SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vekilden İşadamlarına Mektup

A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, yeni teşvik paketi ile ilgili olarak işadamlarına mektup gönderdi.

Milletvekili Öz tarafından milletvekillerine gönderilen mektupta, "Hükümetimiz iktidar olduğu günden bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalarla yatırımın önündeki engelleri kaldırarak Türkiye'nin hem yerli hem de yabancı yatırımcı için bir cazibe merkezi haline gelmesini sağlamıştır. Türkiye ekonomisinin son yıllarda gösterdiği bu yüksek performans ve hızlı değişimde, uygulanan teşvik politikalarının katkısını göz ardı etmek mümkün değildir.

Yeni çıkarılan teşvik paketi de dünyayı etkisi altına alan küresel krizi fırsata çevirme, ekonomiyi canlandırarak rekabet gücümüzü artırma, yatırım potansiyeli yüksek olan ülkemizde mevcut dinamikleri harekete geçirme adına eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Bu bağlamda Malatya'mız bu teşvik paketinde de yatırım yapılabilecek en cazip il olma özelliğini artırarak korumaktadır. Yeni teşvik paketi Malatya'da yatırım yapacak olan yatırımcı ve girişimcilere diğer şehirlerde yatırım yapanlara vermediği birçok önemli imkanı beraberinde getirmiştir.

Siz kıymetli yatırımcımızı Malatya'mıza yatırım yapmaya davet eden hükümetimizin hedeflemiş olduğu bu amacın geçekleşmesi için gerekli çalışmaları yapmak Ak Parti Malatya Milletvekili olarak bizim en önemli görevimizdir" dedi.

Öz, mektubunda şu ifadeleri aktardı:
"Yeni Teşvik Paketinin Malatya'mız açısından iki temel amacı bulunmaktadır. Birincisi, Malatyalıların gündemine yatırım kavramını yerleştirmek, onlar içerisinden yatırım yapacak insanları ortaya çıkarmak ve yatırım, üretim, istihdam ve pazarlama hususunda cesaretlendirmektir. İkincisi de, Malatya'ya dışarıdan yatırımcıların gelip ekonomik faaliyette bulunmalarını sağlamaktır.

Bu İkinci hedefin içerisine mevcut yatırımı başka bir ilde ve ya ülkede olan; ancak teşvik paketinde en avantajlı illerden olan Malatya'ya yatırımını taşıyarak bu tarihi imkanlardan faydalanmak isteyen yatırımcılar da dahildir. Bu önemli imkanı kaçırmayanlar maliyetlerini önemli ölçüde azaltarak globalleşen dünyada rekabet güçlerini artırma fırsatını yakalayacaklardır. Malatya'ya hemşehri sermayesi, ulusal sermaye ve uluslar arası sermayenin gelmesini kolaylaştırabilecek en önemli faktörler arasında; ilin doğal yapısının bütün yatırımcılar açısından son derece uygun olması, ulaşım açsından pek çok ilin ana yollarının kesiştiği noktalara yakın olması, ilde ekonomik canlanma potansiyelinin yüksek olması, beşeri sermaye açısından cazip bir durumda olması, ayrıca ideolojik suçlar, adi suçlar ve diğer anarşi olaylarının en az düzeyde yaşandığı, huzur ve istikrarın hakim olduğu bir il konumunda olması gelmektedir.

Türkiye'yi 4 bölgeye ayıran ve Malatya'mıza 4. bölge, yani teşvikten en çok yararlanacak bölge, içerisinde yer veren 3 ayaklı teşvik planında sektörel, bölgesel ve büyük yatırım projeleri ayrımıyla yatırımın önemine inanan girişimcilerimize ciddi kolaylık ve indirimler sunularak karlılıklarını artırma fırsatı veriliyor. Bu 3 ayaklı teşvik programında Malatya'mıza her 3 ayrımda da en avantajlı illerden biri olma fırsatı verilmiştir.

Malatya'mızda yatırım yapacak olanlara 4. bölgede yatırım yapacakları için uygulanacak Kurumlar vergisi oranının yüzde 2 ve Yatırıma Katkı Oranının yüzde 60 olarak uygulanacak olmasının yanı sıra SSK Primi İşveren hissesinin tamamı 7 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak olması Türkiye'de ve Dünyada rekabet gücü açısından bulunmaz bir fırsat niteliğindedir. Ayrıca sabit yatırım tutarının azami yüzde 70'ine faiz desteği uygulanacaktır. Malatya'da yatırım yapan işverenin bankadan almış olduğu kredi faizinin 5 puanı devlet tarafından ödenecektir. Malatya'ya yatırım yapacaklara hükümetimizce sağlanan imkanlar bununla bitmemekte büyük proje yatırımları ile bölgesel ve sektörel olarak desteklenecek yatırımlara karşılıksız yatırım yeri tahsisi de yapılacaktır."

Malatya Milletvekili Öz mektubunun son kısmında ise şu bilgilere yer verdi:
"Sektörel bazda ki ayrımda da Malatya'mızın çok geniş bir sektör yelpazesi içerisine yerleştirilmiş olması Malatya'da yatırım yapılabilirliliği önemli ölçüde artırmaktadır. Malatya'da kurumlar/gelir vergisi desteği, Faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV İstisnası, yatırım yeri desteği, SSK prim desteği gibi teşviklerden yararlanacak sektörler ise şunlar: Hayvancılık, seracılık, gıda üretimi, teknik tekstil, metal eşya, giyim eşyası imalatı, oteller, eğitim hizmetleri, sağlık hizmetleri, makine imalat, plastik ve kauçuk ürünleri, soğuk hava depoları, tahıl ambarlama hizmetleri, deri ürünleri, ahşap işleme ve mobilya, mineral ürünler imalatı, çimento ve beton imalatı, tehlikeli atık geri kazanım tesisleri, yavru balık üretimi. Tüm bunların yanı sıra Kimyasal madde ve ürünleri imalatı (Ana kimyasal maddelerin imalatı için asgari 1 milyar TL tutarındaki yatırımlar), Rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı (Asgari 1 milyar TL tutarındaki yatırımlar), Transit boru hattıyla taşımacılık hizmetleri, Motorlu kara taşıtları imalatı: Asgari 250 milyon TL tutarındaki otomotiv yatırımları, Demiryolu ve tramvay lokomotifleri ve/veya vagon imalatı (Asgari 50 milyon TL tutarındaki yatırımlar), Liman ve liman hizmetleri (Asgari 250 milyon TL tutarındaki yatırımlar), Elektronik sanayi yatırımları, Tıbbî aletler, hassas ve optik aletler imalatı (Asgari 50 milyon TL tutarındaki yatırımlar), İlaç imalatı (Asgari 100 milyon TL ve üzeri ilaç üretimi yatırımları), Hava ve uzay taşıtları imalatı (Komple yeni veya asgari 50 milyon TL tutarındaki tevsi ve/veya ürün çeşitlendirmeye yönelik yatırımlar), Makine imalatı yatırımları, Madencilik yatırımlarıyla ilgili herhangi bir alanda en az 50 milyon TL ile 1 milyar TL arasında değişen tutarlarda tesis kurulduğunda eşi görülmemiş istisnalar elde edilecek. Örneğin yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi yüzde 2'ye geriliyor, yatırım katkı oranı ise yüzde 70 oluyor, Sigorta primi işveren hissesinin tamamı da 7 yıl boyunca Hazine tarafından karşılanıyor ayrıca yatırımın kurulacağı arsa da devlet tarafından bedava tahsis ediliyor.

Hükümetimiz Bölgesel farklılıkları gidermek Malatya'mızın da içerisinde yer aldığı dördüncü bölgelerde istihdamı artırmak amacıyla tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde birinci ve ikinci bölgelerde üretim yapan girişimcilerimize yeni bir fırsat da sunuyor. Bu kapsamda 2010 yılı sonuna kadar birinci ve ikinci bölgeden Malatya'mıza taşınacak firmaların en az 50 istihdam sağlamak koşuluyla 7 yıl süreyle SSK işveren pirimi Hazine tarafından karşılanacak, bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 20 yerine yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da yine Hazinece karşılanacak."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız