SON DAKİKA
SON DEPREMLER

VOF'un Özelleştirmesi Durduruldu, Lojistik Merkez Oluyor

0
Güncellendi - 2017-01-24 03:58:26
VOF'un Özelleştirmesi Durduruldu, Lojistik Merkez Oluyor
A- A+ PAYLAŞ

  • Bakan Tüfenkci, Kuzey Çevreyolu, eğitim ve sağlık, 2'nci üniversite, OSB, yeni içmesuyu kaynağı, sulama konularında açıklamalarda bulundu..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Vagon Onarım Fabrikası’nın özelleştirmesinin durdurulduğunu belirterek, buranın Lojistik Ticaret Merkezi yapılmasına yönelik çalışmaların başlatıldığını ve bu konuda önemli adımların atıldığını açıkladı.

Bakan Tüfenkci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Sanat Sokağı'ndaki Çamlıca Sokağı'ndaki lokantada gazeteciler için kahvaltı verdi.

Kahvaltı sonrası Tüfenkci, Malatya’daki yatırımlar, projeler ve hedeflerle ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Malatya’nın önemli bir kent, önemli bir büyükşehir olduğunu dile getiren Tüfenkci, Malatya’nın Türkiye’de de önemi bilinen, sayılı kentlerden birisi olduğunu belirtti.

Bakan Tüfenkci, Malatya’nın gerek coğrafi konumu itibariyle, gerek iklimi itibariyle, gerekse de insanı ve hoşgörüsü itibariyle Doğu Anadolu’da güven, huzur ve hoşgörü kenti olarak bugüne kadar öne çıktığını ifade etti.

Malatya’nın yetiştirmiş olduğu insanlarla, Türkiye’ye kazandırdığı değerlerle, Türk ekonomisine kattığı değerlerle öne çıktığını dile getiren Tüfenkci, “1 Kasım seçimlerinden sonra kurulan 64’üncü hükümet ve ondan sonra kurulan 65’nci hükümette bizlerde Malatya’nın yetiştirdiği, Malatya’nın bir evladı olarak bu hükümetlerde yer aldık. O günden bugüne bütün Türkiye’ye olduğu gibi Malatya’ya da hizmet etme noktasında elimizden gelen gayreti diğer milletvekillerimizle beraber belediyelerimiz, valiliğimiz, teşkilatlarımızla beraber birlik ve beraberlik içerisinde Malatya’yı bulunduğu konumdan daha farklı bir konuma; Türkiye’deki şehirlerin yarışında bir adım öne çıkarmak amacıyla koşturmaya devam ettik. Allah’a hamdolsun bakanlık tevdi edildikten sonrada bugüne kadar geçmişte çözülemeyen birçok sorunu da çözme noktasını da Cenap-ı Allah bizlere nasip etti” diye konuştu.

“KUZEY ÇEVREYOLU’NUN İHALESİ VE YER TESLİMİ YAPILDI”

Bakan Tüfenkci, Kuzey Çevreyolu’nun Malatya’da çok konuşulan, her seçim döneminde kendilerinin önüne gelen, her siyasinin birinci gündem maddesi olan, Malatyalılarında merakla beklediği bir konu olduğunu kaydetti.

Süreçle ilgili bilgiler veren Tüfenkci, şunları söyledi: “Orada kamulaştırmalardan dolayı sıkıntılar vardı. Toplulaştırmalardan dolayı yaşanan sıkıntılar vardı. Başka etkenlerle beraber bugüne kadar gelen bir süreç vardı. Allah’a hamdolsun o süreci başarıyla tamamlamış olduk. İhalesi yapıldı. Yer teslimi yapıldı. Şantiyesi kuruldu. Kalan kamulaştırma işlemleri başladı. Toplulaştırmanın biten kısmıyla beraber, baharla birlikte orada çalışmalar başlamış olacak. İnşallah Kuzey Çevreyolu’nun da kendi seyri içerisinde takip ederek, zamanında bitirtmiş olacağız.”

Bakan Tüfenkci, Güney Çevreyolu ile ilgili ise “Biz daha önce ‘Malatya’ya bir tane çevre yolu yakışmaz’ diye ifade ettik. Güney Çevreyolu ile ilgili de adımları attık. İnşallah süreç içerisinde Güney Çevreyolu’nun da Malatya’ya kazandırılması gerektiğini tarihe not düşmek adına söylüyoruz. Onun da takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

“MALATYA EKONOMİSİ İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR”

Malatya’nın komşu ve diğer illere bağlantı yollarının da standardının yükseltilmesi için çalışmaların olduğunu dile getiren Tüfenkci, “Daha önce başlayan ve hızlı bir şekilde devam eden Sivas-Malatya duble yol inşaatı ve tünelleri Allah’a hamdolsun zamanı içerisinde teslim edilecek ve büyük bir sorun görülmüyor. Onu da takip ediyoruz. Yine orada ikinci bir köprünün yapılması noktasında, Yazıhan-Malatya arasındaki demiryolu ve karayolu köprüsünün çalışmaları, projesi bitti, ihalesi yapılıyor. Hızlı bir şekilde, iki sene içerisinde onu da hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Tüfenkci, Erkenek Tüneli’nin bir ay içerisinde işlemlerinin bitip, hayata geçirileceğini kaydederek, şunları belirtti: “O güzergâh, Adana-Mersin-Kahramanmaraş ve limanlara karayoluyla bağlanması noktasında önem arz ediyor. O yolun iyileşmesi Malatya’nın ekonomisi ve sanayisi için önem arz ettiğinin altını çizmiş olalım. Bu bağlamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ile görüştük. O da bu yıl ki programa aldırdı. İnşallah Malatya’nın demiryolu bağlantısının da limanlara hızlı tren bağlamında değil ama iyileştirilmiş tren yolu anlamında bir çalışma yapılacak. Bu liman bağlantısını da bugünkünden daha hızlı hale getirerek, burada yatırım yapan işadamlarımızın limanlara erişimi noktasında inşallah önündeki engelleri de kaldırmış oluruz.”

Malatya’nın ulaşımda belirli bir noktaya geldiğine dikkat çeken Tüfenkci, “Elazığ’daki tünelle beraber Elazığ-Malatya aksı ve Doğu aksı gerçekten istenilen düzeye gelmiş olacak. Yapılacak kavşaklarla, gereken sanayi kavşağı gerek üniversite kavşağıyla beraber, Malatya kavşak sorunlarını da halledecek. 2017 yılı içerisinde inşallah bu kavşak inşaatlarına da başlamış olacağız” dedi.

Bakan Tüfenkci, Çelikhan-Yeşilyurt-Adıyaman yoluyla ilgili ise “Bu yılan hikâyesine dönen bir yoldu. İyi veya kötü eski proje hayata geçmiş oldu. Ama eski proje bitirilene kadar çok eskidi. Türkiye’nin ulaşmış olduğu yol standartlarının çok gerisinde kaldı. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız ile yapmış olduğumuz toplantıda bu yolunda yeniden gündeme alınması noktasında talimat verdi ve çalışmaları da benim yanımda başlattılar. İnşallah önümüzdeki günlerde o yolu da mutlaka iyileştirmemiz lazım. Çünkü Adıyaman ile Malatya arasındaki bağlantımızın ve ilişkimizin gelişebilmesi için bu yolun şuandaki standartlara uygun şekilde olması gerekiyor. Umarım bu kadar uzun sürmez, kısa zamanda biz onu da yeniden standarda kavuşmuş şekliyle hayata geçirmiş oluruz” dedi.

“MALATYA İÇİN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ SULAMA”

Malatya için önemli konulardan birinin de sulamalarla ilgili olduğuna değinen Tüfenkci, “Ulaştırmayla ilgili Kubbe Dağı geçidini, Doğanyol-Pütürge bağlantı yolunu 2017 yılında inşallah ihalesini yapmış olacağız. Akçadağ Develi yolu, Hekimhan Kuluncak yolumuz var. Onun üzerine şehir içerisinde bir köprü geçişini Hekimhan ve Kuluncaklılar çok istiyorlar, bunula ilgili talimatlar verildi. İnşallah onu da yaptıracağız. Malatya için önemli olan noktalardan birisi de Malatya’nın sulamasıdır. Malatya, sulu bir kent olduğu bilinenin aksine, esasen susuz bir kent. Yağış anlamında gerçekten Türkiye ortalamasının altında yağış alan bir kentimiz. Dolayısıyla buradaki ürünlerin yetişmesi, ekonomiye katkısı ve verimliliği sulamayla yakın alakalı bir konu. Dolayısıyla barajlar Malatya için hayati önem arz ediyor. Barajlardan da öte diğer bir hayati noktada bunların sulamalarının sağlıklı yapılabilmesidir. Malatya’nın kapalı sulamaya geçmesi su verimliliği açısından, kaynağı verimli kullanması açısından da yine önem arz etmektedir. Bu anlamıyla Turgut Özal Barajı bitti ama sulama noktasındaki çalışmalarda inşallah 2017 yılı içerisinde inşallah büyük oranda bitirilecek. Yine orada sıkıntılar vardı, o sıkıntıları aşmış vaziyetteyiz. Yine Recai Kutan Barajı’ndaki bir bölümünü 2017’nin Mayıs ayı itibariyle yani sulama mevsimine kavuşturmuş olacağız. Diğer bölümünü de inşallah 5-6 ay sonra onunda sulamasının tamamını bitirmiş olacağız. Yoncalı Barajı da yılan hikâyesine dönmüştü. ‘Yapılacak, yapılmayacak, iptal edilecek’ derken, AK Parti hükümetleri döneminde başladı ve Allah’a hamdolsun fiziki gerçekleştirme oranları yüzde 50’lere yaklaştı. İnşallah o da bitirildiğinde, geniş bir alanı biz sulamayla toprağı buluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Beylerdesi Göleti’yle ilgili çalışmalara da değinen Tüfenkci, “Beylerderesi’nde Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediye Başkanlarımızın o alanla ilgili güzel projeleri var. Beylerderesi Göleti’nin su tutmasıyla birlikte inşallah o alanda o projeleri de hep beraber hayata geçirebilirsek, Malatya’mızın yeni bir alanda hem mesire yeri hem peyzaj anlamında şehre girişte yeni bir görüntü ve akabinde de Yeşilyurt’un içerisinde akan çay ve o çayın ıslahıyla beraber sağlı sollu oluşturulacak gezinti ve dinlenme alanlarıyla beraber; Yeşilyurt’tan Gündüzbey’e uzanan bir aks içerisinde hem tarihi dokuyu koruyarak hem kültürü koruyarak hem de Malatya’ya nefes aldıracak bir alanı da hep beraber oluşturmuş olacağız” dedi.

“MALATYA’YA İKİNCİ BİR İÇME SUYU KAYNAĞINI KAZANDIRACAĞIZ”

Malatya’nın içme suyu sorununu çözme noktasında yeni bir kaynak için çalışmalara başlandığını kaydeden Tüfenkci, “İçme suyuyla ilgili Malatya’nın yeni bir içme suyu kaynağına ihtiyacı var. Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bizler bu konuda çalışıyoruz. İnşallah yeni bir kaynağında Malatya’ya kazandırılması bu dönem içerisinde hayata geçer. Çünkü Malatya’nın su problemi noktasında, içme suyu noktasında altyapısının yetersiz olduğunu MASKİ’deki arkadaşlar ifade ediyorlar. Malatya yeni büyükşehir oldu. Bu planlamaları büyükşehir olmadan önce belde belediyeleri, ilçe belediyeleri kendi potansiyellerine göre planladıkları için şuanda birbirinden kopuk sistemler var. Bunların yenilenmesi lazım. Büyükşehir belediyesi kendi planı doğrultusunda bunu yapıyor. Ama ikinci alternatif kaynağı da biz hep beraber Malatya’ya inşallah kazandıracağız. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Orduzu’daki tabiat parkını alarak o alanı çok güzelleştirdi. Orayı bir cazibe merkezi haline getirdi. Onun akabinde Çöşnük’teki eski jandarmaya ait yerlerle beraber oranın da tekrardan Malatyalıların hizmetine sunma ve bir tabiat parkı haline getirme noktasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığımız konuyu takip ediyor. Bizlerde o noktada elimizden gelen gayreti inşallah göstermiş olacağız” diye konuştu.

“MALATYA SAĞLIKTA İYİ BİR NOKTADA”

Malatya’da sağlığın iyi bir noktada olduğuna işaret eden Bakan Tüfenkci, “İnşallah daha da iyi olacak. Bugün itibariyle hastanelere baktığımızda gerek araştırma hastanemiz, gerek devlet hastanemiz biliyorsunuz o da artık araştırma ve eğitim hastanesi oldu. Yıllarca kurulduğundan beri ‘burası araştırma ve eğitim hastanesi olsun’ diye çaba sarf ettik. Allah’a hamdolsun bu dönem orayı araştırma ve eğitim hastanesi olarak hayata geçirdik. İki hastanemizde de doluluk oranı yüzde 95’lerin üzerinde. Dolayısıyla Malatya’nın yeni bir hastaneye ihtiyacı var, onu da Battalgazi bölgesinde yapıyoruz. Eski hastanenin yerini yatırım programına aldırdık. Bu sene ihalesi yapılıp, temelleri de atılacak. Kısa sürede orada da bir devlet hastanesini hayata geçirmiş olacağız” dedi.

Bakan Tüfenkci, Malatya’da Türkiye ve Dünya çapında bir Karaciğer Nakil Hastanesi’nin olduğunu kaydederek, “Buna koşul yeni, yine o değerde 200’ün üzerinde yatak kapasitesine sahip bir Onkoloji Hastanemizin de 2017 yılı içerisinde temellerini atacağız. Yatırım programına aldırdık. Kaynaklarını bulduk ve 2017 yılında faaliyete geçirip, temelini atıp, hızlı bir şekilde bunu da hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

300 yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk hastanesinin de 2019 yılı başında hizmete açılacağını kaydeden Tüfenkci, bunu daha öne çekme adına çalışmaların olduğunu da belirtti.

Tüfenkci, fizik tedavi hastanesinin de bu yıl içerisinde inşaatının hızlı bir şekilde yükseleceğini de sözlerine ekledi.

Doğanşehir’e de 100 yataklı bir devlet hastanesi yapılacağını dile getiren Tüfenkci, bunun yatırım programına alındığını ve yatırım ihalesine de çıkıldığını, kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi.

“MALATYA, EĞİTİMDE TÜRKİYE ORTALAMASINI YAKALADI”

Malatya’nın eğitimde Türkiye ortalamasını yakaladığını ifade eden Tüfenkci, “Malatya eğitim anlamında da okullar noktasında ciddi anlamda fiziki anlamda yeterliliği olan, öğrenci başına düşen dersliklerle Türkiye ortalamasını yakalamış olan bir ilimiz. Bu anlamıyla bundan sonra özellikle şehrin içerisinde kümelenen ve ilin belirlediği okulların şehir dışına çıkartılarak, bu alanların şehirlere kazandırılması, Malatyalı hemşerilerimize kazandırılması noktasında gerekli girişimler yapıldı. İnşallah o okulların yapımıyla da ilgili işadamlarımıza ve çeşitli kaynaklarla yapılma noktasındaki adımlarımızı da attık. Yavaş yavaş bunların protokollerini imzalayıp, inşallah bunları da hayata geçirip, özellikle Gazi İlkokulu’nun karşısındaki alanın meydan ve akabinde de Atatürk Kız Lisesi ve sanat lisesinin olduğu alanları mevcut Yeşil Kuşak projesi çerçevesinde değerlendirerek, Malatya’ya ve Malatyalılara kazandırmak en büyük arzumuz. Bu noktada ciddi anlamda mesafe aldık” şeklinde konuştu.

“OSB’DEKİ KAMULAŞTIRMA İÇİN BU YIL  ÖNEMLİ KAYNAK AKTARILACAK”

Bakan Tüfenkci,  Organize Sanayi Bölgesindeki çalışmalarla ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı, “Özellikle yeni parseller üretme bizim üçüncü Organize Sanayi Bölgesi dediğimiz, esasında 1. Organize Sanayi Bölgesinin devamı olan bölgedeki kamulaştırma işlemleri bugüne kadar özellikle 1 Kasım’a kadar ciddi anlamda sıkıntıydı.  Ondan önceki dönemlerde özellikle kamulaştırma bedelini bulmak ve kamulaştırma yapma noktasında Malatya olarak sıkıntı çekiyoruz. Allah’a hamdolsun hükümet içerisinde yer aldıktan sonra bugüne kadar 24.5 milyon TL kamulaştırma parasını aktarmış bulunmaktayız. İnşallah 2017 yılı içerisinde yine bu miktarın daha üzerinde bir parayı da tekrar oraya aktararak kamulaştırma işlemlerini bitirmek istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Organize Sanayi Bölgesindeki arkadaşlarımızla, müteşebbis heyetlerle beraber yapmış olduğumuz toplantıda yaklaşık 70 milyon TL tutarında bir kamulaştırma bedelinden bahsettiler. Tabi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütün kamulaştırma için ayırdığı miktarın 30 milyon TL olduğunu düşünürseniz bu rakam çok ciddi bir rakam. Ama Allah’ın izniyle bunu da halledip özellikle Malatya’nın cazibe merkezleri içerisinde yer almasıyla beraber oradaki sanayi parseli ihtiyacımızı hızlı bir şekilde karşılamış olacağız. Tabi Malatya’nın cazibe merkezleri arasında yer alamsı çok önemliydi. Bunu yine, burada mütevazilik yapmak istemiyorum; gerçekten hükümette olmasaydık Malatya’nın cazibe merkezi içerisinde, Elazığ’ın ve Erzincan’ın yer alması mümkün değildi. Ama yapmış olduğumuz girişimler neticesinde Malatya cazibe merkezi içerisinde yer aldı. Malatya’nın özellikle ekonomisi bakımında, istihdamı bakımından, gençlerin iş bulması bakamından çok önemli görüyoruz. Bununla beraber bizim organize anlamında, sanayi alt yapısı anlamında 23 ilden en hazır illerden biriside Malatya. Dolayısıyla Malatya’nın bu noktadaki şansını bu dönemde iyi kullanmasını, bizlerde çeşitli yatırımcıların Malatya’ya gelmesi noktasındaki teşviklerimiz ve tavsiyelerimizle birlikte Malatya hızlı bir şekilde yeniden sanayi anlamında İnşallah yeni bir atak ve yeni bir başlangıç yapacak. Bu sanayinin özellikle nitelikli sanayi olmasını, özellikli sanayi olmasını ve katma değeri yüksek ürünler ürüten fabrikaların Malatya’ya gelmesi noktasında daha gayret göstereceğiz. Özellikle oraya enerji sağlanması, oraya yeni su kaynakların sağlanması noktasında ki biliyorsunuz enerji trafo noktasında geçmiş dönemde başlayan yatırım son aşamaya geldi ve 2017 yılı içerisinde oda hayata geçmiş olacak. Ama Organize Sanayi bölgesine farklı bir su kaynağı bulunması gerekir veya getirilmesi gerekir. Bu da önemli.”

YENİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ İÇİN ÇAĞRI YAPTI…

Küçük sanayi sitesindeki esnaflara yeni site çağrısıda yapan Bakan Tüfenkci , “Yine sanayi derken, özellikle şehir içerisinde kalan, küçük sanayinin şehrin dışına çıkartılması gerekir. Bu noktada sizin aracılığınızla özellikle küçük sanayide iş yapan ve kooperatif başkanlarımıza da seslenmek istiyorum; bizim hükümette olmamızı iyi değerlendirmeleri lazım. Özellikle bir araya gelerek, şehrin dışında işyerlerini büyüterek, büyütecek ve dolayısıyla da, onlar büyüyence Malatya büyüyecek mantığı içerisinde biz her türlü yardımı yapmaya hazırız. Gerek faizsiz ucuz krediler bulma noktasında, gerek o işyerlerini TOKİ’ye yaptırma noktasında Malatya her zamankinden önde ve şanslı. Ben bu noktada Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanımız ile bire bir görüştük. Sayın Bakanımızda her türlü yardımı, her türlü desteği bu anlamda Malatya’daki küçük sanayi esnafına vermeye hazır olduğunu ifade ettiler. ‘Yeterki siz yer verin, organize olun, bir araya gelin’ diye ifade etti. İnşallah önümüzdeki dönem içerisinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızı Malatya’ya getireceğiz, bu alanda bire bir yerinde, kendisine de gösterip, gerekli adımları da atmış olacağız. Ama ondan önce buradaki küçük sanayideki arkadaşlarımızın bu fırsatı değerlendirmeleri lazım. Mobilyacı arkadaşlarımızın böyle bir girişimleri var. Gönül istiyorki, demir ve otomotiv sektöründe ve diğer sektörlerde faaliyet gösteren arkadaşlarımız bir araya gelerek bu büyüme imkanlarını değerlendirsinler.”

“ÜRETİCİLERDEN BİRLİK VE KOOPERATİFLEŞME NOKTASINDA ÇOK BÜYÜK BİR YANIT GELMEDİ”

Bakan Tüfenkci, Lisanslı Depoculuk konusuna da değinerek şöyle devam etti, “Malatya sanayi kenti olmakla beraber aynı zamanda tarım kenti. Dolayısıyla tarım noktasında Malatya potansiyeli olan, bu potansiyeli enerjiye döndürecek bir yapıya da sahip. Biliyorsunuz kayısı üretiminde Malatya ciddi anlamda söz sahibi. Ve Kayısı noktasında ben her zaman ifade ediyorum;  kayısı Malatya’nın muhatabı yok diye, sahibi yok diye. Bu noktada bugüne kadar çağrılarımıza üreticilerden birlik ve kooperatifleşme noktasında çok büyük bir yanıt gelmedi. Ama buna rağmen kayısının hak ettiği noktada olmadığını, bununla ilgili neler yapılabilir noktasında milletvekillerimiz ile beraber, ilin bürokratları, siyasileri, teşkilatları ve işadamları ile beraber bu noktada kafa yoruyoruz. Bunlardan birisi, bunun altını da çiziyorum, bu çözüm değildir, Lisanslı Depoculuk tek başına çözüm değildir, sağ olsun Büyükşehir Belediye Başkanlığının öncülüğünde bunun adımlarını attık. Ama bu tek başına çözüm değildir, bununla beraber mutlaka ve mutlaka birliklerin ve üretici kooperatiflerinin oluşması lazım. İhracatçılarımız, üreticilerimiz ve hatta hatta aracıların bir araya gelerek bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım, hak ettiği yere getirmemiz lazım. Bir birimizin ayağını baltalayarak, önünü keserek değil, kayısı noktasında bir birimize yardım ederek katma değerle ne yaparız diye, bunu düşünerek yol almamız gerekir.”

TARIMSAL ALANDA VERİLEN DESTEKLER…

Malatya’da tarımsal alanda verilen destekleri de anlatan Tüfenkci, “Malatya 2016 yılı içerisinde bitkisel üretimi destekleri kapsamında yaklaşık 36.5 milyon TL destek aldı, balıkçılık ve su ürünleri noktasında 2 milyon TL’ye yakın bir destek aldı. Yine hayvancılık ve hibe destekleri Malatya’da, buda önemli bir destek, 9 milyon TL gibi bir destek aldı.  Genç çiftçi Projesinde Malatya’da yaklaşık 190 çiftçiye yaklaşık 6 milyon TL destek verdik ve 190 çiftçi bu anlamı ile Malatya ekonomisine ve kendi ekonomilerine katkı sağlamış olacaklar. Kırsal Kalkınma programı kapsamında da yaklaşık 4 milyon TL destek vermiş olduk. Malatya bu anlamıyla tarımda da, sulamasıyla, yeni tarım projeleriyle beraber, ölçek büyütmeyle beraber farklı bir noktaya gelmiş olacak.” şeklindeki bilgileri paylaştı.

“TOHMA KANYONU TURİZM BÖLGESİ İLAN EDİLECEK”

Turizm çalışmaları hakkında da bilgi aktaran Bakan Tüfenkci şunları söyledi, “Malatya kültür ve turizm noktasında da bu dönem gözle görünür bir atak gerçekleştirecek. Darende ilçemizde Somuncubaba külliyesinden, Köprügözü mevkiine kadar olan kısımda 1.5 kilometrelik kısımda Tohma Kanyonu yeniden projelendirildi. Bu alanın turizm bölgesi ilan edilmesi için bakanımız ile görüşüldü. İnşallah bu dönem içerisine de turizm bölgesi ilan edilmiş olacak. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın illerde ve ilçelerde uyguladığı Kültürhan Projesini de Malatya’da uygulayacağız. Yine en kısa zamanda Malatya’ya yakışır bir müzeyi de kazandırmış olacağız. Belediyelerimizinde kültürel ve müzecilik anlamında güzel çalışmaları var. Takdirle karşılıyoruz. Malatya’nın turizmde potansiyelini öne çıkartmak lazım. Nemrut Dağını değerlendirmek lazım.”

TURGUT ÖZAL MÜZESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLADI, İNÖNÜ MÜZESİ İÇİN GİRİŞİMLER VAR

Tüfenkci konuşmasına şöyle devam etti; “Malatya’da Turgut Özal için çok güzel bir projeyi de Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde İnşallah bu dönem hayata geçireceğiz. Bununla ilgili adımlarımızı attık, Sayın cumhurbaşkanımız ile görüştük. Sayın cumhurbaşkanımız bu konuda talimatlarını verdiler.  Malatya’nın tarihine yakışır şekilde hayata geçireceğiz. Şuanda İnönü Üniversitesi içerisinde yer alan müzeler gibi değil, bir demokrasi tarihi şeklinde dizayn edilecek bir müze konsepti içerisinde burada faaliyete geçecek. Projesini de yine Cumhurbaşkanlığımızın himayesinde çizdirmiş olacağız. . Gönül istiyorki aynı şekilde rahmetli Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’ye de ait bir müzenin de Malatya’da olmasını istiyoruz. Bununla ilgili İnönü Vakfıyla veya İnönü ailesiyle görüşüp bu noktada arkadaşlarımızı da organize ederek burada bir İnönü Müzesi olması noktasında gayret göstereceğiz.” 

VAGON ONARIM FABRİKASI SATILMIYOR, LOJİSTİK TİCARET MERKEZİ OLUYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Vagon Onarım Fabrikası’nın özelleştirmesinin durdurulduğunu ve buranın Lojistik Ticaret Merkezi’ne dönüştürüleceğini belirterek, “Malatya’nın bu dönem içerisinde Lojistik Ticaret Merkezi’ne de artık kavuşması gerekiyor. Bununla ilgili çalışmaları başlattık, adımları attık. Ulaştırma Bakanlığımız ile görüştük, Maliye Bakanlığımız ile görüştük. Ulaştırma Bakanlığımız, özellikle Vagon Onarım Fabrikası’nı Lojistik Ticaret Merkezi olması noktasındaki talebimizi gayet olumlu buldu ve daha önce Yazlak olarak düşündüğü projeyi vagon Onarım Fabrikası olarak revize etti. Maliye Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor, Vagon Onarım Fabrikası’nın özelleştirmesini durdurdu. İnşallah orayı bu anlamda Lojistik Ticaret Merkezi haline getirmiş olacağız. Bununla ilgili olarak gerek bizim Bakanlığımız, gerek Ulaştırma Bakanlığımız, gerekse özelleştirme anlamında Maliye Bakanlığımızla yakın işbirliğimiz devam ediyor. Bu dönemde Malatya’nın ekonomisin eve kalkınmasında önemli yer tutacak Lojistik Ticaret Merkezi ni İnşallah hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

İKİNCİ ÜNİVERSİTE SÜRECİ SÜRÜYOR…

İkinci üniversite konusunda ise Bakan Tüfenkci şunları söyledi:

“Malatya’ya ikinci üniversite kazandırma noktasında bizim sözümüz vardı. Bunun takipcisiyiz. Bu noktasında girişimlere başlamıştık, bunu belli bir seviyeye getirdik. Önümüzdeki dönem içerisinde bunu da hayata geçireceğiz. Bu noktada kimsenin endişesi olmasına gerek yok. Kendi normal seyri içerisinde bu çalışmamızı devam ediyor.”

Bakan Tüfenkci, “2017 yılı içerisinde Adalet Sarayı’nın temellerini atmış olacağız.” diyerek,   Doğanşehir ve Akçadağ ilçelerinde yapılacak cezaevlerinin yapımı konusunda da bir sorun olmadığını söyledi.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • serkan (7 yıl önce)
    Hiç kuşkusuz, Malatya Halkı çok daha büyük hizmetleri hak ediyor. Ancak Büyükşehir gibi, Yeşilyurt belediye başkanı da iyi niyetli ancak vizyon eksiği olan yöneticiler. Malatya'nın şu an, arkasından baktığımız Kayseri, Antep, Urfa gibi illeri yakalayamaması sözkonusu değil iken fark gittikçe açılıyor, artıyor. Bu durumu, o illere giden ben, çok yakinen görüyorum. Bir ile yatırım yapmak, park bahçe açmaktan, caddelerin ortasından dere geçirmekten ibaret değildir. Malatya'nın vizyonuna vizyon katmaktan bahseden bu kadar partili ve yönetici insan var iken vizyonunu değiştirecek ne yapıldı merak edenlerdenim.
    0
    0
    Yanıtla
  • yusuf ziya gültekin (7 yıl önce)
    malatyalılar once malatya yı sevmelidir.sevgi ise malatya ya yapılacak yatırımlara destek olmalıdır.bu ısın sıyasi yönü olmaz.malatya ya kim bir civi çakıyorsa ona destek olmalıyız. malatyanın öncelikleri nelerdir.buna göre rotamız olmalıdır.çevre illerimize bir bakacak olursak örnegin kayseri urfa gazi antep v.s gibi onlar neler yapmış bir görelim 10 sene evvelki bu iller şimdi kendilerini 3 .4.5 katladılar helal olsun bu illerin yoneticilerine Malatyamız da onlardan geri kalmasın. 1-imar alanlarımızı genişletelim örnegin merkeze baglı orduzu hanımın çiftiği topsögüt bu semtlere imar izni verelim şehrin içinde kalmış eger buyume olacaksa bunlar olmalı bu yerlere imar izni verilmezse yarin buralar tastepe melekbaba gibi çarpık sehirleşme olacaktır.çevre yolu altı çevre yolu üstü 2ye ayrılmıs çevre yolu altına gerekli yatırımlar imar verilerek bu aradakı gelişmişlik farkı kapatımalıdır.. 2-Kuzey çevre yolu malatyanın ayıbıdır.yılan hıkayesine döndü.her kafadan bir ses gecsın geçmesin kısır dusunce yöneticileri etkilememeli. malatyanın kuzey cevre yolu gıbı baska cevre yollarıda gundeme alınmalı.eger buyumek istıyorsak 3-üniversite sehrimize yakısır 2.si 3.üncüsü 4-OSB bölgeleri hızlı tren projesi kayısı ile ilgili projeler v.s
    0
    0
    Yanıtla
  • fatih (7 yıl önce)
    Malatya havalimanı artık sürkülasyonu kaldıramıyor.Aynı vakitlerde iki uçak indiği zaman gidiş ve geliş salonlarının hali içler acısı.Kuyruk alıp başını gidiyor.Ha birde valiz alacaksanız vay halinize.onlarca kişi bantta valiz beklerken birbirinin üzerine çıkıyor.Vay halimize.Malatyanın layığı bu mu sayın bakanım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Tek (7 yıl önce)
    Sayın bakandan, milletvekillerinden, büyükşehir belediye başkanından, ilce belediye başkanlarından yani topundan Allah razı olsun...sayelerinde sadece diğer illere yapılan yatırımları izler olduk....üstelik şimdiye kadar izliyorduk sadece, suan sussuz izliyoruz..suyumuzda yok... suyumuz yok icmeye, geliştirilmiş (hızlı degil) tren ile gidiyoruz cazibe merkezine... NOT: sayın editörler, sizden lütfen rica ediyorum denk gelirseniz soru aldıkları zaman bir sorar misiniz bu ak partili siyasilere "cazibe merkezi" ne demek? Cidden hep söylüyorlar da anlamı nedir acaba biliyorlar mi veya onlara göre anlamı ne?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut Mutlucan (7 yıl önce)
    Orduzu Pınarbaşını Belediyeye devredip soluna Spor Lisesi sağına Yeni Malatyaspor Otelini kurdunuz. Lağımlarını da Pınarbaşı Göletine akıtıyorsunuz. Aferin. İyiki varsınız. Tabiat parkı Orduzuyu bir güzel hallettiniz. Belediye eliyle!!!! Dünyada şehrin içinde kalmış kaç tane Orduzu Pınarbaşı gibi Tabiat Parkı var sayın Bakan? Sadece Bakan!!! Orduzu Pınarbaşının Kıymetinin farkında mısınız? Tepenin üstünde Karakolun yanındaki arazi Orman alanı değil miydi sahi? Ne zaman şahsa satıldı?Yüzme havuzu ayaklarına yapılaşma son hızla devam ediyor sayın bakan!!
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 yıl önce)
    vagon onarım ile ilgili bu sitede geçmiş 10 yılda en az 20 müjde verildi bende en az 10 yorum yaptım.orası halen duruyor mu .oranın vatandaşa beleş verilmesi lazım ,kuraya katılacaklar adlarını bir kağıda yazacak ,torbadan kim çıkarsa ona vereceksin.tüm malatya kurtulacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • M. Zeki YÜKSEL (7 yıl önce)
    Tasfiye halinde ihlas finans A.Ş. Hakkındada bir açıklama bekliyorum. Talebim hakkında bilgilkendiriliyor mu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (7 yıl önce)
    Sayın bakanımız çok güzel müjdeli başlıklar veriyor hatta 2. havalimanı sözüde vardı malatyahaberde okumuştum ama bu güzel haberler haber olarak kalmasın.Recep Tayyip Erdoğan gibi ağızdan çıkanlar biranönce yapılsın.Tayyip baba nın ağzından çıkan birşeyin ben yapılmadığını bugüne kadar görmedim. Sayın bakanım HAVALİMANI bakın Sivil ayrı askeri istemiyoruz.SİVİL HAVALİMANI nı istiyoruz.Lütfen. ŞEHİR hastanesi Malatya nın hakkı idi. Kuzey ve güney çevreyolları zor bitecek KARAYOLLARININ basit firmalara işi yaptırması ve bahanelerle(yok su çıktı,yok zemin sertti vb.) süreci uzatması YANİ anlayacağınız Elazığ kendi çevreyolu gibi özenmez ve hiçbir Malatya projesini kabullenmediler.(Örneği çok; Beylerderesi yaylana yaylana sallana sallana viyadük.) Bakın suyun bol olduğu Barajın yakınındaki yapılacak Kömürhan Tüneli ne muhteşem olacak göreceksiniz.Bir de Malatya nın yılan hikayesi Karahan ve Erkenek tünellerine bakın ve izleyin.Lafı uzatmaya gerek yok.Adam su altında tünel yapıyor.Bizim karayolları aldığı işleri bahanelerle yok su çıktı yok kayaya çarptı.Kardeşim Allah bunların hesabını soracak soracak.Hem bu dünyada hem diğer tarafta.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    SAYIN BAKAN MALATYA YA YAKIŞAN SİVİL VE ULUSLARARASI BİR HAVA ALANI NE ZAMAN YAPILACAK?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (7 yıl önce)
    Sayın bakan bey hep söylüyorsunuz bende takip ediyorum bana tamamladığınız üç adam akıllı proje sayabilirmisiniz çağı yakalamış olan çevre yolu olabilir kuşak yolu olabilir sanayii sitesi olabilir hastane olabilir iş imkanı sağlayacak tesis olabilir ha. Unutmadan siz taşaron işini iki yıldır çözecektiniz o ne oldu???
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Referandum olacak ya uzun zamandır ortalarda görünmeyen milletvekillerimiz toplantılar yapmaya başlamışlar ne güzel. Diğer şehirlere hızlı tren geliyor bizim Malatya ya duble yol için fikirleri var daha üstelik Ankara'da çalışma yapacaklar bak sen şu çalışkanlığa. Bugün Malatya da sağlık ön plandaysa allah rahmet eylesin Özal'ın 30 sene önce karar verdiği sağlık yatırımdan dolayı. Birde çıkmışlar kendi işleri gibi anlatmışlar utanmadan. İlber Ortaylı'nın dediği gibi bu bizim milletin verdiği oylar üstünde tartışmak lazım. Oy verme mantığı şöyle aman verelim işte ne olacak. verdikten sonra da söylenir durur bunlar şöyle de böyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • KARDELEN GUL (7 yıl önce)
    Sayın Bakan, Allah aşkına ikinci üniversite açmayı bırakında birincisinin kalite ve niteliğini yükseltmeye çalışın. Çok üniversite açmak marifet değil. Nerede yetişmiş ve yeterli akademisyen... Üstelik şuanki üniversitenin mezunlarını özel sektör ne kadar tercih ediyor birde ona bakın... Dünyada üniversiteler ihtisaslaşırken siz köşe başına üniversite açıyorsunuz ama buradan söylüyorum 20 yıl sonra bunların bir çoğunu kapatacaksınız... Gelini bu işi politik olarak değil bilimsel olarak kara veriniz.... yazacak çok veri var ama burası uygun olmaz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cem Ali (7 yıl önce)
    Belediye bakircilar çarşısındaki demircileri sehir dışına taşımayı başarabilirse diger icraatlerin yapilabilecegine inanırım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Sayın bakanım ben de Malatyalı hemşehrilerime müjde vermek ıstıyorum! Oncelıkle 15 yıldır hükumetisiniz akp olarak bende her donem her secımde oy verdım soyşeyeyım...yaptıklarınız ı sayalım! Devletımız travers fabrıkası yapmaya karar verdıgınde Malatya da bos duran vagon fabrıkamız varken erzıncan a fabrıka yapılmasına ses çıkarmadınız! Buyuksehırlere yapılacağını söylendiği Tayyip bey in hayalini Malatya dan mahrum edip Elazığ a yapılmasına göz yumdunuz! Malatya yı Elazığ a bağladınız! Buraya küçük bır devletcık hastanesı yaptınız! Uluslarası sıvıl bölge havalımanını malatyamıza degıl Elazığ a yaptırdınız! Hızlı tren adı ıyılestırılmıs tren oldu, buda hayal oldu! Sayın bakan bır müjdem var sıze! Sıvas- dıvrıgı-Arapgir-Keban Elazığ yenı karayolu yapılıyor, Doğu arabaları ordan gıdecek yol bıtecek haberınız olsun.. ayrıca erzıncan dan hızlı trenı Elazığ'a ındırıp! Erzıncan-Elazığ-dıyqrbakır hızlı trenı yapmayı planlıyorlar! Nasıl müjdem iyimi? Artık sıze akp oy kaybetse de artık Yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyaPlatformu. (7 yıl önce)
    Nisandaki Referandumda Hayırda Hayır Vardır. Başkanlığa Hayır Diyoruz . . .
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)
    Verilen vaadleri lütfen not alın kaç sene sürecek kaçı gerçekleşecek kaçı hayal olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • recep solmaz (7 yıl önce)
    Malatyanın gururu sayın bakanım pınarbaşındaki ucube malatyaspor tesislerini çürümeye terketmeyin yazıktır günahdır....
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyayi uyandiran adam (7 yıl önce)
    Hep baslayacak devamediyor takipediyoruz olacak vs vs ortada bir fiil yok yazik... Ey uyuyan Malatya uyan artik uyan
    0
    0
    Yanıtla
  • Gercekçi (7 yıl önce)
    1- saglık: Malatya saglık yatırımları konusunda çok geri kalmıştır yapılacak tüm saglık yatırımları elazıg yapılıyor ( 1040 yataklı saglık bölge hastanesi, bıngol, Tunceli, Malatya, Adıyaman Elazığ a bağlandı)... bırde bu hastaneler buyuksehırlere yapılacaktı:) 2- hızlı tren: bakan ıyılestırılmıs tren dıyor ıyilestıreılmıs tren nedır arkadas:) açıkça söylesene hızlı tren Malatya ya yapılmayacak! ( hemşehrilerim bılgınız olsun cıdden hızlı tren Malatya da olmayacak sadece adı oyle olacak yapılsa bıle, tcdd baktım en fazla 160 km hızla gıdebılecekmıs olmuyormus... Konya 250 km gıdıyor düşünün, ıstanbul 300 km yapılıyor) yanı adı hızlı kendı yavaş aslında malasef gerçek bu..3- unıversıte: Kayseri 4 çü unıversıteyi yaptı bız de 2 yı düşünüyoruz! Düşünün düşünün 2020 te temeli atıp nezaman bıter bılmıyorum:) 4-Çevreyolu: suan 41 yaşındayım 15 yaşındayken Mersin de 40 mt genıslıgınde Çevreyolu yapılıyordu düşünün ne kadar gerıdeyız! Daha bızımkıler başlamadı daha bıtecek artık mezarda goruruz yolları.sayın bakan ve sayın sıyasıler Nıye halkı duymuyorsunuz? Neden elestırıye açık degılsınız! Beylerderesi köprüsü yanlış yapılıyor küçük raylı sıstem demıryolu da gecmelı dedık yapmadınız! Çevreyolu alt gecıtlerı dar oldu raylı sıstem geçemez dedık duymadınız! Beledıye saçma sapan trambus yaptı rezalet.. nedır bu allah askına! Hükümette sız vardınız hep proje anlatıyorsunuz bunu muhalefet yapsa anlarız da! Sız hükumetsınız yakınsana! Sıvıl havalımanı yapacaktınız ne oldu o projede mı yalan oldu:) yeter artık gıdın ınanmıyoruz!
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz karaca (7 yıl önce)Gercekçi isimli kullanıcı yorumuna
    Nedir bu Elazığ Malatya çekişmesi.Buna çanak tutanlar bu ülkenin düşmanları .Malatya'ya da engüzel yatırımlar yapılsın Elazığ'a da diğer iller olduğu gibi bu iki ilimizde bu ülkenin çok önemli şehirleridir ötekileştirmek ayrımcılık bu güzel ülkemizin düşmanlarını sevindirir
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz bey bız şehir ayrımı yapmıyoruz ki sadece aradaki farkları söylüyoruz! Sımdı soruyorum size sehır hastanesının ilki Yozgat ta açıldı Malatya'da neden Yok? Elazığ var! Sayın cumhurbaşkanımız buyuksehırlere mutlaka yapılacak dedı hatta ilk buyulsehırlerden başlayacaktı yapılmaya! Siz uyuyorsunuz galıba bız ayrım degıl hak olanı ıstıyoruz soruyoruz!
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (7 yıl önce)
    sayın bakanım, Allah sizden razı olsun. malatya adına tek umudumuz sizsiziniz. projeler mükemmel ama umarım malatya'nın kaderi olan rötara uğramaz. hızlı tren malatya için olmazsa olmazdır sayın bakanım. elazığ ve adıyaman yolu yerine malatya'yı batıya bağlayan hızlı trene ağırlık verilmeli. eski sanayi ve şehirdeki sanat okulları yeşiltepe bölgesine aktarılırsa hem yeşiltepe alt merkezi hareketlenir, hem de şehir içi trafik rahatlar. eski sanayi bölgesi toki işbirliğiyle yeşil alanlı siteli konutlara dönüştürülebilir. pınar başındaki malatyaspor tesisleri bir an önce bitirilmelidir. istasyon kavşağına ve yeni stat yoluna köprülü kavşak yapılmalıdır. eski askeri alanlar bölge parkı ve yeşil alana dönüştürülmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi şavata (7 yıl önce)
    Kamu oyunu ve. Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Sayın Bakanımız. Malatya'mız her şeye , her hizmete layıktır. Teşekkürler
    0
    0
    Yanıtla
  • MalatyaPlatformu. (7 yıl önce)
    Ve Ortada Somut Gözle Görülür Elle Tutulur Hiç Birşey Yok Bu Projelerle İlgili Safi Rüzgar Malatyam ...
    0
    0
    Yanıtla