SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yakıt Uyarısı

A- A+ PAYLAŞ

Belediye, kış mevsimi yaklaşırken, kaliteli yakıt kullanımı ile ilgili önlemleri hatırlattı ve uyarılarda bulundu.

Belediye Basın Bürosu'nun konuya ilişkin bülteni şöyle:

"Sonbahar ile birlikte vatandaşlar kışlık yakacaklarını temin etmeye başlarken, Malatya Belediyesi bir açıklama yaparak, vatandaşların mağdur olmamaları ve cezai işleme tabi tutulmamaları için İl Mahalli Çevre kurulu tarafından belirtilen yakıt kriterlerine uymalarını istedi.

Malatya Belediyesi Basın Yayın Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre İl Mahalli Çevre Kurulu kararı gereğince Cizre, Silopi, Gölbaşı ve benzeri kükürt oranı yüksek kömür ile kükürt oranı yüksek fuel-oillerin Malatya merkez, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri ile Dilek, Hanımın Çiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt, Şahnahan, Hatunsuyu, Hasırcılar, Bostanbaşı, Gündüzbey, ve Yakınca beldelerinde satan, alan, depolayan kişi, kurum, kuruluş, işletmeler ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlem yapılacağı bildirildi.

Konuyla ilgili olarak yapılan açılamada, yasaklanan kömürlerin ve fuel-oillerin alınmasının vatandaşlara mali ve ısınma yönünden bir faydası olmadığı, tam tersine zararı olduğu belirterek şu görüşlere yer verdi:

- Önümüzdeki kış mevsiminde ısınmak amacıyla alınan yakıtlarda dikkat edilmesi gereken hususlar 26.07.2006 tarih ve 2006/6 sayılı İl Mahalli Çevre Kurul Kararı ile belirlendiği vurgulanarak şu bilgilere yer verildi:

Bu karara göre Malatya Belediyesi hudutları, Battalgazi ve Yeşilyurt ilçeleri belediye hudutları il merkez ilçe belde belediyelerinden Dilek, Hanımın çiftliği, Konak, Orduzu, Topsöğüt ve Şahnahan, Battalgazi ilçesi belde Belediyelerinden Hatunsuyu, Hasırcılar, Yeşilyurt ilçesi belde belediyelerinden Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca beldelerinde yakılması ve satılması yasaklanan kömürlerin özelliklerini taşıyan Cizre, Silopi, Gölbaşı isimli ve buna benzer kömürler vatandaşlarımız tarafından alınmamalı. Satılan bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olup, kalori değeri düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olmaktadır.

- Çeşitli yollardan elde edilen ham petrole yine ucuz motorin ilave edilerek kalorifer yakıtı adı altında satılmaktadır. İstenilen özelliklere uymayan, bünyesinde çeşitli patlayıcı ince gazlar ve LPG ihtiva eden bu yakıtların kalorifer yakıtı olarak kullanılması, can ve mal kaybına sebep olmasından dolayı yakıt alırken dikkat edilmesi gerekmektedir.

- Düşük vasıflı Fuel-oillerin satın alınıp kullanılmasıyla doğacak kayıplar, kış aylarında havaların soğumasıyla katılaşarak yakıt tankının dibine çökmesi, yakıtın brolöre aktığı boruların tıkanması, arızaların olması, ateşlemenin olmaması veya gecikmesi, kalorisinin düşük olmasından dolayı ısınmak için daha çok yakıt alınması, fuel-oille katılan katkı maddelerden dolayı patlama tehlikesinin olması, kükürt ve kurum oranı yüksek fuel-oillerin yanma esnasında çevreyi ( Havayı ) aşırı kirletmektedir.

-Fuel- oil getiren, satan firmalardan her yakıt dolu tanker için fatura ve irsaliye belgesi istenilmesi ve yapılan kontrollerde bu belgelerin hazır bulundurulması gerekmektedir.

-Kükürt oranı yüksek, kalori değeri düşük olan kömürlerde yanma sonucu oluşan ısı değeri düşük olduğundan ısınmada parasal açıdan herhangi bir avantaj olmadığı belirtilen açıklamada “ bacalarda kurum yapma oranı ile kül atığı fazla olan bu kömürler vatandaşa fazladan külfet getirecektir. Bazı kimselerin bu kömürleri toplayıp linyit kömürü adı altıda, sattıkları duyumu alınmaktadır. Vatandaşlarımızın herhangi bir zarara uğramamaları için kömür alırken torbalanmış ve istenilen değerlerinde (kükürt, kalori, kül oranları) belirtilmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir” ayrıca açık kömür çevre kirliliğine sebebiyet verdiğinden tamamen yasaklanmıştır.

-Yakıt alırken korsan firmalardan alınmamalıdır.

- Kömür torbaları üzerinde; kömürü üreten ve satışa sunan firmaların ismi ve haberleşme adresi, tel, fax, kömürün menşei, cinsi, kömürün fiziksel ve kimyasal özelliği uygunluk ve satış izin belgesi olmasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ayrıca kömür torbaları üzerinde yazan ağırlık ile gerçek ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından vatandaşların kömür alırken tartarak almasının daha sağlıklı olacağını bildirdi.

Açıklamada son olarak, vatandaşların kömür alırken bu işi yapan ardiyecilerden almayı, yeri ve adresi belli olmayan ayaküstü satıcılardan almamaya özen göstermelerinin kendi çıkarları açısından faydalı olacağı ifade edildi ve bu kurallara uymayan vatandaşlar ile satıcılar hakkında yasal işlemlerin sıkı bir şekilde uygulanacağı belirtildi.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen veya şikayetlerini iletmesi isteyenlerin Malatya Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nün 325 10 46 numaralı telefonundan yetkililere ulaşabileceği kaydedildi.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız