SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Verdiler, Aldılar!'

A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin memurlara yönelik farklı ücret uygulaması Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) tarafından protesto edildi.

Konu ile ilgili olarak BTS yönetimi ve üyeleri TCDD Bölge müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptıktan sonra ücret bordrolarını yaktılar. BTS Şube Başkanı Hasan Akdemir ve sendika çalışanları Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Bölge Müdürlüğü (TCDD) Binası önünde Hükümetin ve Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını protesto ettiler.

Memur sendikaları adına konuşma yapan BTS Şube Başkanı Hasan Akdemir, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 2008 Toplu Görüşme sürecine denk gelen 16 Ağustos 2008 tarihinde; “ Kamu personelinde ek ödemesi olmayanların aylıklarının iyileştirilmesi ve ücret adaletinin sağlanması amacıyla yaptığımız yasal düzenlemenin…” diyerek başlayan sözlerini hatırlattı. Akdemir, “ Ek ödemenin sözleşmesi personele uygulanması için Yüksek Planlama Kurulu kararı gerekiyordu. 399 sayılı KHK hükümlerine göre çalışan sözleşmeli personelden kimlerin ne oranda yararlanacağına ilişkin YPK karar almıştır. Gece gündüz tatil bayramı demeden en zor koşullar altında hizmet üreten demiryolcuları KİT’ler içerisinde en düşük ücretle çalışan TCDD yönetimidir. Şimdiye kadar demiryolcu hayrına hiçbir şeye imza atmayan ama Bakanlar Kurulu kararına itiraz eden bürokratlardır. Bu kanun hükmünde kararnamenin sözleşmeli personele uygulanması için çıkarılacak YPK kararına, TCDD’deki bazı üst düzey unvanların bu ek ödemelerden yararlanmayacağının ortaya çıkması ve bazı personele uygulanacak tek ödemelerin üstlerini gerçeği iddasıyla TCDD Genel Müdürlüğü 22.08.2008 tarih ve 12693 sayılı yazıyla Maliye Bakanlığı’na itirazda bulundu” ifadesini kullandı.

“YPK KARARI HUKUKSUZDUR”
Yüksek Planlama Kurulu karının hukuksuz olduğunu öne süren Akdemir, YPK’nın Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda olması gerektiğini savundu. Akdemir, “ Nitekim YPK’nın başkanı da Başbakandır ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı dışındaki diğer 7 üyesi de bakanlardan oluşmaktadır. Bilindiği gibi, 2008/ 14012 sayılı Bakanlar Kurulu kararında ek ödeme oranları sıra sayılı cetveller için tek tek belirlenmiştir. Ancak, YPK kararı ile Bakanlar Kurulu kararında açıklanan oranların altında bir oran tespit edilmiştir”şeklinde konuştu.

Akdemir, YPK kararının iki türlü mağduriyet yarattığını söyleyerek, “Birincisi, teknik personele yapılacağı açıklanan oranların düşürülmesi ile yaratılmıştır. İkinci mağduriyet ise, YPK kararı ile KİT’lerde sözleşmeli olarak çalışan idari personel ( Genel hizmetler ve yardımcı hizmetler gurubu ) denge tazminatı tutarı kadar ek ödeme verilerek, ilave zammın kapsamı dışında tutulmuştur”dedi.

BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, YPK kararı ile denge tazminatı alan büro memuru, büro şefi, gişe memurları, tren şefleri, hareket memurları, revizörler, haberleşme memurları gibi onbinlerce kamu emekçisinin ilave ek ödemeleri alamayacağını söyledi.

“BAYRAMI ZEHİR ETME TAM DA BU OLSA GEREK!"
Öte yandan aynı işi farklı kurumda yapan bir diğer kamu emekçisi ilave ek ödemeden faydalanacağını belirten Akdemir, “Örneğin, Milli Eğitim’de çalışan 657 tabi memur bir memur ilave ek ödemeden faydalanarak 248 YTL alacak, bu YPK kararı ile yanı işi yapan sözleşmeli personel sadece 136 YTL alacaktır. Yani bordosunda herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Bayram öncesinde ek ödeme yerine avans olarak ödenen 200 YTL’ yi bizlerden geri istenmiştir. “Bayramı zehir etme”tam da bu olsa gerek! İktidar, açık olarak işyerlerinde çalışma barışını bozmaktadır. Ücret densizliği giderilmediği gibi daha da büyütülmektedir. Buradan hükümete sesleniyoruz; YPK kararını düzeltmelidir. Karar düzeltilinceye kadar bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Akdemir, hükümetin ekonomik krizin faturasını bir kez daha emekçilere çıkarttığını söyledi. Buna izin vermeyeceklerinin altını çizen, BTS sendikası çalışanları YPK kararına karşılık, maaş bordrolarını yakarak bu konuyu protesto ettiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız