SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yaklaşık 6 Bin Yıllık!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Müzesi'nde orijinal haliyle sergilenen 6 bin yıl öncesine ait bir kadın mezarının ziyaretçilerin ilgi gösterdiği eserler arasında yer aldığı belirtildi.

Malatya Müze Müdürü İzzet Esen, müzede Aslantepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları esnasında gün yüzüne çıkartılan bir kadına ait olan Geç Kalkolotik dönemine ait mezarın öldükten sonra ikinci bir hayatın olacağını vurguladığını belirtti. Esen, "Bu bir bayan mezarı. Geç Kalkolotik döneme ait. Milattan Önce 3 bin 500, 3 bin 600 yılarına tarihlenen bir mezar. Hokel tarzı bir mezar tarzı görüyoruz. Hokel tarzı, insanı doğum öncesindeki ana rahmindeki biçimini yansıtan bir gömü biçimidir. Burada vurgulanmak istenen, insanın öldükten sonra ikinci bir yaşamda tekrar hayata geleceği düşüncesidir. Bu anlamda insanlar, bu gömü biçimiyle ölen kişinin ölümden sonra tekrar doğacağını vurgulamak istiyor. Karına çekik ayaklar, hafif bükülmüş dizler ve eller yumruk yapılmış göğse dayanmış biçimde. Bire bir insanın ana rahmindeki pozisyonu vurgulanıyor. Bu durum Anadolu'da yaygın bir gömü biçimidir. Bu tür mezarlar Anadolu'nun geleneksel gömü biçimidir" diye konuştu.

Mezarın orijinal haliyle müzeye getirildiğini belirten Esen, "Müzemizdeki mezar orijinaldir. Bulunduğu orijinal haliyle sergileniyor. Dokunulmadan ve hiçbir yerine zarar verilmeden Malatya Müzesi'ne getirilerek sergilenmeye alınmış. Hepsi 6 bin yıl önceki bir insana ait. Mezarda kemikler, taşlar ve ölü hediyesi olarak bırakılmış kap örnekleri var. Hepsi de orijinal haliyle getirilerek müzede sergiye alınmış" şeklinde bilgi verdi.

Mezarın ilgi gören eserler arasında yer aldığını söyleyen Esen, "Ziyaretçilerimiz geldiklerinde, önce göze çarpan eserleri görmek istiyorlar. Bu mezarımızda oldukça etkileyici bir örnek. İlk baktığınızda biraz ürkütücü olarak gelebilir ama, yaklaşık 6 bin yıl önce yaşamış bir insanın, 6 bin yıl önce bu topraklarda var olmuş bir insanın kemiklerini, yatış pozisyonunu burada görüyorlar. Doğal olarak gelen ziyaretçilerimizin ilgisini çekiyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız