SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vicdan Muhasebesi Günü"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:02:19
A- A+ PAYLAŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından, 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın kabul edilişinin 23’üncü yıl dönümü nedeniyle bir toplantı düzenlendi. 
 
SMMMO'da düzenlenen toplantıda konuşan Malatya Şube Başkanı Bahattin Ülger, hukuksal ve demokratik düzeyde çözülmesi gereken sorunlar olduğuna dikkat çekerek, "Mesleğimiz ülkemizin ekonomik gelişmesine paralel olarak gelişen mesleklerin arasındadır" dedi.
 
"Türkiye genelinde çalışma arkadaşları ve aileleriyle birlikte muhasebe meslek camiasının 500 bini bulan onurlu çalışanları, 3568 Sayılı Meslek Yasası’nın kabul edilişinin 23’üncü yıldönümü olan 13 Haziran 2012’de, bugün Siyasi Erk’ten vicdan muhasebesi talebinde bulunuyor" diyen Ülger, şöyle devam etti:
 
"Bugün yapılanların/yapılmayanların gözden geçirilmesi, doğru veya yanlışların ortaya konulma günüdür. Yani herkes için vicdan muhasebesi günüdür. Bizler meslek mensupları olarak böylesine ağır sorunlarla boğuşurken, gördük ki bugün demokratik meslek örgütü olmamızın dahi önü kesilmek istenmektedir. Oysa bizler dün olduğu gibi bugün de; siyasete, mesleki ve meslektaşın sorunlarının, ülkemizin sorunlarının bir parçası olduğu görüşüyle baktık ve bu konuda asla taviz vermedik."
 
"Gelin; artık ülkenin ekonomisine, özellikle mali sistemine çok önemli katkıları olan meslek örgütümüzü zedeleyen girişimlere son verin" diye konuşan Ülger, "Meslektaşın bir ailesi ve sosyal bir yaşamının olduğunu unutmayın. Gelin; meslek mensuplarımızın aşağıdaki haklı taleplerini yasal düzenlemelerle hayata geçirin ve ülkemiz kazansın" ifadelerini kullandı. 
 
Ülger, taleplerini şöyle dile getirdi:
 
"Angaryalar kaldırılmalıdır. Başta 5/4 olmak üzere anti demokratik maddeler kaldırılmalıdır. TÜRMOB Genel Kurulunca kabul edilen yönetmelikler bir an önce yayınlanmalıdır. Sınav mağdurlarının ek sınav talebi yerine getirilmelidir. Bilgi amaçlı bildirimlerden alınan özel usulsüzlük cezaları kaldırılmalıdır. Müşteri Bildirim Listeleri kaldırılmalıdır. Denetim sürecinde; yetki belgeleri ve ruhsat harçları bedelleri kaldırılmalıdır. Denetim lisanslamasında sınav yapmayı asla düşünmeyin. E-beyanname şifresi mükelleflere değil meslek mensuplarına verilmelidir. Meslek mensubunun KDV yükü azaltılmalıdır. Serbest meslek uygulamasında Gelir KDV çelişkisi düzeltilmelidir. Ücret tarifesinin yayınlanması meslek örgütümüze bırakılmalıdır. Bakanlık vesayetine son verilmelidir."
 
SMMMO Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Mustafa Bahadır Altaş da yaptığı konuşmada, meslekleriyle ilgili idari ve yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirip, mesleklerinde yetişip de milletvekili olanların TBMM çatısı altında mesleki sorunlara sahip çıkmalarını istedi.
 
"Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında 2023 yılında dünyanın lider ülkeleri arasına girme hedefine ulaşacaksak, dünya ekonomisiyle uyumlu, dünya ekonomi liginde yer almamız gerekir" diyen Altaş, bunun için de çağdaş, günümüz şartlarına uygun, şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir ekonomiye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanlığı’nda onay bekleyen 6322 Sayılı Yasada, ruhsatlara harç getirildiğini söyleyen Altaş, "Ruhsatı TÜRMOB veriyor, harçları devlet istiyor. Ruhsatı devlet vermiyor ki harç parası alınsın. Bu sorun çözülmelidir" dedi. Altaş, ayrıca 6322 sayılı yasanın plan ve bütçe görüşmelerinde harç bedellerinin düşürülmesi konusunda gayret ve desteklerini gördükleri AKP Malatya Milletvekili Mustafa Şahin ve CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'na da Malatyalı meslek mensupları adına teşekkür etti.
 
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında görüşlerini de paylaşan Altaş, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede meslektaşlarının rolünün önemli olduğunu ve şöyle dedi:
 
"Vergi için değil bilgi için muhasebenin yapıldığı muhasebenin bir bilim olarak kabul edildiği günümüzde çağdaş ve dünya ekonomisi ile uyumlu bir Türkiye’de 3568 sayılı yasadan aldığımız güç ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler olarak ekonomin kayda alınmasın yanında ekonominin denetimine de talibiz Yeni TTK’da yapılan düzenleme ile bu yetki biz meslek mensuplarına verilmiş olup bu yetkimizin hiçbir şekilde engellenmesini kabul etmemiz mümkün değildir."
 
Daha sonra Muhasebeci ve Mali Müşavirler, mesleki sorunlarını belirttiler. Toplantı sonrası yapılan ikramla, etkinlik sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız