SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Ya Tam Doluyken Olsaydı?!

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:10:26
Ya Tam Doluyken Olsaydı?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin, 2013 yılında "kent belediyesi" statüsünde iken Ahmet Çakır başkanlığındaki yönetimi tarafından tek katılımcı firmaya 19 milyon 784 bin Euro karşılığında ihale ettiği, ancak daha sonra yapılan proje ekleri nedeniyle maliyetinin 100 trilyon TL'nin çok üzerine çıktığı öne sürülen Trambüs Projesi, Pazar gecesi meydana gelen yangınla yeniden tartışılmaya başlanırken, yangının trambüs tam dolu iken meydana gelmemiş olması şans olarak değerlendiriliyor.

KUM TESTİNİ GEÇTİ, İNSANLI TESTTE YANDI!

Büyük illerde uzun yıllar önce kullanımda iken kaldırılan troleybüslerin "günümüz versiyonu" olduğu, ancak buna rağmen ulaşımda "demode" ve "yetersiz" bir çözüm olduğu eleştirileri de yapılan trambüsler, Türkiye'de bu araçları ilk kez imal eden ve belediyenin düzenlediği ihalenin tek katılımcısı olan Bozankaya firmasına sipariş edilmişti. Trambüsler, planlanan dönemde tamamlanamadığı gibi, gelen araçların test işlemi, işleyen trafikte yapılmıştı.

Gecikme nedeniyle ne zaman devreye sokulacağı yolunda sorular yöneltilen trambüsler, aylarca test edilmişti. Trambüsler bir süre boş olarak üniversite hattında test edilerek ortaya çıkan aksaklıklar saptanmış, geçtiğimiz Aralık sonundan itibaren de bir süre "kum torbalı" denemeler yapılmıştı. 225 kişilik olduğu belirtilen trambüslere, her bir insanın ağırlığı olarak hesaplanan 70'er kiloluk toplam 15 bin 750 kilo ağırlığında 225 kum çuvalı yüklenmiş, araçlar bir süre de böyle denenmişti.

Geçtiğimiz hafta 11 Mart'ta ise, araçlar törenle devreye sokulmuş, 11-15 Mart günleri arasında "insanlı test" yapılacağı duyurulmuş, bu dönemde yolculardan ücret alınmayacağı açıklanmıştı.

Üniversite hattında çalıştırılan diğer otobüsler devre dışı bırakıldığı için, vatandaşlar "zorunlu" olarak trambüsü kullanmaya başlamışlar, bu araçlar "çok dolu" olarak seferlerini sürdürmeye başlamışlardı. Vatandaşların, "çok ağır olduğu" üniversite ile il merkezi arasındaki mesafeyi 50 dakika ile 1 saat arasında aldığı için şikayet ettikleri trambüslerde geç saatler dışında ortalama 200 yolcu bulunduğu belirtiliyordu.

Trambüslerden, 44 AG 020 plakalı olanı işte bu "insanlı test" süresinin bitişinin son saatlerinde yandı. Yangın sırasında otobüste 20'ye yakın yolcunun bulunduğu ve bunların kısa sürede tahliye edildiği belirtilirken, olayın yolcu yoğunluğunun çok fazla olduğu saatlerde meydana gelmemiş olması, bu araçları kullanmak zorunda bırakılan vatandaşların yanı sıra Malatya Büyükşehir Belediyesi ile MOTAŞ'ı yönetenlerin büyük şansı olduğu ifade ediliyor.

"İnsanlı Test" süresinde bedava olan ve 16 Mart Pazartesi gününden itibaren "paralı" taşıma yapacağı açıklanan trambüslerin çalıştırılması konusunda ne tür bir karar verileceği merak konusu oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız