da namazı kıldırmaya niyet eder. Allahü Ekber diyerek tekbir alır ve namaza durur. Cemaat da tekbir alarak namaza durur. Bu iftitah tekbiridir. Ve her namazda vardır. İftitah tekbirleri alındıktan sonra herkes içinden Sübhâneke duasını okur. Sonra imam biraz fasıla ile, birbiri ardı sıra ellerini kulaklarına kaldırıp açıktan üç kere tekbir alır. Cemaat de öyle yapar. Birinci ve ikinci tekbirlerde eller yanlara salınır. Üçüncü tekbirden sonra göbeğin altına bağlanır. Bu tekbirlere zevâid tekbirleri denir. Zevâid tekbirleri vâcibtir. Bundan sonra imam içinden Eûzü - Besmele çeker. Açıktan Fâtiha suresini ve bir sûre okur. Sonra rükû' ve secdeye gidilir. İkinci rek'ata kalkılır.

İkinci rek'atta imam içinden Besmele çekerek yine Fâtiha ve sûre'yi açıktan okur. Sûre bitince birinci rek'atta olduğu gibi eller kulaklara götürülerek üç kere tekbir alınır. Bunlara da zevâid tekbirleri denir. Üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan tekrar Allahü Ekber denilerek rükû'a gidilir. Bu dördüncü tekbir, rükû'a eğilirken söylenen tekbirdir. Rükû'dan sonra secde yapılır. Tahiyyât, salâvat ve dualar okunarak selâm verilir. Böylece bayram namazı kılınmış olur.

Namazdan sonra imam minbere çıkarak oturmaksızın bayram hutbesine başlar. Aynen Cuma hutbesinde olduğu gibi iki hutbe okur. Ancak bayram hutbelerine tekbir ile başlanır. Cemaat da bu tekbirlere hafifçe iştirâk eder. Kurban bayramı namazını acele kılmak, Ramazan bayramı namazını ise biraz geciktirmek müstehapdır. Hutbede bayramın mahiyetinden, öneminden bahsedilir. Kurban bayramında ise kısaca kurban hükümlerine temas etmekte ve teşrik tekbirlerini cemaate hatırlatmakta fayda vardır. Hutbeden sonra dua yapılarak cemaat dağılır."

* BAYRAMLAŞMA..
Valiliğin organize ettiği resmi bayramlaşma töreninin, Salı günü saat 11.00'den itibaren Öğretmenevi'nde gerçekleştirileceği bildirildi.

* BELEDİYE AÇIKLAMALARI..
Bu arada, bayram dolayısıyla alınan önlemler, bayramlaşma programı ile ilgili Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten de şöyle:

"Belediye otobüslerinin Ramazan Bayramı’nın birinci günü olan 30 Eylül Salı günü, Mezarlıklara ücretsiz seferler düzenleyeceği belirtildi.

Bayram süresince 06.00 – 16.00 saatleri arasında mezarlıklara sefer yapacak olan Belediye otobüsleri, Şehir Mezarlığı’na Kapalı Çarşı karşısındaki İstasyon durağından, Alibaba, Kuyuönü ve Tecde Mezarlıkları’na da Belediye’nin yan tarafındaki Merkez Çilesiz durağından kalkacak.

BELEDİYE’DE BAYRAMLAŞMA
Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Bayramın Birinci günü olan 30 Eylül 2008 Salı günü Belediye Meclis Salonunda halkla bayramlaşacak.

Bayramın 1. günü 13.00 – 15.00 saatleri arasında Belediye Meclis Salonunda halkla bayramlaşacak olan Belediye Başkanı Akın, bayramlaşmaya tüm Malatyalılar’ın davetli olduğunu bildirdi.

BELEDİYE BAYRAMDA DA GÖREV BAŞINDA
Malatya Belediyesi meydana gelebilecek arıza ve aksaklıklara en kısa sürede çözüm bulabilmek ve vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla çalışmalarına bayram sürecince de devam edecek.

Özellikle Temizlik İşleri, Zabıta, İtfaiye, Mezarlık, Fen İşleri, MASKİ Müdürlüğü ve diğer bazı müdürlüklere bağlı ekiplerin vatandaşlardan gelecek şikayetleri değerlendirerek çözüme kavuşturabilmek amacıyla bayramda görev başında olacakları bildirildi.

Halkın, gerektiğinde arayabilecekleri belediye ile ilgili birimlerin telefonları ise şunlar:

İTFAİYE : 110, 322 79 98 MEZARLIK : 188, 336 14 44, 336 15 15
SU ARIZA : 185, 221 00 01 TEMİZLİK : 324 83 93, 336 06 60
ZABITA : 153 - 321 16 08 KANALİZASYON : 221 21 00

EKMEK BÜFELERİ BAYRAMDA DA GÖREV YAPACAK
Malatya Belediyesi MEGSAŞ Şirketine bağlı ekmek satış büfelerinden 13 adedi Ramazan Bayramı süresince hizmet verecek.

Bayram Süresince Açık Kalacak Ekmek Satış Büfeleri:

1- Belediye Arkası 6- Battalgazi Otobüs Durağı 11- TOKİ
2- Akpınar 7- Kasap Pazarı 12- SSK
3- Sıtmapınarı 8- Malatya Devlet Hastanesi 13- İş Bankası
4- Köy Garajı 9- Kernek
5- Çevreyolu (Eski Üniversite Durağı) 10- Emeksiz"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız