SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vekiller ve İş Dünyası Haberdar mı? VDKG Başkanlığı Kapatıldı!

0
Güncellendi - 2019-08-22 02:46:00
Vekiller ve İş Dünyası Haberdar mı? VDKG Başkanlığı Kapatıldı!
A- A+ PAYLAŞ

MÜKELLEF ANKARA'YA GİTMEK ZORUNDA KALACAK!. Aralarında Malatya’nın da bulunduğu 20 ilde, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına bağlı olarak faaliyette bulunan Vergi Denetim Grup Başkanlıkları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kapatıldı. Malatya, Ankara Vergi Denetim Grup Başkanlığına bağlandı. Böylece Malatya’nın yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki herhangi bir ilde Vergi Dairesi Grup Başkanlığı kalmadı.

 Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Ekonomist-Yazar, Yeminli Mali Müşavir, Malatya SMMMO eski başkanı Bahadır Altaş, Malatya’nın 40 bine yakın mükellefi, 3 adet Organize Sanayi Bölgesi ve ihracat imkanları ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde ekonomik gelişmişlik olarak Vergi Denetim Grup başkanlığında 10. il olma şartlarını taşıdığını belirterek “200 kamu personelinin Malatya’dan ayrılacak olması ekonomik ve sosyal yaşam olarak olumsuz bir etki yaratacaktır” dedi.

 Altaş’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Vergisel görevlerini eksiksiz olarak yerine getiren mükellefleri olumsuz etkiler

 “Verginin yüzü soğuktur vatandaşa hiç sıcak gelmez hiçbir vatandaş maliye ile sorun yaşamakta istemez sonuçta muhatabı devlettir. İlk bakışta bu düzenlemenin sanki lehte olduğu görülse de konunun detaylı olarak incelenmesi ve değerlendirilmesi halinde bunun sanılanın aksine aslında Malatya için vergi mükellefleri için özelliklede iş dünyası için olumsuz bir sonuç doğuracağı görülecektir. Bugün itibariyle Malatya VDK Grup başkanlığına Malatya, Elazığ, Adıyaman, Bingöl ve Tunceli illeri bağlı olarak faaliyet devam etmektedir.

Vatandaşlar arasında ne yazık ki Vergi denetim Kurumu varsa denetimler daha çok olur gibi yanlış bir algı vardır. 2011 yılında VDK grup başkanlıklarının kurulması ile vergi incelemesinde sistem bakanlığın veri ambarına gelen bilgilerin analiz edilmesi ile belirlenmektedir. Bu nedenle böyle bir düşüncede olmak yanlıştır.

Bilinenin aksine vergi denetimleri öncelikle vergi dairesi başkanlıklarına bağlı denetim koordinasyon birimlerince yerine getirilmektedir."

 Malatya Ankara'ya bağlanıyor

 “Malatya'nın Ankara Vergi Denetim Grup başkanlığına bağlandığı düşünüldüğünde en basit bir vergi incelemesinde mükelleflerin Ankara gitmek durumunda bu sürecin uzaması ve incelemenin sonuçlanmaması halinde ise mükellefler aylarca Ankara gitmek veya orada kalmak zorunda kalacaklardır. Bu durum özellikle incelemeye bağlı iade ve mahsup işlemlerinin yerine getirilmesinde ve normal vergi incelemesinde Vergisel görevlerini eksiksiz olarak yerine getiren mükelleflerini olumsuz etkileyecektir.

 Malatya konum ve fiziki yapı olarak doğu Anadolu’daki en uygun ildir

 "Malatya toplamda yaklaşık 40 bine yakın mükellef sayısı ile Doğu Anadolu bölgesinde gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin en çok olduğu il, 3.OSB ile En çok sanayi tesisinin ve en çok ihracatın gerçekleştirildiği il konumundadır. Bu bilgiler dikkate alındığında Malatya bulunduğu konum itibariyle Doğu Anadolu bölgesinde il büyüklüğü ve ekonomik gelişmişlik olarak. Ayrıca Malatya VD Grup başkanlığı Mevcut hizmet binası itibariyle hiçbir ek masraf yapılmadan hizmet sağlanmaktadır.  Bugün itibariyle Malatya Vergi Denetim Grup başkanlığında görev yapan yaklaşık üst düzeyde 200 kamu personelinin Malatya’dan ayrılacak olması ekonomik ve sosyal yaşam olarak olumsuz bir etki yaratacaktır. Grup başkanlığının Malatya da faaliyetine devam etmesi ve Doğu Anadolu bölgesindeki illerinde Malatya'ya bağlanması halinde bu durumun Malatya'ya ekonomik ve sosyal acıdan katkı sağlayacaktır.

 Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan ve belirlenen illerde devam etmesine karar verilen Vergi Denetim Grup Başkanlıkları içinde 10. il olarak Malatya'nın da yer alması Malatya ve bölge iller için önem arz etmektedir. Vergi teknolojilerinde yaşanan gelişim ve dijital muhasebe uygulamaları şüphesiz vergisel denetimlerinde yeni bir süreci getirmektedir. Bu geçiş sürecinde fiili durum ve saha çalışmaları yapılmadan alınan kararların ekonomiyi olumsuz etkilemesi ve mükelleflerin mağdur olmasını da beraberinde getirecektir."

 Siyasilerin ve konuya taraf kurumların bu konunun takipçisi olması gerekir

 "Geçmişte tüm bölge müdürlüklerinin Malatya’dan taşındığı bununda Malatya'ya ekonomik sosyal ve kültürel olarak dezavantaj olduğu bilinirken bu durum bölge şehir, cazibe merkezi olma isteğindeki Malatya için olumsuz olacaktır. Ayrıca Malatya iş dünyası acısından mükellef odaklı hizmet kapsamında vergi mükelleflerinin karşılaşmış oldukları sorunların çözümü ile vergi prensipleri başta olmak üzere verginin taraflarının bilgilendirilmesi ve kendilerine yol gösterilmesi ile vergi ve hukuk ilişkisinin sağlanması konusunda vergi denetim birimlerinin, tecrübelerinden ve bilgi birikimlerinden faydalanılması imkânından yoksun olacaklardır."

 "Bu konuda başta AK Parti milletvekillerimiz olmak üzere Malatya TSO Başkanlığı ile diğer meslek kuruluşlarının gerekli girişimlerde bulunmasında fayda bulunmaktadır. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın zamanda Malatya'ya teşekkür ziyaretine gelecek olması nedeniyle bu konunun kendisine iletilmesi ve Malatya VD Grup başkanlığının Malatya da görevine devam etmesinin talep edilmesi önem arz ediyor. Ümit ediyorum ki Hazine ve Maliye Bakanımız Malatyalıların bu talebine duyarsız kalmayacaktır."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Cemil (4 yıl önce)
    Bizim vekiller ucuz işlere bakmazlar. Sonra kariyerleri bozulur.Kapansa ne olur kapanmazsa ne olur sorsanda 10 numara vekiller onlar misafir ağırlar gazete ve tv poz verirler. Nasılsa Tayyip Erdoğan adına millet bunlara oy veriyor. BuNlarda sanıyor ki kendilerinden başka hizmet edecek kimse yok ama artık su gemi alıyor buNlarda sanırım ilk seçimde boğulırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Metoo (4 yıl önce)
    Malatyanin vekilleri ne is yapar anlamadim..malatya icin birsey yapmaz halkin sorunlarina care olmaz ancak kendileri ve yakinlari icin calisirlar..bolge mudurlugu kalmadi malatyada..cevreyolumuz icler acisi..trafik zaten rezalet..bunlar birer ornek..ama vekillerimizin yakinlari ve yandaslari ust duzey yerlerde...kimler icin vekil olduklari belli oluyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • vaylog44 (4 yıl önce)
    iYİ olur canınızı sıkmayın millet alıştı APK oy vermeye devam edin malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Oğuzhan (4 yıl önce)
    200 vergi müfettişinin malatyadan gönderilmesi ekonomimize çok büyük zararı olacaktır. Bu konuda siyasilerimiz sessiz kaldılar malesef. Son bir hamle yapmaları malatyanın hayrına olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla