SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vekilden Tekel Soruları

A- A+ PAYLAŞ

İngiliz- Amerikan sigara şirketi BAT'ın, 2 yıl önce özelleştirme kapsamında "blok satış yoluyla" aldıktan sonra geçtiğimiz günlerde sattığı Tekel Malatya Sigara Fabrikası'yla ilgili olarak CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bazı sorular yöneltti ve bunların yanıtının kamuoyuna verilmesi gerektiğini bildirdi.

43 dönümlük arsası ile birlikte yaklaşık 20 milyon dolar civarındaki bir bedelle geçtiğimiz hafta, yabancı BAT şirketi tarafından, aralarında Malatyalı işadamlarının da bulunduğu bir gruba satılan Tekel Malatya Sigara Fabrikası'nın bulunduğu yerin, fabrikanın inşa edildiği dönemde bu iş için koşullu olarak kamulaştırılıp kamulaştırılmadığı da dahil olmak üzere sorular yönelten Aslanoğlu şöyle dedi:

"Kamuoyunun bildiği, özel şahıslara ait olan arsaların, yıllar önce sigara fabrikası yapılmak ve bu amaçla kullanılmak üzere kamulaştırıldığıdır. Tapu kayıtlarında böyle bir şerh var mıdır? Bu fabrika, yabancı ortaklığa 2 yıl önce hangi koşullarda satılmıştır? Bu satışta üretime devam etmesi koşulu var mıdır? Bu fabrikayı yabancı şirketten alanlar hangi koşullarda almışlardır? Bu alıcıların, belediyeyle herhangi bir görüşmesi olmuş mudur? Belediyeye ne yapacakları konusunda bir bilgi vermiş midir? Belediyenin bu alan konusunda herhangi bir taahhüdü ya da sınırlaması var mıdır? Bu alanla ilgili imar durumu nedir? Bu alanın Malatya Belediyesi tarafından halk yararına kullanılmak üzere değerlendirilebilmesi söz konusu mudur?"

Belirli bir süreç içerisinde, üretimi ve istihdam kapasitesi düşürülen Tekel Malatya Sigara Fabrikası, Samsun, Tokat, Adana, İstanbul Maltepe ve Bitlis Sigara Fabrikalarının da dahil edilmesiyle makine, teçhizat, bina ve arsalarıyla birlikte bir blok olarak, 2008 yılında toplam 1 milyar 720 milyon dolar karşılığında İngiliz- ABD ortaklığı olan BAT şirketine satılmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız