SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Veri Tabanı Oluşturuldu"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya için hazırlanan Peyzaj 44 projesinin tamamlandığı ve etüt ve inceleme gezisinin başladığı bildirildi. Peyzaj 44 projesi çerçevesinde, turizm, tarım, ormancılık, sanayi, hizmet sektörü gibi sektörler konusunda çalışma yapıldığı vurgulandı. 
 
Proje grubu adına, Proje yöneticisi Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Şahin basın açıklaması yaptı. Şahin'in açıklaması şöyle:
 
"Proje, insanın doğayla kurduğu birliktelik açısından, diğer bir deyişle kültürel peyzaj açısından ya da doğal özellikler ve güzellikler açısından Malatya ilinin varlıklarını ve Malatya ilini farklı kılan özellikleri ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Belirlenecek olan bu doğal ve kültürel peyzaj özellikleri dikkate alınarak Malatya imajının geliştirilmesi ve turizm- rekreasyon politikalarının geliştirilmesi projenin sonuç çıktısıdır.
 
Projede Malatya iline ilişkin peyzaj karakter analizi ve değerlendirmesi ile bölgesel ve ulusal peyzaj sınıflandırmasına temel oluşturacak, mekânsal planlamaya ekolojik alt yapısıyla destek olacak pilot bir çalışma yürütülmektedir. Bu amaçla Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve Uzaktan Algılama teknolojilerinden yararlanılarak Malatya iline ilişkin doğal ve kültürel peyzaj özellikleri bilgisayar ortamına aktarılarak Turizm/rekreasyon başta olmak üzere farklı sektörlere ilişkin bazı politika ve stratejiler üretilmektedir. Proje kapsamında üç temel çalışma gerçekleştirilmektedir.
 
Malatya ili Peyzaj Karakter Analizi: Malatya ili ölçeğinde gerçekleştirilen Peyzaj Karakter Analizi sonucunda, iklim, jeoloji, fizyografya ve arazi örtüsü verileri kullanılarak Malatya ilindeki farklı peyzajlar doğal sınırlarıyla belirlenmiştir. CBS yardımıyla ve yargı-bağımsız olarak belirlenen her bir peyzaj tipi için koruma ve kullanım dengesi gözetilerek peyzaj stratejileri üretilmektedir.
 
Turizm ve Rekreasyon Kaynakları Peyzaj Bilgi Sistemi (T&R PBS): Bu aşamada Malatya iline ilişkin tüm sayısal ve sözel verilerin CBS ortamında mekanla ilişkili olarak veri tabanları oluşturulmuştur. Önemli algılanabilir niteliklerin envanteri (yollar, arkeolojik alanlar, tarihi eserler, sivil mimari öğeleri, bitki örtüsü, ilginç manzaralar vb.) arazi sörveyleri ile belirlenmiştir. Sörvey Malatya Valiliği, İl Özel idaresi ve yerel halkın desteği ile kaynak envanteri çalışmasını kapsayacak şekilde, Malatya merkez ilçe ve 13 ilçenin tamamında yürütülmüştür.
 
Arazi sörveylerinden önce köy muhtarlarına köy bilgi formları verilerek köylerde bulunan turizm ve rekreasyon açısından kaynak oluşturabilecek nitelikler tespit edilmiştir. Arazi çalışmaları sırasında ise bu formlara yazılan kaynaklara öncelik verilmiş ve yerlerinin tespiti sağlanmıştır. Turizm ve rekreasyon kaynağı doğal ve kültürel peyzaj öğeleri, bilgi sistemlerinin sağlayacağı olanakların yardımıyla kaydedilmiş, kodlanmış ve sınıflandırılmıştır peyzaj öğelerinin turizm ve rekreasyon amaçlı değerlendirilmesinde üst ölçekte peyzaj tipleri için geliştirilen stratejilerle uyumlu kararlar üretilebilecektir.
 
Turizm ve Rekreasyon Kaynakları Peyzaj Politikası (T&R PP): Bu aşamada Malatya İli turizm ve rekreasyon kaynakları kullanım, koruma, iyileştirme ve onarım kapsamında değerlendirilirken bunun yanında turizm ve rekreasyon organizasyonu acısından önemli sayılan Malatya imajı, Turizm- rekreasyon kaynakları kullanıcı profili ve talebi parametreleri anket yönteminden yararlanılarak araştırılmıştır. Anketler Malatya yerleşik nüfusunun rekreasyonel talebinin saptanması ve Malatya’ya sınırlı süreli ve geçici olarak gelenlerin talep analizi olarak iki hedef üzerine inşa edilmiştir. Malatya imajına ilişkin araştırmada da benzer yaklaşımdan yararlanılmıştır. Anketler merkez ilçe ve 13 ilçede Malatya’da ikamet eden 3200 kişiye ve Malatya dışından gelen 210 kişiye uygulanmıştır.
 
Sonuç olarak, üretilen bilgiler e-devlet uygulamaları kapsamında internet tabanlı olarak kullanıma sunulacaktır. Bu sistem karar vericiler, yatırımcılar ile diğer kullanıcılar tarafından kullanılabilir ve erişilebilir veriyi içerecektir. Alan kullanım kararları için henüz ayrıntılı analizlerin yapılmadığı kırsal alanlar, birçok turizm ve rekreasyon türü için önemli potansiyelleri içlerinde barındırmaktadırlar. Burada önemli olan bu kaynakların yok olmadan toplumsal refah/yasam kalitesi ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla değerlendirebilmek için belirlenmesi ve koruma altına alınmasıdır. İl Genel Meclisinin yaptıracağı ve uygulayacağı imar planı ve cevre düzeni planı çalışmalarında duyarlı peyzajların saptanması, turizm potansiyeli yüksek alanların belirlenmesi ve planlama kriterlerinin oluşturulmasında proje sonuçları önemli bir rehber olacaktır. Ayrıca proje sonuçlarını doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımında Turizm, Tarım, Ormancılık, Sanayi, Hizmet sektörü vb. sektörler kullanabilecektir."
 
ARŞİV FOTO: Araştırma grubu

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız