SON DAKİKA
SON DEPREMLER

..Ve Gece Cami Yerle Bir!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:40:02
..Ve Gece Cami Yerle Bir!..
A- A+ PAYLAŞ

Uzun süredir yıkımı ile ilgili sert tartışmaların konusu olan Malatya Şire Pazarı içinde bulunan ve yaklaşık 30 yıl boyunca ibadet edilen Şire Pazarı Camii, burada işyeri bulunan  ve bazıları da işadamı olan kişilerin önderliğinde hazırlatılarak başlatılan “restorasyon ve onarım” projesi kapsamında, ancak esas olarak işyerlerinin değerinin artırılmasına yönelik düşünce doğrultusunda, pazarın faaliyette bulunmadığı Pazar gecesi  geç saatlerde, Şire Pazarı’nın kapıları kapatılarak yıkıldı. 

30 YILDIR İBADET EDİLEN CAMİ 2 SATTE YERLE BİR EDİLDİ 

Saadet Partisi (SP) Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün caminin yıkılmasını sert bir dille eleştiren iddialarına göre cami yıkımını da içeren projenin himayedarlığını yapan Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza’nın ön ayak olduğu proje kapsamında cami yıkım işi Pazar gecesi saat 21.00 civarında başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü. 

Profesyonel yapı yıkım şirketi tarafından gerçekleştirilen yıkım işi, 1985 yılında ibadete açılan ve her gün çok sayıda insanın ibadet ettiği Şire Pazarı Camii’nin çatı katından başlatıldı. 

Gecenin karanlığında başlatılan ve Şire Pazarı’nın kapıları kapatılarak yürütülen yıkım işinde, çatıdan sonra duvarlar, ardından ise camiyi taşıyan kolonlar yerle bir edildi. 

Yıkım sırasında Şire Pazarı tam anlamıyla toz bulutu ile kaplanırken, çok sayıda esnafın açıkta bıraktığı kayısı ve kuruyemişler toz ve toprak tabakası ile örtüldü. 

Yıkım sırasında yıkım şirketi işçileri yemek molası verdikten sonra, yıkım çalışmasına devam etti. 

“Müteahhit olarak seçilen” ve ilk kez belediye işi dışında dışarıya iş yapan Malatya Belediyesi Esenlik Ltd. Şti. tarafından uygulanan restorasyon projesi kapsamında yaklaşık 30 yıl boyunca kent merkezinin en hareketli noktasında ibadete açık olan  Şire Pazarı Camii’nin yıkım işi saat 23.00’de tamamlandı. 

Yıkım sonrası, Malatya Şire Pazarı adeta bombalanmış bir savaş alanı görüntüsüne bürünürken, caminin enkazı traktör ve kamyonlara yüklenerek hafriyat alanına taşındı. 

Şire Pazarı Camii, 2004 yılında yapılan Camiler Yarışması’nda Malatya Müftülüğü tarafından Betonarme Camiler kategorisinde dereceye girmiş, caminin imam ve hatibi dönemin Malatya Müftüsü Bekir Gerek tarafından takdirname ile taltif edilmişti. 

ŞİRE PAZARI ESNAFI: FINDIKLI DA DESTEK VERİYOR 

AKP Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı da Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza ile birlikte geçtiğimiz günlerde Şire Pazarı’na giderek esnafla görüşmüştü. Şire Pazarı esnafının verdiği bilgiye göre, Mücahit Fındıklı da caminin yıkılmasını destekleyen konuşmalar yaptı. Fındıklı’nın esnafa, yıkılan caminin yerine yeni bir cami yapılacağını söylediği de belirtiliyor. 

CAMİYİ YIKANLAR BİR YIL ÖNCE YIKIMI İNKÂR ETMİŞLERDİ 

İlk olarak geçtiğimiz yıl SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün gündeme getirdiği bir restorasyon projesi kapsamında Şire Pazarı Camii’nin yıkılacağı iddiası o dönemde projeyi himaye ettiği ileri sürülen Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza tarafından kesin bir dille yalanlanmıştı. 

SP İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün bu açıklamasından bir yıl sonra restorasyon projesi geçtiğimiz aylarda uygulanmaya başlandı ve Asiltürk, caminin yıkılacağı iddiasını yeniden gündeme taşıdı. 

Asiltürk konuya ilişkin açıklamasında caminin ticari rant uğruna yıkılacağını belirterek, cami yıkımını da içeren projeyi himaye eden Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza ve cami yıkımını organize eden işadamlarını, yıkıma göz yuman Malatya Müftülüğü ve restorasyon projesini yürüten Malatya Belediyesi’ni ağır bir dille suçlamıştı. 

SP İl Başkanı Mehmet Asiltürk açıklamalarında cami ve mescidleri yıkanların Allah’ın lanetine muhatap olacaklarını ifade ederek Bakara Suresi’nin “Allah'ın mescidlerinde onun adının anılmasını yasak eden ve onların yıkılması için çalışandan kim daha zalimdir? Böyleleri oralara (eğer girerlerse) ancak korka korka girebilmelidirler. Bunlar için dünyada rezillik, ahirette de büyük bir azap vardır” şeklindeki 114. Ayetini hatırlatmıştı.  

SP Malatya İl Başkanı Mehmet Asiltürk’ün bu açıklama ve suçlamalarına yanıt veren Malatya TSO Meclis Başkanı Sami Payza, suçlama ve ithamları reddederek, yıkılacak cami yerine yenisinin yapılacağını açıkladı. Hazırlatılan ilk projede yeni düzenleme kapsamında Şire Pazarı'na yeni bir cami yapılacağına ilişkin bir kayıt olmazken, tepkiler üzerine birkaç gün sonra ortaya 2 alternatifle çıkılmış, biri meydanda "mescit" diğeri çatıda ahşap cami olan bu alternatiflerden biri hakkında karar verilememiş olması bile, ilk projede cami ya da mescidin yeralmadığına kanıt olarak gösterilmişti. 

MÜFTÜLÜK YIKIMA SEYİRCİ KALDI 

Malatya Müftülüğü Şire Pazarı Camii’nin yıkımı konusunda bugüne kadar tam anlamıyla üç maymunları oynadı. Camideki eşyaların taşınması ve herhangi bir kişiye zimmetlenmesi için camiye bir görevli göndermiş, müftülük görevlisi Mehmet Yılmaz ile yıkımı organize eden işadamları arasında yer aldığı belirtilen İlyas Meral arasında eşyaların zimmet defterine işlenmesi konusunda cami içinde sert bir tartışma yaşanmıştı. 

Cami içindeki eşyalar taşındıktan sonra ise, kapı ve pencereler sökülmüş ve cami yıkıma hazır hale getirilmişti. 

Caminin Ramazan ayı içinde bir Cuma namazı öncesinde yıkılması planlanıyordu. Ancak cami cemaatinin tepkisi ve medyada yer alan eleştirel haberler üzerine cami yıkım işi Ramazan ayı sonrasına ertelenmişti.

BU YIKILAN 2. CAMİ..

Halen AKP Malatya Milletvekili olan Cemal Akın’ın Malatya Belediye Başkanlığı döneminde, mülkiyeti Malatya Belediyesi’ne ait olan Sivas Caddesi ve Çevreyolu arasındaki Malatya Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin 34 dönümlük arazisi, 2008 yılında 52.5 milyon TL bedelle üzerindeki cami ile birlikte Hollandalı ACT şirketine satılmış, Hollandalı şirket Malatya Belediyesi’nden kiraladığı iş makineleri ile camiyi yıkmıştı. Rant için satılan alandaki caminin yıktırılması daha sonra sürekli kamuoyunun gündeminde yeralmış, AKP'ye yönelik eleştirilere neden olmuştu. Bu tepkilere karşı, satılan alanın hemen yakınında bulunan ve çevredeki vatandaşlar tarafından kullanılan Çocuk Parkı'nın imar durumunun değiştirilerek ibadet alanına çevrildiği ortaya çıkmış, burada da geçtiğimiz günlerde "Yeni Hal Camii" adıyla bir cami inşaatına başlanmıştı.

Şire Pazarı Camii’nin de yıkılması ile birlikte son 4 yıl içinde Malatya’da ticari rant amaçlı olarak yıkılan cami sayısı 2’ye yükselmiş oldu. 

AKP’li Malatya Belediyesi’nin yıkım için sıraya koyduğu 3. cami ise, miting alanı olarak kullanılan ve tüm karşı çıkmalara rağmen Malatya Belediyesi tarafından, AVM ortaklarından Mehmet Kavuk’a cami yaptırması için tahsis edilen belediye ile AVM arasındaki alana yaptırılacak cami nedeniyle yıkılacağı bizzat Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından açıklanan 40 yıllık Sümer Camii. Sümer Camii’nin  asıl yıktırılma gerekçesinin ise, MalatyaPark Alışveriş Merkezi’nin ön manzarasına engel oluşturmak olarak iddia ediliyor. Kavuk'un bölgede ortağı olduğu şirkete ait uygun alanı olmasına, yine yakınında halen İlçe ve Köy Garajı olarak kullanılan, belediyenin de bir süre önce satışa çıkardığı eski Otogar alanının bu cami için önerilmiş olmasına karşın, Çakır ile Kavuk arasında belediye ve AVM'nin hemen yanındaki miting alanına cami yapılması konusundaki anlaşmadan vazgeçilmedi. Belediye, Sümer Camii'nin yıkımıyla sonuçlanacak olan mevcut projeyi, "nasılsa yeni cami yapılacak" mantığıyla savunuyor.

HABER- FOTO: Güler Hazar

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız