SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ve İşte Kayısı Güzeli!..

A- A+ PAYLAŞ

İlk kez 1973 yılında gerçekleştirilen Malatya Kayısı Şenliği'nin ilgi çeken etkinliklerinden biri olan "Kayısı Güzeli" yarışması, yaklaşık 15 yıldır etkinlik programında yeralmazken, "Kayısı Güzeli" Kağızman'da düzenlenen festivalde seçildi. Ancak, bu yarışma sonucunun ilginç yanı, İHA'nın haberine göre, geçen yılın güzelinin bu yıl yine güzel seçilmesiydi.

MALATYA'NIN PROGRAMINDAN ÇIKMIŞTI..
Malatya'da, ilk kez Cumhuriyet'in 50. yılı kutlamaları kapsamında "Kayısı Festivali" yapılması gündeme gelmiş, "Fuar Kurma ve Turizm Derneği" 1973 yılında ilk Kayısı Festivali'ni organize etmişti. Sonraki yıllarda festival, şenlik, bayram adı altında gerçekleştirilen etkinlikler, ortalama 3 gün olarak planlanmış, bu etkinlikler çerçevesinde En İyi Kayısı (Hasanbey, Hacıhaliloğlu ve Hüdai türlerinde), Kayısı Güzeli, En İyi Vitrin, En İyi Panayır vb. yarışmalar düzenlenmişti.

1980'li yılların ortalarında, dönemin başbakanı merhum hemşehrimiz Turgut Özal'ın, Malatya Programını "Kayısı Şenliği" dönemine rastlatması, sonraki yıllarda da bunu geleneksel hale getirmesi üzerine, organizasyonlar dernek kapsamından çıkarılmış, bir ara Valilik-Belediye, daha sonra da sadece Belediye merkezli olarak gerçekleştirilmeye başlanmıştı. Bu dönemde, Özal'ın da tanık olduğu, hatta dönemin de İçişleri Bakanlarından Abdulkadir Aksu'nun bir jürisinde yer aldığı güzellik yarışmalarının sonuncusu, 1989 yılında dönemin ANAP'lı belediye başkanı Seyhan Semercioğlu döneminde yapılmış, daha sonra aynı partiden belediye başkanlığına seçilen Münir Erkal yönetimindeki belediye, üstlendiği şenlik organizasyonundan Güzellik Yarışması'nı çıkarmıştı.

KAYISI GÜZELİ KAĞIZMAN'DAN..
Dünyanın en iyi kayısılarının Malatya'da yetiştirilmesine karşın, ihracat ve üretim merkezi olarak nitelendirilecek miktarda ürün elde edilemediği için bu yönüyle gündemde olmayan bazı bölgelerde de bir süredir Kayısı Festivalleri düzenleniyor. Bunlardan İçel'in Mut ilçesindeki festival yaklaşık 1.5 ay önce yapılmıştı. Geçtiğimiz günlerde Erzincan'ın Kavakyolu beldesinde Kayısı Festivali düzenlenmiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destek verdiği bu etkinliğe, bakanlığın üst düzey bürokrasisi de katılmıştı.

Son organizasyon ise Malatya'dakilerle aynı döneme rastlayan Kars'ın Kağızman ilçesindeki Kayısı ve Kültür Festivali. Bu yıl ikincisi yapılan festivalde, en iyi kayısının yanı sıra, Kayısı Güzeli seçiminin yapıldığı, geçen yılın güzeli Başak Aydın'ın bu yıl da ünvanını koruduğu İHA'nın haberinde yeraldı. Haberde, yarışmaya katılanlarla ilgili sayı ya da başka katılan olup olmadığı yolunda bir bilgi bulunmuyor.

FOTOĞRAF: Kağızman'da yapılan Kayısı Güzeli yarışmasının birincisi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız