SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yağma ve Talana Dur.."

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:40:17
A- A+ PAYLAŞ

14 Şubat’ta Ankara’da  olağanüstü toplanacak olan  Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) toplantısına katılacak olan  Malatya’daki  mimar ve mühendis örgütlerinin temsilcileri  bir araya gelerek durum değerlendirmesi ve basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasında Kuzey Çevre yolu, hızlı betonlaşma nedeniyle yitirilen verimli tarım alanları ile haksız rant sağlayan imar kararları da gündeme geldi. Ziraat, İnşaat, Elektrik, Harita, Çevre, Orman, Maden, Jeoloji ve Gıda Mühendisleri ile Şehir Plancıları Odaları başkan ve temsilcilerinin katıldığı,  destek amacıyla TEMA Vakfı, İnsan Hakları Derneği ile bazı sendika ve siyasi parti temsilcilerinin de hazır bulunduğu ve Öğretmenev’inde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Makine Mühendisleri Odası temsilcisi Erdal Yavaş okudu.

“Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ye bağlı 24 Odanın yüzlerce biriminden temsilcileri Türkiye’nin dört bir tarafından, altı ana kol üzerinden başlattığı Ankara yürüyüşümüzü başlatmış bulunmaktayız.” diyen Yavaş şunları belirtti:

“Ankara’ya, AKP iktidarının TMMOB Yasası ile imar, iskan,  kültür ve tabiat varlıkları ve çevre yasalarında yapmayı planladığı rant amaçlı değişiklikleri protesto etmeye, örgütsel birliğimizi ve mücadele kararlılığımızı pekiştirmeye, 14 Şubat’ta Ankara’da toplanacak olan TMMOB Olağanüstü Genel Kurulu’nda buluşmaya gidiyoruz.  AKP iktidarının rant amaçlı politikalarına, serbestleştirme, özelleştirme uygulamalarına, yağma ve talana ‘dur’ demek için yürüyoruz. Kentlerin yaşanabilir planlı ve sağlıklı hale gelmesi, ormanlarımızın, tarım arazilerimizin, köylerimizin, meralarımızın, kıyılarımızın, suyumuzun, derelerimizin, bütün doğal çevremizin korunması ve ranta açılmaması için yürüyoruz. Koruma altındaki milli parklarımızın, kamuya ait yeşil alanların, tarihi değerlerimizin, hatta mezarlıkların bile talan edilerek özel işletmelere açılmasına izin vermemek için yürüyoruz.”  

“Yargı kararlarını yok sayan, Atatürk Orman Çiftliği, tarihi yarımada gibi kamu arazileri ve yeşil alanlar üzerindeki kaçak yapıların affedilmesine karşı çıkmak için yürüyoruz.” diyen  Yavaş basın açıklamasında daha sonra şunları belirtti:

“Tarımsal üretim alanlarımızın yapı ve rant talanına açılmasına karşı mücadele için yürüyoruz.  

‘Kentsel-kırsal dönüşüm’,  ‘afet alanlarında’  veya ‘riskli alanlarda dönüşüm’  görünümü altında kamunun ve halkımızın birikimlerinin imar transferine, hak ve varlıklarının borsalarda heder edilmesine, gasp edilmesine karşı durmak için yürüyoruz.    Yerel yönetimlerin yetkilerini siyasi iktidara aktaran ve yurttaşların oylarını çöpe atan rantçı keyfiyeti kabul etmediğimiz için yürüyoruz.  

Kâr ve daha fazla kâr uğruna insan yaşamını hiçe sayarak iş cinayetlerine yol açan politikalara karşı işçi sağlığını, iş güvenliğini ve insanca yaşamı savunduğumuz için yürüyoruz.  

Mühendislik mimarlık, planlama hizmetlerinin kamusal ve nitelikli bir hizmet olarak topluma ulaşmasını engellemeye çalışan girişimlere karşı mücadele için yürüyoruz. 

Mühendislik mimarlık, planlama alanlarında taşeronlaşmaya ve tekelleşmeye hayır demek için yürüyoruz.  Serbest çalışan mimar, mühendis, plancıların haksız rekabete ve işsizliğe sürüklenmesini kabul etmediğimiz için yürüyoruz. 

AKP iktidarının rant projeleri önünde engel olarak gördüğü örgütümüzü parçalayıp, işlevsizleştirme projesini boşa çıkarmak için yürüyoruz. 

Taşeronlaştırma uygulamalarına, işten çıkarmalara, işsizlik, yoksulluk ve düşük ücretlere karşı, grev yasaklarına karşı direnen işçilerle, kamu çalışanları ile dayanışma için yürüyoruz. 

Ülkemizi gericiliğin dogmatizmiyle ortaçağ karanlığına döndürmek isteyenlere, vahşi kapitalizmin kar hırsıyla tüm insani değerleri yok etmek isteyenlere karşı, aydınlığa taşımak için yürüyoruz. 

Emekten, halktan, ülkemizden yana bütün demokratik güçleri, yürüyüş kollarımıza destek vermeye, gücümüze güç katmaya davet ediyoruz.”

“3 DARBEDE BİLE TMMOB YASASI DEĞİŞTİRİLMEDİ”

Bu arada  toplantıda kentteki çarpık yapılaşmayla ilgili bir soruya İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bedir Özten “TMMOB olarak 3 darbe gördük. Kapandık, baskı gördük ama dönemin darbecileri TMMOB yasasını değiştirmeyi düşünmediler.  Cumhuriyet dönemi kazanımları, kamu malının peşkeş çekilmesine karşı çıktığı için bu iktidar TMMOB yasasını değiştirerek odaları işlevsiz hale getirmeye çalışıyor. TMMOB olarak her türlü çarpık yapılaşmaya karışı çıkıyoruz. Fakat küçük yerlerde sesimizi yeterince duyuramıyoruz. Değil odalar, yüksek yargı kararları bile iktidar tarafından dikkate alınmıyor” yanıtını verdi. 

Verimli tarım alanları ve Kuzey Çevre Yolu ile ilgili soruya yanıt veren Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ise  şunları belirtti:

“Konular,  şube olarak bizler,  Bakanlık olarak da Toprak Koruma kurulu tarafından hassasiyetle izleniyor. Özellikle de kuzey çevre yolu güzergâhında bulunan verimli tarım arazilerinin yok olmaması için çalışmalarımız devam ediyor.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız