SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Washington'da Yüzyılın Karı

A- A+ PAYLAŞ

ABD'de yaklaşık bir haftadır art arda iki ayrı kar fırtınasının etkili olduğu başkent Washington tarihinin en sert kışını yaşıyor. Kar kalınlığı 141 santimetreye ulaştı. Böylece, kayıtların tutulmaya başladığı 1888'den beri en yoğun kar yağışına sahne olan 1898-99 kışındaki 138 santimetrelik rekor geçilmiş oldu.

Rekor, sadece Washington ile de sınırlı kalmadı. Başkentin hemen kuzeyindeki Baltimore kentine yağan kar miktarı da, 1995-96 kışındaki 159 santimetrelik bir önceki rekoru aşarak, toplam 183 santimetreye ulaştı.

Washington'da kar yağışı, hayatı da tam anlamıyla felç etmiş durumda.

Hafta sonundaki yoğun kar yağışının ardından başkent, tam toparlanmaya çalışırken, Salı günü akşam saatlerinde başlayıp, dün akşama kadar süren ve saatte 80 kilometreye ulaşan rüzgarla birlikte etkili olan yeni kar yağışıyla bembeyaz bir örtüye büründü.

Yerel yetkililer, kentte acil durum ilan edilmesini isterken, üç gündür kapalı olan federal kurumların bugün de açılmayacağı duyuruldu. Birçok yerel kurum ve özel işyeri ile tüm okullar da hafta boyunca açılamadı. Federal kurumların tatil edilmesinin devlete günlük maliyetinin 100 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kentte sadece acil durum personeli işbaşı yapıyor. Başkan Obama mesaisine devam ederken, Kongre çalışmalarını büyük ölçüde askıya almış durumda. Temsilciler Meclisi'nde de tüm oylamalar 22 Şubat'a kadar ertelendi.

Kent metrosunun sadece yerin altındaki kısımları, normalden daha seyrek aralıklarla hizmet verirken, otobüs ve tren seferleri yapılamadı, birçok uçak seferi iptal edildi.

Gün içinde görüş mesafesinin hemen hemen sıfıra indiği kentte birçok trafik kazası da meydana gelirken, fırtınada bazı çatı ve ağaçlar devrildi. Kentin ünlü meydanlarından Dupont Circle'da yüzlerce kişinin katıldığı kartopu savaşı ise, kentteki bu tarihi kış günlerinden akılda kalacak manzaralardan birini oluşturdu.

Market rafları boşalıyor

Enerji hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle onbinlerce ev elektriksiz kaldı. Televizyonlardan Amerikalılara sürekli olarak zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları yönünde uyarılarda bulunuluyor, yiyecek depolamaları tavsiye ediliyor.

Market raflarında temel besinleri -süt, yumurta, ekmek, şeker ve un- bulmak artık neredeyse imkansız. Yolların kapalı olması nedeniyle marketlere yeni ürün sevkiyatı da yapılamıyor. Belediyeler halkı yoğun kar birikmesi nedeniyle çatı çökmelerine karşı uyardı.

Hava ulaşımı

Washington'da iç hat seferlerinin yapıldığı Ronald Reagan havaalanında da tüm uçuşlar iptal edildi. Uluslararası uçuşların yapıldığı Dulles ve Baltimore havalimanlarında da seferlerin büyük bölümü gerçekleştirilemiyor. Chicago, New York ve Philadelphia'daki havaalanlarında da birçok uçuş ertelendi.

Çarşamba günü olumsuz hava koşulları nedeniyle ülke genelinde 5900 uçuş iptal edildi. Perşembe günü için ise şu ana kadar 518 yurt içi uçuşun iptal edildiği, rakamın gün içinde artacağı bildirildi.

ABD'de doğu yakasını etkileyen kar fırtınasının cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Kar fırtınasının ülkenin kuzey bölümünde yer alan Boston, Maine, New Hampshire, Vermont ve diğer eyaletlerde de etkiliği olacağı kaydedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız