SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yama Dağı Yaylacıları Destek Bekliyor

0
Güncellendi - 2020-07-14 23:45:08
Yama Dağı Yaylacıları Destek Bekliyor
A- A+ PAYLAŞ

HİZMETE TEŞEKKÜR, SORUNLARA ÇÖZÜM BEKLENTİSİ.. Nisan ayından Eylül ayına kadar yaylaya çıkan ve yayla hayatının, başta hayvanlarına sunduğu doğal ve sağlıklı yaşam şartlarından memnun olan Malatyalı küçükbaş hayvan yetiştiricileri, buna karşılık ciddi sorunlarla ve gündelik hayatı zorlaştırıcı koşullarla mücadele etmenin sıkıntılarını yaşıyor.

Yaylalarda özellikle gündelik hayatın idamesini sağlayacak, örneğin, banyo, tuvalet, çoban evi gibi zaruri ihtiyaçları karşılayacak mekânların yokluğu yaylalardaki küçükbaş hayvan sahiplerinin hayat ve üretim mücadelesini olumsuz yönde etkiliyor.

Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ile birlikte, yaklaşık 2 bin 400 rakımlı Yama Dağı eteklerindeki Çiçayır Yaylası’nda hayat, emek ve üretim mücadelesi veren Karadoğan ailesini ziyaret ettiğimizde, Malatya için, Türkiye için üretim yapmanın, şehir ve ülke ekonomisine katkı sunmanın öneminin farkında olarak çalışan, çocukları ile birlikte kızgın güneşin altında küçükbaş hayvan sürüsünü yönetirken ciddi sorunlarla başa çıkmaya çalışan insanlarımızla karşılaştık.

Yaylacıların çocukları uzaktan eğitimden mahrum kaldı, çünkü..

Koronaviürüs sürecinde okullardaki eğitimin uzaktan eğitime dönüştürülmek zorunda kalınması yaylacı ailelerin çocuklarını bir başka etkilemiş.

Karadoğan ailesinin koyun, kuzu ve keçilerini Nisan ayından itibaren yaylaya çıkarmak zorunda kalması, ilk ve ortaokulda okuyan çocuklarının eğitimden tamamen uzakta kalmasına yol açmış. Çünkü yaylalarda elektrik yok, elektrik olmayınca televizyon yok, internet zaten yok… Bu durumda, çocuklar dersleri EBA TV’den takip edebilme imkanından yoksun kalmış.

Yaylada koyunların peşinde koşan Fethiye Ortaokulu 6. Sınıf öğrencisi Özlem ve 3. Sınıfa geçen Hayrünnisa ile konuştuğumuzda, yaylayı ve hayvanları çok sevdiklerini ama elektrik, internet ve bilgisayar yokluğundan dolayı EBA TV’den dersleri takip edemedikleri için çok üzüldüklerini söylüyorlar.

Baba Ekrem Karadoğan’la konuştuğumuzda, hayvanlarından önce çocuklarının eğitimini önceledi ve şunları söyledi:

“Gerçekten burada yaşam zor, hayat zor… Mesela çocuklarımızın eğitimi yarım kaldı, çünkü EBA TV’yi izleyemediler, dersleri takip edemediler. Çünkü, burada elektrik yok, televizyon yok, bilgisayar yok, cep telefonu yok, baz istasyonu olmadığı için cep telefonları çalışmıyor. Çocuklarımızın internete ve dersleri takibe ihtiyacı var. Şu an gördüğünüz gibi hayatımızı çadırda sürdürüyoruz yaylacı olarak. Çadır tabii ki yaylanın doğal mekânı ve biz çok seviyoruz. Ama keşke, EBA TV olsaydı ve çocuklarımız yayla çadırında derslerini takip edip edebilseydi, çok iyi olacaktı bizim için…”

“Günlük hayatımızı iyileştirecek Sosyal Yaşam Projesi’nin uygulanmasını istiyoruz”

Ekrem Karadoğan, Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’a yaylacıların, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını yakından takip ettiği ve bu sorunların çözümü için verdiği mücadeleden dolayı teşekkür ediyor; daha sonra ekliyor: “Sayın başkanımızın yaylacıların hayat kalitesini yükseltecek çok güzel bir projesi vardı: Yaylalarda Sosyal Yaşamın İyileştirilmesi Projesi. Ancak bu proje, sanıyorum ülkemizdeki ekonomik sorunlardan dolayı hayata geçemedi. İnanıyorum ki İhsan başkanımız o projeyi hayat çeirecek. Bu proje hayata geçerse, yaylalarda banyo, tuvalet, çoban evi gibi elzem ihtiyaçlara cevap verecek bir çözüm olacaktır. Yetkililerimizi de bu proje konusunda İhsan başkanımıza yardımcı olmaya davet ediyoruz”.

“Malatya’ya bir hayvan hastanesi kurulmalı”

Ekrem Karadoğan’ın, hayata geçirilmesi halinde, Malatya’daki küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin kronikleşmiş bir sorununa çözüm üretecek bir talebi ve önerisi de büyük önem taşıyor yaylacılar açısından: Malatya’ya bir hayvan hastanesi kurulması. Yaylacılar, Malatya’ya kurulacak hayvan hastanesinin büyük memnuniyet yaratacağını söylüyor; çünkü bir koyun, bir keçi hastalandığında, ya da bunlar için bir tahlil gerektiğinde 100 km. öteye, Elazığ’a gitmek zorundalar.

Ekrem Karadoğan bu konuda şöyle diyor:

“Buradan yetkililere sesleniyorum, Malatya’da bir hayvan hastanesinin, bir kliniğin olmaması bize büyük sıkıntı yaşatıyor. Mesela bir koç almamız gerektiğinde, ta Elazığ’a götürüp tahlil yaptırıyoruz. Biz, Eskimalatya’daki Ziraat Okulu’nun bir bölümünde hayvan tedavisi, gerekli tahlillerin yapılabileceği bir merkez oluşturulmasını istiyoruz. Çünkü bir koyun, bir keçi hastalandığında, Elazığ’a götürmek zorunda kalıyoruz, neredeyse bir koyun parasıyla bir koyunu tedavi ettirebiliyoruz. Malatya’da bir hayvan hastanesi olsa Malatyalı hayvan yetiştiricileri için çok büyük bir hizmet olacak”.

Yaylacıların, İl Tarım Müdürü Macit ve Birlik Başkanı Akın’a teşekkürleri var

Yaylacılar hep şikâyetçi değil. Yapılan işleri de takdir ediyor ve teşekkürlerini bildiriyor yetkililere. Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün, bu yıl önemli bir karar alarak, Malatya yaylalarını, Malatya dışından gelen hayvan sürülerine kapatması yaylacıları memnun etmiş durumda. Çünkü Malatya yaylaları ancak Malatya’daki hayvan sürülerine ancak yetebiliyor. Dışardan gelen hayvan sürülerinin Malatya yaylalarına girişinin yasaklanması hayvanlar açısından bir riski de önlemiş. Dışarıdan Malatya yaylalarına gelen hayvan sürüleri beraberinde hastalık da taşıyor bu yaylalara. Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün aldığı bu karar, dışarıdan Malatya’ya hayvan hastalıklarının girişini de önlemiş.

“Macit hayvan yetiştiricilerine büyük hizmet sundu”

Ekrem Karadoğan, alınan bu karardan dolayı Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit ve Malatya Koyun ve keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’a teşekkür ediyor ve şöyle diyor: “Tarım İl Müdürümüz Tahir Macit’e çok teşekkür ediyoruz. Bizim konuyu İhsan Başkanımıza iletmemiz, İhsan Başkan’ın da sorunu Malatya İl Tarım ve Orman Müdürümüze iletmesi sonrası, Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Tahir Macit Malatya yaylalarının sınırlarını dışarıda gelen sürü sahiplerine kapattı, Malatyalı hayvan yetiştiricilerine çok büyük bir hizmet sunmuş oldu. Çünkü bizim yaylalarımız ancak Malatyalı yetiştiricilerin hayvanlarına yetiyor.  Bu uygulamanın artık kalıcı hale getirilmesini istiyoruz. Malatya Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Tahir Macit, bu yıl başlattığı uygulamayı gelecek yıllarda da sürdürülmesini sağlarsa çok memnun olacağız. Dışardan Malatya yaylalarına gelen sürülerin bize en büyük zararı hastalık taşıyıcı olmasıdır. Sınırların kapatılması Malatya’ya hayvan hastalıklarının girişini de engellemiş oluyor”.

“İŞKUR yaylacılarımıza özel istihdam programları yapmalı”

Malatya Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın ise yılardan bu yana yayla ve meralardaki hayatın iyileştirilmesi yolunda mücadele verdiklerini hatırlatarak, “Bu mücadelede önemli aşamalar ve kazanımlar sağladık. Ancak bazı projelerimizi henüz hayata geçiremedik. Özellikle, burada yaylacılarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak elektrik ihtiyacının karşılanması henüz gerçekleşmedi. Banyo, tuvalet, çoban evi gibi sosyal yaşamın zorunlu kıldığı mekânların yapımı için finans kaynağı aramaya devam ediyoruz. Bu konuda Malatya yerel yönetimlerinin bize yardımcı olması gerekir. Ayrıca, İŞKUR’un yaylacılarımıza, yaylacı kadınlarımıza özel istihdam programları uygulayarak, burada tarım ve hayvancılık üretiminin ordusunu oluşturan yaylacı, hayvan yetiştiricisi kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırması gerekir. Bu konuda gerekli makamlarla zaten her zaman temas halindeyiz. İnanıyorum ki, doğal, organik gıda üretiminin, hayvancılığın ve tarımsal üretimin önemi pandemi sürecinde daha iyi anlaşılmıştır. Bu nedenle, yetkili makam ve kurumların yaylacılarımızın üretim mücadelesini desteklemesinin hayati önem taşıdığını bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

“GSM operatörleri sorunu çözmeli”

Yaylalarda cep telefonu ya da internet ile iletişim kurulamadığına, ayrıca yaylacı ailelerin çocuklarının EBA TV’yi izleyememesi nedeniyle derslerinden geri kaldığını hatırlatan İhsan Akın, “GSM operatörleri bu sorunu çözmelidir” dedi.

Birlik Başkanı İhsan Akın, yayla yollarının birkaç yıl öncesine göre şimdi daha iyi durumda olduğunu ve yakın gelecekte devam eden yol yapım çalışmalarının tamamlanması halinde yaylacıların yol konusundaki sorunlarının çözülmüş olacağını kaydetti.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Aytekin (3 yıl önce)
    Yıl 2020,Malatya klasiği, çözülmemiş sorunlar, birileri koltukları boşa işgal ederse, ağlayarak iş yapar.
    0
    0
    Yanıtla