SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Verimli Bir Sempozyum Oldu"

0
Güncellendi - 2017-09-14 21:43:45
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, İnönü Üniversitesi ve Yeşilyurt Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkeziyle ortaklaşa düzenledikleri Uluslar arası “Toplumsal, Siyasal ve Ekonomik Yönleriyle Darbeler” Sempozyumunda Dünya ve Türkiye’de yaşanan darbe dönemlerinin en ince detayına kadar ele alındığını, aydınlatıcı ve bilgilendirici sunumlarla verimli bir sempozyum düzenlediklerini söyledi.

POLAT, “HER YÖNÜYLE BAŞARILI, VERİMLİ BİR SEMPOZYUM OLDU”

Darbelerden en fazla etkilenen demokrasi, özgürlük ve insan hakları kavramlarının tüm boyutlarıyla ele alındığı sempozyuma yurt içi ve yurt dışından 44 akademisyen ve bilim adamının yanı sıra siyasetçi, gazeteci ve yazarın katıldığını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, “Dünya’da ve Türkiye’de son yıllarda en fazla konuşulan darbe süreçlerini tüm boyutlarıyla ele alındığı sempozyuma katılan akademisyenler, bilim adamları, siyasetçiler ve gazeteciler, halkın iradesini ipotek altına alan, demokrasi ve özgürlük kavramlarına ciddi zararlar veren darbelerin oluşturduğu tahribatları detaylarıyla anlattılar. Darbelerle karşılaşmamak için yapılması gerekenler, alınması gereken önlemler tüm boyutlarıyla analiz edildi. 12 konu başlığı altında gerçekleşen oturum toplantılarında aydınlatıcı ve bilgilendirici sunumlar yapıldı. Darbelere giden süreçler, darbelerin demokrasi, özgürlük, insan hakları, eğitim, ticaret ve kültürel alanlarda oluşturduğu derin sancıların ele alındığı sempozyumda, darbelerin sebep ve sonuç ilişkisi üzerine farklı analiz ve tespitler yapıldı.  Her yönüyle başarılı bir şekilde geçen organizasyona ev sahipliği yaptığımız için gurur duyuyoruz. Sempozyumdaki bildirileri ve tebliğleri kitap haline getireceğiz. Uzun süren hazırlık döneminden sonra başarılı bir şekilde tamamladığımız sempozyumun düzenlenmesinde bizlere akademik alanda destek veren İnönü Üniversitesine, Sempozyum Bilim ve Düzenleme Kurulu Heyetine ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Yurt içi ve yurt dışından gelerek Malatya’da misafir ettiğimiz değerli katılımcılara yaptıkları sunumlar ve paylaştıkları bilgilerden dolayı hemşerilerim adına ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

İki gün süren sempozyuma katılarak sunumlarını Malatyalılarla paylaşan akademisyen, bilim adamı, siyasetçi ve gazetecilere Yeşilyurt Belediyesi tarafından kayısı paketi, katılım belgesi ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

YAZAR DİLİPAK, “DARBELER KONUSUNDA TOPLUMSAL BİLİNÇ DİRİ TUTULMALI”

Sempozyumun “Darbelerin Toplumsal ve Siyasal Zemini “ başlıklı son oturumuna katılan Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, darbeler konusunda toplumsal bilincin canlı ve diri tutulmasından yana olduğunu söyledi.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Yeşilyurt Belediyesi ile destek veren kurumlara teşekkürlerini sunan Yazar Dilipak, “Darbelerin geçmişinden gerekli dersleri çıkartıp,  benzer olayların tekrar yaşanmaması ve yaşanması durumunda neler yapacağımızı çok iyi bilmemiz gerekiyor. Geleceğin inşasında geçmişin birikimi ve tecrübesi bizlere yol gösterici olacaktır. Çok verimli ve içeriği zengin bir sempozyuma katılmış olmak benim içinde çok güzel oldu. Bu güzel organizasyonu düzenleyen başta Yeşilyurt Belediyesi ve İnönü Üniversitesi ile emeği geçenleri tebrik ederim” dedi.

YAZAR KIZILTAŞ, “DARBELERİN ARKA PLANI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞILDI”

Gazeteci- Yazar Ekrem Kızıltaş’da, 12 Eylül’ün yıldönümünde düzenlenen sempozyumdan dolayı Yeşilyurt Belediyesi ile diğer kurumlara teşekkürlerini sundu.

Yazar Kızıltaş, “Yeşilyurt Belediyesinin 12 Eylül’ün yıldönümünde bütün darbeleri ve darbelerin topluma etkilerini detaylarıyla ele alınmasını sağlayan bir sempozyum düzenlemesini yerinde bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Oturum toplantılarına katılanların darbelerin arka planı konusunda yeterince bilgilendiklerine inanıyorum. Sunulan bildiriler ve tebliğlerin kitaplaşması halinde yapılan tespitlerin daha geniş kesimlere aktarılması sağlanacak. Bu ülkede bir daha 15 Temmuz ve önceki 12 Eylül ve benzeri bir takım girişimlerle karşılaşmamak için bu sempozyumun büyük katkılar sunacağına inanıyorum” dedi.

PROF.AWAN, “TÜRKİYE DARBELERDEN DERSLER ÇIKARTIP YOLUNA KARARLIKLA DEVAM EDİYOR”

Sempozyumun “İslam Dünyasında Sivil-Askeri İlişkisi” başlığı altında gerçekleşen oturumuna konuşmacı olarak katılan Pakistan asıllı bilim adamı Prof. Zamir Ahmed Awan, Türkiye’nin darbelerden gerekli dersleri çıkartıp, gerekli önlemleri aldıktan sonra yoluna daha kararlı adımlarla devam ettiğini söyledi.

PROF.AWAN, “PAKİSTAN’LI SİYASETÇİLERİN TÜRK SİYASETÇİLERİ ÖRNEK ALMASI LAZIM”

70 yıllık süre içerisinde dört darbeyle karşılaşan Pakistan’ın Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanması gerektiğini savunan Prof. Awan, “ Türkiye ile Pakistan arasında geçmişten bugüne kadar devam eden çok sıkı dostlukları, güçlü bağları ve ortak paylaşımları vardır. Pakistan, 1960’lar, 1980’ler ve halen bugüne kadar durağan bir politik duruma sahip değil, Türkiye ise bu süre zarfı içerisinde birçok iniş ve çıkışla gerekli olan tecrübeyi kazandı. Pakistan son 70 yıl içerisinde dört darbeyle karşı karşıya kaldı. Pakistan ile Türkiye aynı askeri darbeler tarihine sahiptir ancak yinede farklılıklar vardır. Türkiye bu darbelerden gerekli dersleri çıkartmış ve partileri ona göre güçlendirmiştir. Tüm bu yaşanılanlardan sonra Türk halkı demokrasinin değerini daha iyi anlamış durumda. Türk liderleri dürüst, samimi ve ülkelerini bir adım daha ileriye götürmek için çalışıyorlar. Bizimde Türklerin bu deneyimlerinden mutlaka faydalanmamız gerekiyor” dedi.

PROF.AWAN, “TÜRKİYE MÜSLÜMAN ÜMMETE LİDERLİK EDEBİLİR, BİZ DESTEKLİYORUZ”

15 Temmuz darbe sürecinde Türk halkının darbeye karşı durmasının takdir edilecek bir gelişme olarak yorumlayan Prof. Awan, “ Türk halkının 15 Temmuz’da askeri darbeyi durdurması Pakistan başta olmak üzere birçok ülke üzerine olumlu etkiler oluşturdu.  Ancak Pakistan’daki siyasi sistem henüz o olgunluğa ulaşmadı, bugün bile hâlâ bir darbe teşebbüsü veya niyeti olsa Pakistanlı insanlar bunu hoş karşılar. Çünkü politik ve siyasi liderler bunun sağlanmasına katkı vermiyorlar. Umarım bizim Pakistanlı siyasetçiler Türkiye’de yaşanılan bu gelişmelerden ders çıkartırlar. Bizde inşallah gelecekte böyle bir şeyle karşılaştığımızda darbeye karşı durmak istiyoruz. Biz darbelerin hepsine karşıyız. 15 Temmuz darbe kalkışmasının önlenmesine çok sevindim. Pakistanlı entelektüellerimiz demokrasiyi bir adım öteye taşıya gayretiyle Türk halkının yaptığı gibi bir duruş sergilemeye çalışıyorlar. Pakistanlı siyasetçilerimizin Türk siyasetçilerini anlamalarını ve onların yapmaya çalıştıklarını örnek almaları gerekiyor. Türkiye, geçmişte çok büyük bir güçtü, Osmanlı Hilafeti tek bir imparatorluktu, Avrupa ve Asya’nın yarısına hükmediyordu. Türkiye, Müslüman ümmete liderlik edebilecek potansiyele sahiptir. Türkiye’nin bir kez daha İslam Ümmetine önderlik yapacağına inanıyoruz. Türkiye’yi seviyoruz, sizleri destekliyoruz ve sizlerle yaşamak istiyoruz. Bizi Malatya’ya davet eden ve çok güzel ev sahipliği yapan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’a, İnönü Üniversitesi Yönetimine çok teşekkür ederim. Malatya’da kendi evimde gibi hissettim, burası havası, suyu, insanıyla memleketim İslamabad’a çok benziyor. Malatya artık benim ikinci evim, inşallah yeniden gelmek nasip olur ” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız