SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yağmur Gelince!

A- A+ PAYLAŞ

Bir grup engelli, İnönü Üniversitesi kampusunde sessiz yürüyüş yaptı ve açık alanda düzenlenen toplantı sırasında yağmur başlaması üzerine 2. kattaki salona alınmak istenince, çıkışın uygun olmaması yüzünden toplantıya zemin kattaki salonda devam edilebildi.

Etkinlikle ilgili olarak Beyazay Derneği'nden gönderilen basın bülteninde şu bilgiler yeraldı:

" Engelliler, İnönü Üniversitesi yerleşkesinde ellerindeki `Engelsiz bir toplum`, `İnsanca yaşamak istiyoruz` yazılı pankartlarla sessizce yürüdü.

İnönü Üniversitesindeki Kıbrıs Meydanı`nda toplanan engellilere, Malatya`da faaliyet gösteren engelli okullarında okuyan öğrenciler de eşlik etti. Yürüyüş Mudanya Meydanı`na kadar devam etti.

Etkinliğe, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, Beyazay Derneği Şube Başkanı Doç.Dr.Aysun Bay Karabulut, Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi, MAGGES, Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Derneği, Antalya Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Şubesi, Elif Yılmaz Özel Eğitim Okulu, Gökkuşağı Özel Eğitim Merkezi, İşitme Engelliler Okulu, Ali Kuşçu Eğitim Uygulama Okulu, Turgut Özal İş Okulu ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Mudanya Meydanı`nda üniversite öğrencilerinin kendileri için hazırladığı programa da katılan engelliler, programın başlaması ile birlikte hızlanan yağmur nedeniyle Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğünün 2. katındaki Hoca Ahmet Yesevi Salonu`na alınmak istendi. Tekerlekli sandalyedeki engellilerin 2. kata çıkması için asansör olmayınca programa binanın giriş katında devam edildi.

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, programda yaptığı konuşmada, sosyal yaşamda düzenlemeler yapılırken engellilerin ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini belirterek, `Engellilerin her şeyi engelli. İkinci kata çıkacak bir asansör olsaydı, bu sorunları yaşamayacaktık` dedi.

Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla yasalarla getirilen düzenlemelerin `göstermelik` bir şekilde yerine getirildiğine değinen Ünal, `Bu nedenle düzenlemeler asıl amacına hizmet etmemektedir. Örneğin tekerlekli sandalyelerin dolaşımını sağlamak için yapılan rampalardaki eğim dikkate alınmadığı için tehlikeli bile olabilmektedir` diye konuştu.

Bireylerin biyolojik engelinin toplumsal engeller aracılığı ile bir kaç kez katlandığını ifade eden Ünal, şöyle konuştu: `Toplumsal engeli sağlıklı insanların zihinlerindeki engeller oluşturmaktadır. Engelleri yaratan, sosyal dışlamayı oluşturan temel unsur ne yazık ki sağlıklı insanların umursamazlığı, diğer insanların acılarını görmezden gelişi, hatta `sakat` ve `defolu` olarak nitelendirerek gözden ırak tutma çabasıdır. `Sosyal dışlanma` bir engellinin önündeki en büyük engellidir. Öncelikle bu engelin aşılması gerekmektedir.``

Beyazay Derneği Malatya Şube Başkanı Doç.Dr.Aysun Bay Karabulut ise engellilerin eğitimine önem verdiklerini, özellikle 0 - 6 yaş grubu engelli çocukların eğitimini sağlamayı hedeflediklerini aktardı. Karabulut, halen Malatya’da eğitim almayan engellilerin olduğunu ve bunların özel eğitim dünyasına kazandırılması gerektiğini ifade ederek, bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı ile Beyazay’ın birlikte gerçekleştirdiği ve 3 yıl sürecek olan ‘Eğitim Her Engeli Aşar’ Kampanyasının çok anlamlı olacağını dile getirdi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız