SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vergi, Harç ve Cezalar Zamlandı.!

A- A+ PAYLAŞ
 
Maliye Bakanlığı'nın yeni Vergi Usul Kanunu tebliğine göre 2012'de bir yıllık pasaport harcı 112,8 lira, en düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi 480 lira olacak. Emlak Vergisi yüzde 5,1 artacak.
 
Maliye Bakanlığı, yeniden değerleme oranını 2011 yılı için yüzde 10,26 olarak tespit etti. Buna göre yeni yılda, çeşitli vergiler, harçlar, cezalar ve değerli kağıt bedelleri bu oranda artacak. Yapılan hesaplamalara göre, yeni yılda vatandaşlar 6 aylık pasaport harcı için 77,7, bir yıllık pasaport harcı için 112,8, 2 yıllık için 184, 3 yıllık için 261,2, 3 yıldan fazla süreli pasaportlar için 368 lira pasaport harcı ödeyecek. Yeni yılda, fatura ve gider pusulası vermeyenler ve almayanlar, devlete 187,4 lira ceza verecek. 1-3 yaş grubu araç sahipleri, motor gücü 1.3 olan otomobiller için 480,7 lira, motor tipi 1.3-1.6 otomobiller için 768,5 lira Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeyecek. Motor gücü 2000 santimetreküpden fazla olan otomobiller için ise 3 bin 194,2 lira MTV ödenecek.
 
Maliye Bakanlığı'nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmî Gazete'de yayımlandı. Vergi Usul Kanunu'nun, yeniden değerleme oranının ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK ÜFE Genel Endeksi'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranı olduğu ve bu oranın Maliye Bakanlığı'nca Resmî Gazete ile ilan edileceğine ilişkin hükme atıfta bulunuldu. Bu hüküm uyarınca yeniden değerleme oranının 2011 yılı için yüzde 10,26 olarak tespit edildiği ve aynı oranın 2011 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacağı duyuruldu.
 
Yeni yılda trafik cezaları da yüzde 10,26 oranında artacak. Yeniden değerleme oranı çerçevesinde en düşük trafik cezası 58 TL, en yüksek trafik cezası 17 bin 244 TL olacak. Kırmızı ışıkta geçenler 154,4, alkollü araç kullananlar ilk yakalanmada 650,5, ikinci yakalanmada 814,8 lira, üçüncü kez ve daha fazla yakalananlar ise bin 306 TL ceza ödeyecek. Uyuşturucu veya keyif verici madde alarak araç kullananlar da bin 327 lira ceza verecek. Toplu taşıma araçlarında sigara içmenin cezası da 82 liraya yükselecek. Hız sınırlarını yüzde 30'a kadar aşan sürücüler 154,4, yüzde 30'dan fazla aşanlar ise 319,8 lira ceza verecek. Araçların muayene süresini geçiren sürücüler ile servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullananlara da 72 lira ceza uygulanacak. Sürücü belgesi almak için yanlış bilgi veya sahte belge vermenin cezası 814, araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmamanın cezası 154, sürücü belgesi olmadan araç kullanmak ve sürülmesine izin vermenin cezası da 320 lira olarak belirlendi. ANKARA ZAMAN
 
Emlak Vergisi'ne yüzde 5,1 zam
 
Bu arada, Emlak Vergisi'ne tabi değerler, 2012 yılında, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış görecek. Böylece ev sahipleri Emlak Vergisi'ni yüzde 5,1 zamlı ödeyecek. Veraset ve İntikal Vergisi'yle ilgili istisnalar ve dilimler de yeni yılda yeniden değerleme oranı kadar artacak. Yeniden değerleme oranı çerçevesinde başvuru harçları, sulh mahkemelerinde icra tetkik mercilerinde 9,4 TL, asliye ve idare mahkemelerinde 20,2 TL, Damga Vergisi 8,8 TL, diğer vergiler 18,7 TL olacak.
 
B sınıfı ehliyet 278 lira olacak
 
Yeniden değerleme kapsamında yeni yılda ehliyet almak isteyenler B sınıfı sürücü belgesine 26 TL daha fazla ödeyecek. Böylece B sınıfı sürücü belgesi 278 TL'ye, A sınıfı sürücü belgesi 92 TL'ye, F ve H sınıfı sürücü belgesi 92 TL'ye, uluslararası sürücü belgesi 185 TL'ye, diğer sürücü belgesi 463 TL'ye yükselecek. Avcı derneklerine dahil olanlar için avcılık belgesi yeniden değerleme oranının yansıtılması halinde 113 TL, avcı derneklerine dahil olmayanlardan avcılık belgesi 123 TL olacak. Silah taşıma ve bulundurma vesikalarında yeniden değerleme oranı çerçevesinde resmi makamlar tarafından gerçekleşecek kişilere verilecek silah taşıma vesikaları 47 TL artarak 515 TL'ye, bulundurma vesikaları 76 TL artarak 825 TL'ye ulaşacak.
 
Yabancı çalışma belgeleri 12-123 TL arasında artıyor
 
Yabancılara verilecek çalışma izin belgelerinde yeniden değerleme oranı çerçevesinde 12 ile 123 TL arasında artış meydana gelecek. 1 yıla kadar (1 yıl dahil) çalışma belgesi 132 TL, 3 yıla (3 yıl dahil) kadar 397 TL olacak. Süre uzatımlarında da aynı miktarda harca tabi olunacak. Süresiz çalışma belgesi yeniden değerleme oranı çerçevesinde 61 TL artarak 662 TL'ye, bağımsız çalışma belgesi 123 TL artırılarak bin 325'ye ulaşacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız