SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yabani Mantardan Zehirlendiler..

A- A+ PAYLAŞ

Akçadağ ilçesi Ören Kasabası'nda oturan 5 kişi, yayladan topladıktan sonra yedikleri mantardan zehirlenerek hastanelik oldular.

YAYLADAN TOPLADILAR..
Ören Kasabasında oturan 55 yaşındaki Fatma Kali ile 24 yaşındaki Gökhan, 21 yaşındaki Özlem, 21 yaşındaki Nuray ve aynı yaşlardaki Deniz Kali'nin, yayladan topladıkları mantardan yapılmış yemeği yedikten bir süre sonra zehirlenme belirtisi gösterdikleri, yakınları tarafından Akçadağ Devlet Hastanesi'ne kaldırılan 5 kişinin, buradaki ilk müdahalenin ardından Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırıldıkları bildirildi.

MANTAR UYARISI..
Orman Genel Müdürlüğü'nün "www.ogm.gov.tr" adresli internet sitesinde, zehirli mantarlarla ilgili şu bilgi ve uyarılar yeralıyor:

"Ülkemizde besin maddesi olarak tüketilen mantarlar yanında, tür olarak sayıları 70 civarında olan ve çeşitli toksik madde içeren makromantar bulunmaktadır. Gelişme dönemlerinde bu mantarların bilinçsizce toplanarak yenmesi ile oluşan zehirlenme olayları hemen hemen her yıl görülmektedir. Bu zehirlenmelerin bazıları ucuz atlatılırken, bazıları da üzücü ölümlere yol açmaktadır.

Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları yoktur. Bu nedenle iyi tanınmayan, yabani, bilinmeyen mantarların yenmemesi gerekir. Önerimiz;

* Ellendiğinde sararan çayır mantarlarından (Agaricus türleri);

* DDT, turp kokusunda olan orman mantarlarından (Hebeloma, Inocybe, Cortinarius türleri);

* Annulusu ve volvası olan Amanita türlerinden kesinlikle uzak durmanızdır."

BU MANTARDAN UZAK DURUN!..
Üstteki fotoğrafta görülen zehirli mantarın, ülkemizdeki mantar zehirlenmesi olaylarının yüzde 95'inin nedeni olduğu belirtiliyor. Literatürde "Amanita phalloides", halk arasında ise Ölüm Meleği, Köygöçüren, Evcikkıran adlandırılan bu mantarla ilgili olarak, şu bilgiler veriliyor:

"Ülkemizdeki ölümcül zehirlenmelerin neredeyse % 95 inden sorumlu, son derece zehirli ve tehlikeli bir mantardır. Bu mantara yaz başlarında ve sonbahar aylarında ormanlarda çok sık rastlanır. Mantarın içerdiği amanitin maddesi, sindirildikten 8-12 saat sonra ilk belirtilerini gösterir ve karaciğer-böbrek metabolizmasını yok eder. Zehirine karşı henüz bir ilaç geliştirilememiştir. Bu mantarın bir kişiyi öldürmesi için 20-25 gram tüketilmesi yeterli olmaktadır.

Bu mantar; 1994 yılı Kasım ayında, İstanbul'da seri zehirlenmelere yol açmış ve 20'den fazla insanımızın ölmesine neden olmuştur."

DERLEME: Malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız