SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Vücudunuz Alarm Veriyor Olabilir.!

A- A+ PAYLAŞ

Vücuttaki her organ aslında hastalanmadan önce işaretler veriyor. Önemli olan bu işaretlerin ne anlama geldiğini bilmek.

Sinyalleri ciddiye alın!

Sağlıklı bir yaşama kavuşmak için vücudunuzun verdiği en küçük sinyali bile ciddiye alarak gerekli tedbirleri bir an önce almalısınız.

Şifreleri çözmek için...

Uzmanlar vücudunuzdaki her organın aslında hastalanmadan önce size işaretler verdiğini söylüyor. Önemli olan ise bu işaretlerin ne anlama geldiğini bilmek.

Gözleriniz ne diyor?

• Katarakt gözlerde en sık görülen hastalıklardan biri ve yaş ilerledikçe körlüğe yol açabiliyor. Halk dilinde perde veya aksu da denilen katarakt göz merceğinde oluşan bulanık ya da kesif bölgelerdir.

• Göz merceği irisin ve gözbebeğinin arkasında.Görevi, gözün arka bölümünün iç yüzünü kaplayan ve ışığa duyarlı olan retina üzerinde görüntü oluşumunu sağlamak. Mercek bulanıklaşmaya başlarsa ışınların geçişi engelleneceğinden görüş bozuluyor.

Gözünüz değerli ise...

Sebze ve meyve yemek gözü korur

• Renkli sebze ve meyvelerden yemenizde yarar var; çünkü bu besinler, gözlerde oluşan hasarı gideren lütein ve zeaxanthin isimli iki antioksidan maddeye sahip.

• Özellikle de katarakt ve göz bozukluğuna karşı koruyucu olan bu maddeler mısır ve portakalda bulunuyor. Düzenli olarak göz kontrolüne gitmeli ve gözünüze toz kaçmasını önlemelisiniz.

Kafatasının içindeki cevher

• Beyin kafatasının içinde, beyin zarlarıyla örtülmüş, beyazımtırak ve yumuşakça bir kitle durumundaki sinir organı. Duyum ve bilinç merkezini oluşturan beyin, insanları hayvanlardan ayıran en önemli organ.

• Bu bakımdan insan beyni hayvanlarda görülmeyen bilinç, konuşma, sevinç, üzüntü gibi olayları da bir merkezi. Beynin yüzde 75'i su ve susuzluk sonunda en çok etkilenen organ beyin.

Yapmanız gerekenler

Karbonhidrat

• Beyin karbonhidratların yakılmasıyla üretilen glikozla çalışır. Karbonhidrat eksikliği konsantrasyon ve uyarı eksikliğine neden olur. Bu nedenle günde en az 100 gram karbonhidrat almak gerekir. Bunun için de meyve, sebze, tam tahıllı yiyecekler ve az yağlı besinler tüketilmeli.

Balık

• Haftada iki ya da üç kez balık yenmesi büyük önem taşıyor; çünkü balık omega 3 zenginidir; omega-3 beyin hücrelerinin ve kimyasalların kontrolünü sağlar. Balık yiyen kişinin depresyona ya da migrene yakalanma riski oldukça düşüktür. Özellikle somon, tuna ve sardunya gibi soğuk balıkları yenmesi çok faydalıdır.

Egzersiz

• Yapılan araştırmalar kardiyo egzersizi yapanların kavrama yeteneğinin, egzersiz yapmayanlara oranla çok daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Ağzınızdaki sağlık sırları

• Dudak derisi ultraviyole ışınlarından koruyan melanin bakımından zayıftır, bu nedenle güneş ışınlarından çok daha fazla etkilenir.

Vitamin

• B2 vitaminine sahip yiyecekleri mutlaka tüketmelisiniz; çünkü bu vitamin dudak kenarında ve etrafında çıkan uçuk ve yaralardan korunmanızı sağlar. B vitamini yağsız süt, koyu yeşil sebzeler ve tahıllı yiyeceklerde bulunur.

Sigara

• Yapılan araştırmalar sigara içenlerin gırtlak kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle sigaradan uzak durmalısınız.

Sağlıklı vücut için önemli ipuçları

Kahvaltınızı asla ihmal etmeyin

• Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını kanıtlıyor.

• Yiyeceklerinizi yavaş çiğneyin

• Az az ama sık yiyin

• Toplam kalori küçük öğünlerle alınır. Gün boyu enerji gereksinimi fazla olduğundan, daha çok enerji sağlayan besin maddelerini günün erken saatlerinde alınması gerekli.

• Rafine şekerden uzak durun

• Lifli yiyecekler bol yer verin

Günde en az 10 - 12 bardak su için..

• Günde en az 2,5- 3 litre su içmeyi alışkanlık haline getiriniz. Sabah kalktığınızda ilk yapmanız gereken görevlerinizin başında iki bardak su içmek olmalıdır. Yemeklerden yarım saat önce su içiniz, yemek esnasında ve yemekten hemen sonra su içmeyiniz. Yemekten en erken yarım saat sonra su içmeniz önemlidir.

• Su olarak asıl burada belirtilmesi gereken ve söz konusu olan sıvıdır. Buna dahil olanlar ise; su- ayran- soda-taze meyve ve sebze sularıdır. Suni tatlandırılmış limonata ve nektar suları pek sağlıklı değil.

Öğünlerinizi düzenleyin ve düzenine özen gösterin

• Kahvaltı ya da öğle yemeğini yiyecek vaktiniz bile olmadı. Belki o öğünün yememiş olmanın kilo verme çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Öğün atladığımızda, kan şekeri seviyesi düşer.

• Bu da, tatlı besinlere olan ihtiyacı artırır. Bunun anlamı da, günün ileriki saatlerinde canınızın tatlı çekmesi demektir. Eğer kaçırdığınız öğünü yeseydiniz, yiyeceğiniz tatlıdan çok daha az bir kalori alacaktınız.

• Akşam yemekleriniz hafif olsun. Gece boyu vücudun kendisini tamir ettiği bir dönemdir, akşam saatlerinde daha az besin alarak sindirim sisteminde dinlenmesini ve kendini onarması için zaman vermeli.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız