SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Virüs Laboratuvardan mı Çıktı ?

A- A+ PAYLAŞ

Virüs laboratuvardan mı çıktı?

Domuz gribi virüsü üzerinde araştırmalar yapan Avustralyalı bir virüs uzmanı H1N1 virüsünün laboratuvar ortamında geliştirildiğini ve bir kaza sonucu yayılmaya başladığını öne sürdü.

Dünya çapında birçok bilim adamı domuz gribi virüsünün kaynağı üzerine yüzlerce teori yürüttü. Ancak Avustralyalı bir virüs uzmanı tarafından ortaya atılan son iddia kafalarda yeni soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Bilim adamı Adrian Gibbs tarafından yürütülen araştırmalara göre dünyada 6 binin üzerinde insanın ölümüne yol açan domuz gribi virüsü laboratuvar ortamında gelişiriliyordu ancak bir kaza sonucunda laboratuvardan çıkarak yayılmaya başladı.

İnternet üzerinden yayınlanan bir tıp dergisi olan Virology’nin son sayısında yer alan makaleye göre Gibbs ve ekibi, ilk olarak Meksika’da görülen H1N1 virüsünün genetik yapısı üzerinde çalışmalar yaptı. Bunun sonucunda virüsün üç ayrı kıtadan gelen üç ayrı grip virüs türünün bir laboratuvar ya da aşı geliştirme merkezinde bir araya getirilmesiyle oluşturulduğuna dair bulgular elde ettiklerini öne sürüyorlar. Yani virüs doğada meydana gelen bir dizi rastlantı sonucunda değil, insan eliyle bilerek üretilmiş olabilir.

Gibbs makalesinde “Gelecekte salgınları önlemek istiyorsak bu salgının kaynağını bulmak büyük bir önem taşıyacaktır” diye yazdı. Makalenin yayınlanmasının ardından çıkan tartışmalara son vermek isteyen Dünya Sağlık Örgütü ve birçok sağlık kuruluşu, virüsün doğal olarak ortaya çıktığını ve insan eliyle üretilmediğini açıkladı. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görev aldığı 39 yıl boyunca virüsler üzerine 250’nin üzerine bilimsel makale yazan Gibbs ve ekibi domuz gribinin genetik yapısını GenBank isimli bir veritabanında bulunan yüzbinlerce virüs örneğini birbiriyle karşılaştırdı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız