SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Ya Biz, Ya Onlar.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:38:36
A- A+ PAYLAŞ

Köylerinde taş ocağı istemeyen Karagöz Köyü sakinleri, ruhsatın iptali için Valiliğe başvurdu

‘DEVLET YA BİZİ KALDIRSIN YA DA TAŞ OCAĞINI’

Malatya merkeze bağlı Karagöz Köyü’ne 1 km mesafede kurulmak istenen taş ocağına karşı köylülerin eylemi sürüyor. Taş ocağının faaliyete geçmesi halinde köyde yaşamın biteceğini savunan köylüler, ‘Devlet ya bizi buradan kaldırır ya da taş ocağını’ diyerek hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdürmekte kararlı olduklarını ifade ederken, Köy Muhtarı Haydar Küllü ise ‘Ruhsatın iptali için ilgili kurumlara başvurduk. Jeoloji ve maden mühendisleri gelip inceleme yapacak. Bugün yarın bir karar çıkacak ve bu kararın, Karagöz Köyü halkı lehinde olması için başta Sayın Valimiz olmak üzere yetkili tüm kurumlardan destek bekliyoruz’ şeklinde konuştu.

‘BU RUHSAT, KÖYLÜYE BURADAN GİDİN DEMEKTİR’

Tek geçim kaynakları hayvancılık ve bağcılık olan Karagöz Köyü halkı, geçtiğimiz Pazar günü,  taş ocağının köylerinde hayvancılığı bitireceği, Malatya’nın da içmesuyunu besleyen Beydağı’ndaki su kaynaklarının zarar göreceği gerekçesiyle eylem yapmışlardı. Eylemin ardından taş ocağının faaliyeti Vali Vasip Şahin tarafından geçici olarak durdurulurken, ocağın ruhsatının iptali için ilgili kurumlara başvuran Karagöz köylüleri, şimdi yetkililerden ve siyasilerden destek bekliyor.

Köy Muhtarı Haydar Küllü, Karagöz Köyü’nün merkeze sadece 7 km uzaklıkta ve yakın bir zamanda şehrin mahallesi olacağını hatırlatarak ‘Buranın TOKİ’ye mesafesi 4.5 km, şehir merkezine 7 km. Yarın şehrin mahallesi olacağız. Köyümüzde binden fazla hayvan var. Taş ocağı burada kurulursa tek geçim kaynağımız olan hayvancılığı ve bağcılığı yapamayacağız. Su kaynaklarımız kaybolacak. Yerleşim yerinde, neredeyse artık şehir merkezinde denilebilecek bir yere taş ocağı ruhsatı verilmesi kabul edilemez.  Taş ocağına ruhsat vermek köylüye buradan gidin demektir. Bütün yetkilerin bu konuya duyarlı olmasını bekliyoruz’ dedi.

Köylüler ise siyasilere tepkili. Taş ocağını duydukları andan itibaren milletvekillerinden destek istediklerini ancak bekledikleri ilgiyi görmediklerini belirten Karagöz Köyü halkı, ‘Seçim öncesinde buradan çıkmazlar ama şimdi ilgilenmiyorlar. Bize sahip çıkmazlarsa seçimlerde alacakları cevap belli’ diyerek AKP’li milletvekillerine de tepki gösterdiler.

Köylülerin eylemine Malatya İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da destek verdi.

Karagöz Köyü Muhtarı Haydar Küllü ve köy sakinleri, taş ocağına neden karşı olduklarını ve görecekleri zarara ilişkin görüşlerini şöyle aktardılar:

‘İleride zarar verecek olursa kapatırız dediler’

Karagöz Köyü Muhtarı Haydar Küllü, süreçte ancak taş ocağı faaliyetlerine başlayacağı zaman haberdar olduklarını ve duyduktan sonra ilgili kurumlar nezdinde girişimlere başladıklarını anlatırken, Çevre Müdürlüğü’nden ‘Eğer bu taş ocağı ileride size zarar verecek olursa yine bize başvurun biz kapatırız’ şeklinde bir yanıt aldığını belirterek şunları söyledi:

‘Şehrin mahallesinde böyle bir tesisin kurulması çok yanlış. Karagöz Köyü’nde 1000’den fazla küçükbaş hayvan var.  Su kaynaklarımız kuruyacak ve biz hayvancılığımızı devam ettiremeyeceğiz. Zaten başka geçim kaynağımız yok. 

Taş ocağının kuruluş aşamasında devletin hiçbir kurumundan bize bilgi verilmedi. Ben geçtiğimiz ayın 9’unda böyle bir taş ocağının kurulacağını öğrendim. Üzerinden yaklaşık 1 ay geçti ve başvurmadığım kurum kalmadı. Valilik, İl Özel İdare, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Malatya Belediyesi dahil ilgili bütün kurumlara başvurdum. Ama maalesef bir yanıt alamadım. Çevre Müdürlüğü’nden şöyle bir yanıt aldım: Eğer bu taş ocağı ileride size zarar verecek olursa yine bize başvurun biz kapatırız’. Ben de ‘Bize zarar verdikten sonra kapatsanız ne olur kapatmasanız ne olur’ dedim. Ve çekip geldim.

Bütün siyasilerimize, milletvekillerimize birer faks çektim. Hepsiyle görüştüm. Telefonla görüştüm. Bana dönenler oldu. Onlar da yardımcı olacağız diye söz verdiler ancak şu ana kadar bir şey yapmadılar. Vali bey tarafından taş ocağının çalışması geçici olarak durduruldu. Tekrar bakılmasını istedi. Dün de arkadaşlar gelip baktılar, bugün yarın bir sonuç belli olacak.

İl Özel İdaresi’nden jeoloji ve maden mühendisleri geldi, onların raporu doğrultusunda bugün yarın bir karar çıkacak. 

Taş ocağının yapılması için gerekli ÇED raporu alınmış, izin alınmış. Maalesef bu süreçte bize danışılmadı. Firma sahipleriyle yeni tanıştık. Onlar kesinlikle bu tesisi yapmakta kararlılar. Çünkü size bir zararımız olmayacak dediler.  Ama biz kendimiz çevredeki köylere baktık sorduk ve kesinlikle zararın olacağını öğrendik.

Zarar görecek yaklaşık 7 tane pınar var. Bir tanesi büyük ve hayvanların su içtiği bir kaynak. Başka kaynak yok. Buradaki içme suyu da şebeke suyu ve bizce bu suya da zarar verecek.

Köylüler olarak sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz.’

‘Hayvancılığımızı öldüreceklerse bize kelepçe takıp götürsünler’

Mehmet Karagöz: ‘Biz bu köyde doğduk büyüdük. Bir köylü olarak bizim bu Karagöz Köyü merkeze 7 km. Geçimimiz hayvancılık ve üzüm bağı. Başka bir geçim kaynağımız yok. Eğer siz bir yeri yapmak istiyorsanız, bunları göz önüne almadan nasıl ruhsat veriyorsunuz. Köylüye danıştınız mı? Yok. Vatandaşa danıştınız mı? Yok. Muhtara danıştınız mı? Yok. Kimseye danışmadan neye göre karar verdiniz. Ruhsatı alıp geliyor taş ocağı kuruyor. Bizim hayvanlarımız o bölgede yaşıyor. Hayvanları alıp oraya nasıl götüreceğiz. Eğer hayvancılığı öldürmek istiyorsanız bir şey diyemeyiz. Madem bu köyü öldürmek istiyorsunuz, devlet bu köylüye bir yer versin, biz oraya taşınalım. O zaman burada ne yapıyorlarsa yapsın. Bize yer vermezlerse, biz gereken her türlü mücadeleyi vereceğiz. Ama hayvancılığımızı öldüreceklerse, bir şirkete iş imkanı vereceklerse gelip köylünün koluna kelepçe takıp götürsünler. Çünkü bir aydır işimizi gücümüzü bırakıp bu işin peşine takıldık. Valimiz, milletvekillerimiz bu işe el atsın ve buranın ruhsatı durdurulsun.  Şirket, taş ocağı ruhsatı almış, vali bey geçici durdurmuş ama ne kadar sürer onu bilmiyoruz. 

Milletvekilleri seçim zamanı gelip sürekli oy istiyorlar. 3 ü muhtarımızı aramış ama Ömer Faruk Öz ve Öznur Hanım hiç ilgilenmediler. Bizzat davet ettik, Pazar günü yaptığımız eyleme davet ettik.  Ama Öznur Hanım, Gaziantep’te programı nedeniyle gelemeyeceğini söyledi ve muhtarımızı da aramadılar. Halbuki seçim zamanı bu milletvekillerimiz Karögöz köyünden çıkmadı.  Beydağı’nın gözbebeği. Doğalımızı öldürmeye kalkışırlarsa kanunu yollardan elimizden geleni yapacağız.’

‘Köyümüzün birilerine peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz’

Reşat Yılmaz: ‘Şimdi bu firma her nasıl ruhsat almışsa buraya gelmiş. Bu köylünün bir görüşü alınmamış. Bu köyün de geçim kayağı var. Hayvancılık ve bağcılık. Burası yayla köyü. Dolayısıyla köylüye danışılması lazımdı. Bir de artık burası bir mahalle. Yerleşim alanında bu tür şeyler olmaz çünkü burası bir köy. Burada bir patlatma yaptığınız zaman 300 veya 500 metre değil, 1 km değil en azından 10 km alanı sarsacak. Artık burada Beydağı’nda Fay hattı var. Doğu’dan gelen ve Hatay’a kadar uzanan fay hattı. Bu dinamit patlatmalarının fay hattını tetiklemeyeceğini nerden biliyorlar. Bundan başka Malatya’nın içmesularını Beydağı’ndaki kaynaklar besliyor. Bunları da etkileyecek. Kaç gündür bu konuyla uğraşıyoruz. Televizyonda, ne siyasi çevrelerde ne de kamu kurum ve kuruluşlarında bir bilgilendirme yok. Demek ki biz buraya atılmışız. Madem öyle biz köyümüze sahip çıkacağız. 

Orada bir köy vardır uzakta, o bizim köyümüzdür.’ Gitmesek de gelmesek de bu köy bizim köyümüz. Köyümüzün birilerine peşkeş çekilmesine müsaade etmeyeceğiz.

Buranın seçilmesinin özel bir nedeni de olduğunu düşünüyorum. Çünkü burası şehir merkezine yakın. Nakliye maliyeti olmayacak. Buraya para vermeyecek, bedavadan gelip konuyor. Başka yerde alsa, parsel alacak ve büyük para verecek. Burası yakın ve satışı kolay olacak. Maliyeti düşecek. Birçok yerde vardı kapatıldı. Neden çünkü yerleşim yerlerine büyük zararlar verdi.’

‘Milletvekilleri bize sahip çıkmazsa cevaplarını alacaklar’

Mehmet Yılmaz: ‘Bu köy bizim köyümüzdür. Burada hayvancılık ve üzüm bağı var. Bu tesis buraya kurulursa hayvancılık ve bağcılık biter. Ben 5 yıl önce bir üzüm bağı yaptım tam aşıya gelmiş şayet bu taş ocağına izin verilirse ben orayı terk etmek zorundayım. Devlet sahip çıksa da çıkmasa da biz yasal yollardan işin sonuna kadar takipçisi olacağız.  Bize kimse sahip çıkmıyor. Milletvekilleri kimse gelmiyor. Yarın da gelip oy isteyecekler. Bize sahip çıkmazlarsa alacakları cevap da belli. Yazık günah. Burada bin tane hayvan var. Patlamanın olduğu her yerde büyük zarar olacak. Buradaki evler hep kerpiç evler. Patlamada bu evler yıkılır. Siyasilerin ve valinin bize sahip çıkmasını istiyoruz.’

‘Birlik olarak her türlü desteği vereceğiz’

Malatya İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın da, meraların yetiştiricilerin kullanması için her türlü desteği vereceklerini belirterek şunları söyledi:

‘Burada kurulacak taş ocağı sadece hayvancılığa değil bu köyde yapılan bağcılığa da büyük zarar verecek. Biz bunu baştan beri söylüyoruz. Konuya ilişkin ilgililerle yaptığımız her toplantıda bunu aktarıyoruz. Bütün yetiştiricilerimizin, bu işle alakalı kurum ve kuruluşlarla yapacağı görüşmelerde iletecekleri her türlü taleplerine destek veriyoruz ve bugün de bu nedenle buradayız. İçme suları bile kaybolabilir. Başka yerlerde olmuştur. Taş ocağı dediğiniz zaman burası taş ocağı olacak bir yer değil. Bu yaylalarda bir metre ot yetişiyor. Yarın taş ocağı kurulursa yetiştiriciler hayvanların otlatamayacak. Bunun bir etüt çalışması yapılırken neden gelip bu köylülere sorulmamış onu da anlamış değiliz. Yerleşim yeri ve hayvancılık alanı. Mesafe sadece 1 km. Neden muhtarla,  köy heyeti ile görüşülmedi. 

Biz, kanunen buradaki yetiştiricilerin haklarını arama noktasında yanındayız. Hem küçükbaş hayvancılık teşvik ediliyor hem de bu şekilde yöntemlerle zarar veriliyor. Bu büyük bir çelişki. Yetiştiricilerin bu feryadını yetkililerin duyup gerekli adımları atmalarını bekliyoruz. 

CHP'LİLERİN ZİYARETİ..

Bu arada  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, merkeze bağlı Karagöz köyündeki vatandaşları ziyaret etti. Kiraz, Karagöz köyüne kurulacak taş ocağı konusunda, "Buraya taş ocağı kurulursa, üzüm bağları geçim kaynağı olmaktan çıkacaktır" dedi. 

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, CHP Merkez İlçe Başkanı Abdulvahap Ayzabar ve yönetim kurulu üyeleri, Karagöz köyündeki vatandaşları ziyaret edip, bir süre sohbet etti. Burada basın açıklaması yapan Kiraz, Karagöz köyüne kurulacak taş ocağı konusuna değinerek, bölgenin, köylülerin yazın yayla alanı olarak kullandıkları alan olduğunu söyledi. Kiraz, "Burada ayrıca üzüm bağları var. Buraya taş ocağı kurulursa üzüm bağları geçim kaynağı olmaktan çıkacaktır" dedi.

Karagöz Köyü Muhtarı Haydar Küllü ise, "Biz bu bölgede hayvancılık yapıyoruz. Taş ocağı yapılınca geçim kaynağımız hayvancılığı yapamayacağız. Taş ocağı yapılınca suyun kaynağı da kaybolabilir" diye konuştu.

CHP milletvekili adayı Ali Dağdelen de, burada taş ocağına izin verilmemesi gerektiğini savundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız