SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Wikileaks Irak Savaşı Belgeleriyle Geliyor

A- A+ PAYLAŞ

Londra merkezli kar amacı gütmeyen bir gazetecilik kurumu, Wikileaks, farklı ülkelerden çeşitli televizyon kanalları ve gazetelerle işbirliği içinde ABD’nin Irak Savaşı’yla ilgili saha detaylarını gözler önüne serecek dev bir proje hazırlıyor.

Araştırmacı Gazetecilik Bürosu editörü Iain Overton, History Channel’da yayımlanan Declassified programına yaptığı açıklamada, kurumunun aralarında Amerikan televizyon kanalları da olan birçok ülkeden basın-yayın örgütleriyle birlikte bir dizi belgesel ve makale hazırlamakta olduğunu belirtti. Overton, söz konusu çalışmaların kaynağının Wikileaks’in elinde bulunan Irak Savaşı’yla ilgili belgeler olacağını ifade etti.

Temmuz ayında Wikileaks’in elindeki Afganistan Savaşı belgeleri aynı anda birçok yayın organı tarafından kamuoyuyla paylaşılmış ve dünya genelinde büyük bir gürültü koparmıştı.

Overton, Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’yla birlikte çalışan basın-yayın organlarının Irak belgelerini de aynı şekilde bir anda ortaya çıkaracağını belirtti. Ancak kendileriyle çalışan kurumların isimlerini vermeyi kesinlikle reddetti.

AFGANİSTAN BELGELERİNDEN FAZLA

Afganistan Savaşı’yla ilgili 92 bin sayfalık belge ilk olarak ABD’de New York Times’a, İngiltere’de Guardian’a, Almanya’da da Der Spiegel’e gönderilmişti.

Overton, Irak Savaşı belgelerinin, Afganistan belgelerinden çok daha fazla olduğunu ifade etti. İngiliz gazeteci, “Bu belgeler tarihin en büyük askeri istihbarat sızıntısı olacak” dedi.

Wikileaks’in Afganistan Savaşı belgeleri ortaya ilk çıktığında Irak belgelerinin miktarının Afganistan’dakilerin üç katı olduğuna inanılıyordu. New Tork Times, Guardian ve Der Spiegel belgelerle ilgili haberlerini yayımladıktan sonra sitede 76 bin sayfalık belge yayımlandı.

Ancak Pentagon sözcüleri ve insan hakları aktivistlerinin, belgelerin ABD ve NATO askerleriyle işbirliği yapan Afganların hayatlarını riske attığı yönündeki eleştirilerinin ardından, Wikileaks geri kalan 15 bin sayfalık belgenin yayınlanmasını askıya aldı. Aktivistler belgeleri gözden geçireceklerini ve bazı hassas bilgileri yeniden düzenleyeceklerini açıkladı.

"HATALARDAN DERS ALDIK"

Wikileaks Afgan Savaşı belgelerinin önümüzdeki günlerde siteye yüklenebileceğini söyledi ancak tarih konusunda henüz bir netlik yok. Overton Irak Savaşı belgeleri üzerindeki çalışmaları sırasında kurumunun ve basın-yayın sektöründeki ortaklarının başkalarının hayatlarını riske atma konusunda “geçmişteki deneyimlerinden önemli oranda ders çıkardığını” söyledi.

Overton, “Bunun bir sorun olduğunun farkındayız ve çok ciddiye alıyoruz” derken, Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’nun ABD hükümetine ait ham raporları internette yayınlamayacağının da altını çizdi. “Bizim işimiz bu belgelerden haber çıkarmak” diyen Overton basın-yayın ortaklarının da aynı hassasiyeti göstereceğinin garantisini verdi.

Declassified daha önce Irak’la ilgili belgelerde ülkedeki ABD güçlerinin “kan banyosu” yaptığı yönünde bilgiler olduğu şeklinde haberler yapmıştı. Ancak en can sıkıcı bilgilerin Irak güvenlik güçlerinin tutuklulara muameleleriyle ilgili olduğu belirtildi.

Wikileaks’in kurucularından Julian Assange’ın bu projede nasıl bir rol oynadığı ise henüz belli değil.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız