SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vergi İndirimi İçin Temiz Kağıdı İsteniyor!"

0
Güncellendi - 2017-03-12 01:20:07
A- A+ PAYLAŞ

Vergi borcunu düzenli ödeyenlere indirim sağlayan 6824 sayılı Kanun 8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Vergi indirimi uygulaması 1/1/2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde beyan edilen vergiler üzerinden hesaplanmaya başlanacak .

malatyahaber.com Yazarı Ekonomist- Yeminli Mali Müşavir Bahadır Altaş, vergi indirim şartlarının ağır olduğunu yararlanacak mükellef sayısının kısıtlı olacağını söyledi. Altaş, kimlerin ne şekilde yararlanacağına ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Vergi indirimi için temiz kağıdı isteniyor!

Yapılan düzenlemeye göre; Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinin (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'inin, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilmesi sağlanmıştır.

Vergi indirimde uygulanacak olan %5’lık oran, vergi oranında yapılan bir indirim olmayıp hesaplanan vergi üzerinden yapılan bir indirim olarak uygulanacaktır. Basit bir anlatımla 100.000 TL matrah beyan eden bir kurum beyannamesi üzerinden hesaplanan vergi 20.000 TL bu vergi üzerinden uygulanacak %5 vergi indirimi ise 1.000 TL olarak hesaplanacaktır.

Kapsamı; Vergi indirimi uygulaması Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri kapsamaktadır.

Vergi İndirimden Faydalanma Şartları:

1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerinde tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması,

2. İndirimin hesaplanacağı yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,

3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan (kaçakçılık) fiilleri işlememesi,

4. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması gerekiyor bu şartları taşımayanlar vergi indirimi hükümlerinden yararlanamıyorlar.

Şartların Sağlanması Halinde Vergi İndirimi Uygulaması

· Hesaplanan indirim tutarı, ilgili yıl için 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz.

· İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, izleyen yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir.

· Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmiyor.

· Ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit ediliyor.

· Uygulamaya konulan vergi indiriminden öngörülen şartları taşımadığı halde haksız şekilde yararlanan indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilecek."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız