SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ve Mübarek İstifa Etti

A- A+ PAYLAŞ

Ve Mısır'da beklenen oldu. Devlet Başkan Yardımcısı Süleyman, Hüsnü Mübarek'in istifa ettiğini açıkladı. Mısır'da bugün de yüz binlerce kişi protesto gösterileri için sokaklara döküldü. Kahire'den ayrılan Mısır lideri Mübarek ve eşinin ise Şarm el Şeyh'te olduğu bildirilirken, devlet başkanlığından bir açıklama yapılacağı bildirildi.

Mübarek'in yetkilerini vererek görevinde kalması, protestoların sürmesi ve ordunun yönetimin devir sürecine açık vermesi nedeniyle uzmanlar tarafından "en kritik gün" olarak tanımlanan bugün dakika dakika Mısır'da yaşanan son gelişmeler:

17.55: Reuters'a konuşan iktidar partisinin basın sözcüsü Muhammed Abdullah, Mübarek'in Şarm el Şeyh'te olduğunu teyit etti.

17.35: İktidardaki Ulusal Demokratik Parti'nin (NDP) Genel Sekreteri Hüssam Bedrevi'nin görevin ayrıldığı bildirildi. Bedrevi, genel sekreterlik görevine geçtiğimiz günlerde getirilmişti.

17.30: AFP'ye konuşan ABD'li bir yetkili, Mübarek'in Şarm el Şeyh'e gitmesinin "olumlu bir ilk adım" olduğunu söyledi.

17.00: Yaklaşık 1000 kadar Mısırlı, içerideki tutukluları dışarı çıkarmak için El Ariş kentindeki bir polis karakoluna saldırdı. AFP, çıkan silahlı çatışmada çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

16.35: Devlet başkanlığından "acil ve önemli bir açıklama" yapılacağı açıklandı.

15.50: Associated Press'e konuşan yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşinin Kızıldeniz'deki tatil beldesi Şarm el Şeyh'te olduğunu söyledi..

15.45: AFP haber ajansı, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin sayısının 1 milyonu bulduğunu bildirdi.

15.10: El Arabiya televizyonu Müslüman Kardeşler'in Mübarek ve Süleyman'ın konuşmalarındaki ifadeleri reddeden bir açıklama yayımladığını bildirdi. Öte yandan ordunun Mısır halkının cep telefonlarına bugün yapılacak üçüncü bir açıklamayla ilgili bilgi mesajları göndermekte olduğu ifade ediliyor.

15.05: El Cezire Arapça kanalı konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde Mübarek ve eşinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiğini öne sürdü.

14.55: El Cezire televizyonu göstericilerin yürüyüşe geçmesi ihtimali doğrultusunda İskenderiye'de bulunan Başkanlık binasının çatısına keskin nişancılar yerleştirildiğini duyurdu. Kahire'de de göstericilerin çeşitli noktalara dağıldığı ve askerlerin şehri sıkı denetim altına aldığı bildirildi.

14.50: BBC'nin haberine göre, Kahire'den ayrılan Mübarek ve eşi Şarm el Şeyh'teki yazlıklarına gidiyor.

14.20: İngiliz Yayın Kurumu BBC, İran'ın, Mısır'daki olaylara ilişkin yayınlarının, bu ülkedeki televizyon izleyicilerine ulaşmasını engellediğini açıkladı.

14.35: El Cezire, göstericilerin devlet televizyonuna ait binanın etrafını kuşattığını bildirdi.

14.10: El Arabiya televizyonu, önce Devlet Başkanı Mübarek ve eşinin ülkeden ayrıldığını bildirdi. Ancak daha sonra bu haberi düzelterek, Mübarek ve eşinin Mısır'dan değil Kahire'den ayrıldığını öne sürdü.

13.45: El Cezire televizyonu, Tahrir Meydanı'nın yakınlarındaki parlamento binası önünde askerlerle göstericiler arasında tansiyonun yükseldiğini bildirdi. Ordunun göstericilere müdahale edebileceği ifade ediliyor. Ancak esas önemli konunun düşük rütbeli subayların müdahale emrine uyup uymayacağı olduğu belirtiliyor.

13.25: Mısır'ın Washington Büyükelçisi Sameh Şukri, CNN International'a verdiği demeçte, Mübarek'in bütün yetkilerini devrettiğinin altını çizerek, yardımcısı Süleyman'ın “fiili devlet başkanı” olduğunu söyledi.

TEHLİKELİ YÜZLEŞME

BBC Mısır'daki olayları Kahire'deki muhabiri Magdi Abdelhadi ile takip ediyor. Abdelhadi, BBC'nin internet sitesine Mısır'daki son durumu değerlendirdi:

"Her ne kadar Devlet Başkanı Mübarek tarafından siyasi sistemin teoride de olsa değişmesine yol açacak tavizler verilse de, bu değişiklikleri hayata geçireceği konusunda orduya ya da hükümete güven duyulmuyor.

Mübarek tarafından atanmış olan kabinedeki isimlerin büyük çoğunluğu yaşlı ve kendisine sadık isimler. Ayrıca ordunun üst kademeleri de Mübarek'in seçtiği isimlerden oluşuyor.

Geçmişte de bu yöneticilerin büyük çoğunluğu özgür seçimlerin yapılacağını taahhüt etmiş ancak bunlardan hiçbirisi yerine getirilmemişti. Protestocular, demokratik sisteme gerçek bir geçişin sağlanmasının tek yolunun sokaktan geçtiğini düşünüyor.

Şu anda ortam ordu ile protestocuların tehlikeli bir şekilde karşı karşıya gelme potansiyeli taşıyor. Generaller, daha önce defalarca halka karşı şiddet kullanmayacaklarını söyledi.

Ancak şu anda birçok kişi, ordunun üst kademesinin de kendi yerlerini rejimin devamına bağlamaları durumunda bu tutumundan vazgeçmek zorunda kalmasından endişe ediyor."

HEDEF: 20 MİLYON

13.00: Mısır'ın en büyük ikinci kenti İskenderiye'de de on binlerce kişi Cuma namazının ardından meydanlara çıktı. Muhalefetin bugünkü hedefi, 80 milyonluk nüfusun dörtte birini, yani 20 milyonunu sokaklara dökmek.

12.30: Tahrir'deki Cuma namazını kıldıran vaiz, halkı güçlü olmaya ve taleplerinin arkasında durmaya çağırdı.

12.10: Yüz binlerce kişi Tahrir Meydanı'nda Cuma namazı kılıyor.

11.50: Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, Mübarek'in devir planına destek verildi. Sıkıyönetimin "mevcut şartlar sona erdikten sonra" kaldırılacağını ifade eden ordu, verilen reform sözlerinin de takipçisi olacağını belirtti.

11.00: Tahrir Meydanı'nda toplanan kalabalığın sayısı giderek artıyor. Meydandakilerin sayısı 100 binleri buldu.

10.25: Mısır Maliye Bakanı Semir Rıdvan, askeri bir darbenin Mısır'ı olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

15 SUBAY HALK HAREKETİNE KATILDI

10.00: Mübarek'in istifasını isteyen küçük bir grup, başkanlık sarayı önünde gösteri yaptı.

09.45: Silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subayın Mübarak'e karşı halk hareketine katıldığı bildirildi.

07.30: ABD'de Demokrat Parti Colorado Senatörü Mark Udall, "Mısır'da bir Atatürk'e ihtiyaç olduğunu" söyledi.

02.50: ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır hükümetini, yapılan değişimleri anlatma ve Mısır halkının istediği demokrasi ve temsil gücü yüksek bir hükümete uzanan adım adım süreci açık ve kesin bir dilde ifade etme yönünde süratle harekete geçmeye çağırarak, “Mısır hükümetinin gerçek demokrasiye doğru inandırıcı, somut ve açık bir yol ortaya koyması gerekli” dedi.

"YALLAH MÜBAREK YALLAH"

01.15: Muhalifler, Mısır devlet televizyonu ile Enformasyon Bakanlığı önünde protesto gösterisi yaptı.

00.45: Muhalif lider Muhammed El Baradey, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a yazdığı mesajda, “Mısır'ın patlayacağı” yönünde uyarıda bulundu ve “ordunun ülkeyi kurtarmak için müdahale etmesi gerektiğini” söyledi.

23.30: Mübarek'in yetkilerini verdiği Süleyman, protestoculara “evlerinize dönün çağrısı” yaptı.

23.00: Mübarek'in istifa etmemesiyle hayal kırıklığına uğrayan protestocular, "Yallah, yallah” (haydi, haydi) “Erhal” (Git)” nidalarıyla başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı inleterek, tepkilerini gösterdi. Gösteriler, başkentin tamamına yayıldı.

22.45: Mübarek, ulusa sesleniş konuşmasında, yetkilerini Süleyman'a verdiğini açıkladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız