SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Washington Post: 'Nisan Sonunda Operasyon Olabilir'

A- A+ PAYLAŞ

Washington Post: Ralston 'Nisan sonunda operasyon olabilir' diye uyardı...

Washington Post’un tanınmış köşe yazarı David İgnatius, Kuzey Irak’taki Kürt bölgelerinde "yeni bir büyük tehdidin ortaya çıktığı"nı savundu. ABD’nin PKK ile Mücadele İçin Özel Temsilcisi Joseph Ralston’un elinden geleni yaptığını ancak "saatli bombanın tıklamayı sürdürdüğü"nü belirten İgnatius, "Ralston’un, Aralık ayında üst düzey (Bush) yönetim yetkililerine, ABD’nin PKK’yı durdurmaması halinde Türklerin Nisan sonunda işgal edebilecekleri uyarısını yaptığıönı yazdı.

David İgnatius, "Irak’ta Yeni Tehdit" başlıklı yazısında Bush Yönetiminin Bağdat’ı istikrarlaştırmaya çabalarken "Kuzey Irak’taki Kürt bölgelerinde yeni bir büyük tehdidin ortaya çıktığı"nı belirtti.

KİLİT SORUN KÜRT MİLLİYETÇİLİĞİ

Bu tehdidin ortadan kaldırılmaması halinde ABD’nin Irak’taki askeri hedeflerinin daha fazla zedelenebileceği uyarısını yapan İgnatius, "Kilit sorun, kayda değer bir Kürt azınlığı olan, Irak’ın Kuzey’deki güçlü komşusu Türkiye’yi kaygılandıran Kürt milliyetçiliğidir" ifadesini kullandı.

Bush Yönetiminin, hem Türkiye’yi, hem de Irak’taki en güvenilir müttefiki olan Iraklı Kürtleri memnun tutarak idare etmeye çalıştığını ancak "son haftalarda bu stratejin çökmekte olduğunu" belirten İgnatius, Iraklı Kürtlerin liderlerini meydan okuyan açıklamalarına yapmaya, Türklerin ise, liderlerinden harekete geçmelerini istediklerini kaydetti.

RALSTON’UN "NİSAN SONU" UYARISI

David İgnatius, Bush Yönetiminin geçen yıl Kürt sorunu konusunda bir çatışmaya doğru gidildiğini fark ederek emekli general Joseph Ralston’un Özel Temsilci olarak atadığını anımsatarak şöyle devam etti:

"Ralston’un, Aralık ayında üst düzey (Bush) yönetim yetkilileri, ABD’nin PKK’yı durdurmaması halinde Türklerin Nisan sonunda işgal edebilecekleri uyarısını yaptığı söyleniyor. Konuyu bilen başka yetkililerin de benzer kaygıları var ve bir analist, Türklerin Irak’ın topraklarının içerisinde 8 mile kadar girebileceğini tahmin etti.ö

SAATLİ BOMBA TIKLAMAYA SÜRDÜRÜYOR

Washington Post yazarı, Ralston’un da, krizi gidermek için elinden gelenini yaptığını belirtirken de "Ancak saatli bomba tıklamayı sürdürüyor" ifadesini kullandı.

Kerkük’ün önemli bir sorun kaynağını oluşturduğuna işaret eden yazar, Bush Yönetiminin referandumun ertelenmesinden yana gibi gözüktüğünü ancak Kürtleri öfkelendirmemek ve Anayasa’yı baltalamamak için henüz bunu kamuoyuna açıklamadığını da öne sürdü.

TÜRK GENELKURMAY İLE GÖRÜŞME İDDİASI

PKK’nın kolu Pejak örgütünün eylemlerinin hedefi olan İran’ın yaklaşımı üzerinde de duran İgnatius, İran’ın da askeri bir operasyon yapma eğilimini gösterebileceğini iddia etti. İgnatius, bir ABD’li yetkiliye dayanarak "Üst düzey İranlı subaylar, kısa bir süre önce Ankara’da Türk Genelkurmay ile buluşarak Irak’taki olası acil durumları görüştüler" diye yazdı.

Washington Post yazarı, İranlıların Kürt bölgesini istikrarsızlaştırmak istediklerini öne sürerken de "ABD ile Kürt liderleri arasında giderek artan gerginlikleröe dikkat çekti. İgnatius’a göre, Kürt liderleri, ABD’nin, bölgeyi ziyaret eden üst düzey İranlı Devrim Muhafız subaylarını kaçırmaya çalışmasına çok öfkelendiler. İgnatius, yazısını tamamlarken de şunları belirtti:

"İraklı Kürdistan, bir başarı öyküsü oldu, dört yıl önce gerçekleştirilen işgalden bu yana az sayıda başarı öykülerinden biri. Ancak güvenli bölge ve gelecekteki İran ve El Kaide’e karşı Amerikan üssü olarak statüsü tehlikede. Irak’taki kötü haberlerin sonu yok gibi görünüyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız