SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Vurduğu Anı Gördüm"

0
Güncellendi - 2017-06-08 04:37:52
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Kalkışma Davası’nın üçüncü duruşmasında tanıklar ile tutuksuz sanıklar dinledi. Bu arada, davaya AKP Malatya İl Başkanlığı da müdahil oldu.

TUTUKSUZLARIN İFADESİ..

Yakınca Spor Salonu’nda 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada, 4 tutuksuz er ifade verdi.

2’nci Komutanlığında er tutuksuz sanık Umut Turan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla yaptığı savunmada, tutuklu Yüzbaşı Kemal Keskin’in yanlarında yaptığı telefon konuşmasında, “Komutanım siz bana hep omuzlarınızdaki yıldızları ve kılıncı gösterirdiniz ama ben sizin emirlerinize uymayacağım” dediğini iddia etti.

Darbe girişimi sırasında nizamiyede nöbette olduğunu anlatan Turan, gece saatlerinde silah seslerinin yoğunlaştığını ve nizamiyede bulunan tutuklu Yüzbaşı Kemal Keskin'in kimseyi içeri almadığını ifade etti.

Turan, sabah saatlerinde nizamiyedeki hareketliliğin arttığını kaydederek, şunları söyledi:

“Nizamiyeye sabah 06.30 sıralarında tekrar geldim Yüzbaşı Kemal Keskin de oradaydı. Nizamiyedeki odaya bulunduğum sırada 'herkes mevzi alsın' diye ses duydum. Dışarı çıktığımda Kemal Yüzbaşı silahını dışarıya doğru doğrultmuştu. Nizamiye önünde ise zırhlı araçlar ve emniyet personeli vardı. Yüzbaşı Kemal Keskin vurulmuştu, 'ben yıllardır bu anı bekliyorum' dediğini duydum. Daha sonra Yüzbaşı Kemal Keskin bir telefon görüşmesi yaptı. Bu telefon görüşmesini kimle yaptığını bilmiyorum. Ancak telefon görüşmesinde Yüzbaşı Kemal Keskin, 'komutanım siz bana hep omuzlarınızdaki yıldızları ve kılıncı gösterirdiniz ama ben sizin emirlerinize uymayacağım' dediğini duydum. Çok korkmuştuk. Zırhı araçlar geldi Yüzbaşı Kemal Keskin 'sıkın yoksa ben size sıkarım' dedi. Bende korktuğumdan dolayı drone ve zırhlı aracın tekerine ateş ettim”

2’nci Komutanlığında er tutuksuz sanık Süleyman Taş, ‘tatbikat var’ diyerek koğuştan kaldırıldıklarını ifade etti. Darbeyi son dakika haberinde gördüklerini anlatan Taş, darbenin ne olduğunu bilmediğini belirtti.

Taş, kendilerine ‘kışlaya saldırı var silahları alın’ diye emir verildiğini ifade ederek, silahları aldıktan sonra kendilerini nizamiyeye dizdiklerini anlattı.

Yüzbaşı Kemal Keskin’in dışarı doğru ateş ettiğini ileri süren Taş, şunları söyledi:

“Ağabeyim beni aradı, ‘bu bir darbedir, komutanlarınızı dinlemeyin, polise teslim olun, kimseye ateş etmeyin’ dedi. Kemal Yüzbaşı ‘sivil, halk, polis dışarı ateş edin’ dedi, ben ateş etmedim. Bize baskı yaptı, ‘ateş edeceksiniz’ dedi. ‘Ateş etmezseniz ben size ateş ederim’ dedi. Arkadaşlardan 2-3 el havaya ateş edenler oldu. Kendisi sürekli dışarıya ateş ediyordu. Silahımı koğuşa bıraktım, polisi aradık. Hüseyin Üsteğmen 120 kişilik bir grupla bizi polise teslim etti.”

2’nci Ordu Komutanlığında er tutuksuz sanık Serdal Atlas, Binbaşı İbrahim Dede’nin ‘içeriye kim girerse ateş edin’ emrini verdiğini, Dede’nin sivillere doğru ateş ettiğini ve Enes Gün’ü vurduğu anı gördüğünü iddia etti.

2’nci Ordu Komutanlığında er tutuksuz sanık Bülent Yiğit, Koğuşta yattıkları sırada sosyal medyada boğaz köprüsünün kapatıldığını gördüğünü, bu durumu fazla önemsemediğini söyledi.

Yiğit, Binbaşı İbrahim Dede’nin ‘kim gelirse gelsin vurun’, ‘Ordu komutanını kimseye vermeyeceğiz’ dediğini anlatan Yiğit, kışla içi ve dışından yoğun bir silah sesi duyduğunu ileri sürdü.

İstihkam Alay Komutanı Albay Tuncay Pekşen, 2. Ordu Karargahını aradığını, telefona çıkan astsubayın ordu komutanı ve kurmay başkanının gözaltına alındığını kendisine söylediğini anlattı.

Dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun ile telefonda görüştüğünü ifade eden Pekşen, Angun’un kendisine ‘hiçbir emrin geçerli olmadığını, gelen hiçbir mesaja yanıt verilmemesini, başkalarının mesaj çekmelerine izin verilmemesini’ söylediğini anlatarak, ‘Hatta benim imzamı görseniz bile mutlaka benimle temasa geçeceksiniz’ dediğini ifade etti.

ZPT’lerin alaydan çıkmaması için gerekli emirleri verdiğini ileri süren Pekşen, bu sırada mühimmat getirtip rütbeli askerlere dağıttığını, emrindeki askerleri mevzilendirerek, alaydan çıkmak isteyen ZPT’lerin ikaz edilmesi, kanunda yazılanlara göre gereğinin yapılması emrini verdiğini söyledi.

16 Temmuz’da saat 07.50 sıralarında iki ZPT’nin şehir merkezine doğru gittiğinin nizamiyeden kendisine iletildiğini aktaran Pekşen, polis ve jandarmayı arayarak iki ZPT’nin şehir merkezine gittiğini söylediğini ifade etti.

Pekşen ile birlikte 10 tanık dinlendi.

Üçüncü duruşmanın ikinci oturumu 7 Haziran Çarşamba günü yapılacak.

AKP DE MÜDAHİL..

Bu arada AKP Malatya İl Teşkilatı, Malatya’daki Kalkışma Davasına müdahil oldu.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda Avukat Muhammed Emin Yalçınkaya, AKP ve AKP Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı adına davaya katılma dilekçesini mahkemeye heyetine iletti.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç’un ‘Katılımla ilgili talebi olan var mı?’ sorusu üzerine söz alan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti’nin avukatı Oktay Huduti, “katılımlarını olumlu görüyoruz” dedi.

Mahkeme Başkanı Vedat Koç, AKP Malatya İl Başkanlığı’nın davaya müdahil olmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız