SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vücudun Su İhtiyacını Nasıl Anlarsınız?

A- A+ PAYLAŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Taner Çamsarı, vücudun su ihtiyacının idrar rengiyle tespit edilebileceğini belirterek, ''idrar koyu renkliyse vücudun suya ihtiyacı vardır ve su takviyesi yapılmalıdır. İdrar açık renkliyse vücudun su takviyesine ihtiyacı yok demektir'' dedi.

Prof. Dr. Çamsarı, yaptığı açıklamada, çok su içmenin her derde deva olduğu yönünde yanlış bir anlayışın topluma hakim olduğunu, vücudun ihtiyaç duyduğu kadar su içilmesinin en sağlıklı yöntem olduğunu belirtti.

-''YAZ AYLARINDA SUSUZ KALMAK BÖBREKLER İÇİN ÇOK TEHLİKELİ''-

Sağlıklı bir insanın günde 1-1,5 litre idrar yaptığını, özellikle yaz aylarındaki terlemelerle birlikte günlük su ihtiyacının 2-2,5 litre civarında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çamsarı, ''Yaz aylarında susuz kalmak böbrekler için çok tehlikelidir'' diye konuştu.

Prof. Dr. Çamsarı şöyle konuştu:

''Kış aylarında vücudun su ihtiyacı daha azdır ve günlük 1-1,5 litreye düşer, yazın ise terlemelerle birlikte 2-2,5 litreye çıkar. Günde 4-5-6 litre su içen hastalarımız var. Vücut, gereksinimi olmadığı halde alınan suyu böbrekler de çalışıyorsa atar. Az su içildiği zaman da vücut idrar yapımını azaltır ve durdurur.

Sağlıklı bir bünye zaten susadığında, vücudun suya ihtiyacı olduğunda beyni uyarır ve o kişi gider su içer. Yaşlı insanlarda susama duygusu körleşir. Bunların bir miktar daha su alması gerekir. 3-4 litre su içilmesine gerek yok. Vücudun su ihtiyacı ne kadarsa o kadar içilmeli. Günde 1,5 litre sıvı kaybeden biri, 1,5 litre sıvı alacak demektir.''

-İDRAR RENGİ, SU İHTİYACININ HABERCİSİ-

İnsanların vücudunun su gereksinimi olup olmadığını kolay şekilde tespit edebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Çamsarı, ''çok az su içen insanların idrarı koyu olur. İdrar koyu renkliyse vücudun suya ihtiyacı vardır ve su takviyesi yapılmalıdır, idrar açık renkliyse vücudun su takviyesine ihtiyacı yok demektir'' dedi.

Günde 20 litre su içen hastalar bulunduğunu dile getiren Prof. Dr. Çamsarı, şunları kaydetti:

''Bu psikolojik bir durum. Buna biz psikojenik diyabetes diyoruz. Adam günde 20 litre su içiyor. Çok fazla su içenlerin böbreğinde duyarlılıklar azalıyor. Böbreğin içindeki belli ünitelerin duyarlılığı, eşik düzeyleri değişiyor. Gereksiz yere böbrek zorlanmış oluyor. İdrarın içinde toksik maddeler var. Böbrek belli bir sıvıyla bunları dışarı atar. Bir litre sıvının içerisinde atılan toksin miktarı bellidir. Mesela bir litrede 30 gram toksin dışarı atılıyorsa çok sıvı içen birininkinde bu toksin miktarı 10-15 grama düşer. Su artık idrar gibi çıkmaya başlar. Çünkü aşırı sudan dolayı vücut bunu ayarlayamamaya başlar.

Gereğinden fazla su içen insan sürekli tuvalete gider ve yaşam kalitesi düşer. İki litre herkesin içtiği sıvıdır, bunun ötesi gereksizdir. Yaşlıların susamadıkları halde bile bir miktar daha su içmesini, bol sıvılı gıdalarla beslenmelerini öneriyorum.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız