SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yandan Sayın Bakan!'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, hal binası, AVM'ler ve Şeker Fabrikası ile ilgili sorunları Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'e sordu.

Aslanoğlu tarafından, bakanın yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına sunulan soru önergesi, bakanın yanıtı ve Aslanoğlu'nun müdahaleleri ve yeni soruları, TBMM tutanaklarında şöyle yeraldı:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorularımın Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

26/03/2010 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'da, illerimizde mevcut sebze ve meyve hallerinin taşıması gereken asgari koşullar da belirlenmiştir.
Bu nedenle,
1) Malatya Sebze ve Meyve Hali yasada belirlenen koşulları taşımakta mıdır?
2) Taşımıyorsa, eksikliklerinin giderilmesi amacıyla Bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
3) Mevcut eksikliklerin giderilmesi için Malatya Belediyemize herhangi bir uyarımız olmuş mudur?
4) Bakanlığınızca yapılacak çalışma sonucunda belirlenecek eksiklikler ne kadar süre içerisinde giderilecektir?

Sayın Mevlüt Aslanoğlu'nun Malatya sebze ve meyve haline ilişkin tarafıma yönelttiği soruyu cevaplamak istiyorum: Belediyelerimizin bazıları sebze ve meyve hallerinde gereken şartları, kanunda öngördüğümüz şartları taşımıyor olabilirler. Taşımayanlarla ilgili, biliyorsunuz sebze meyve ticaretiyle ilgili kanunu burada yasalaştırırken kendilerine kanunun yasalaşmasından sonra, yürürlüğe girmesinden sonra üç yıl süre vermiştik, üç yıl içerisinde belediyelerimizin ellerindeki sebze ve meyve hallerini bu teknik şartlara, kanunda öngörülen şartlara ve yönetmelikte öngörülen şartlara uygun hâle getirilmesi mecburiyetleri vardır, en fazla bir yıl da uzatma olabilecektir. Dolayısıyla şu önümüzdeki yerel yönetimler kendi dönemleri içerisinde, seçim dönemleri içerisinde ellerindeki halleri hijyen şartlarına uygun, kanunun, yeni kanunun öngörmüş olduğu şartlara uygun hâle getirmek mecburiyetindedirler, biz de bunu yakından takip etme imkânına sahip olacağız, zaten takip ediyoruz.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakanım, hallerle ilgili yasa çıkarken, mevcut hallerin de yasada belirtilen asgari koşulları taşımasını öngörmüştünüz. Size de burada bir soru sormuştum; mevcut taşımayan hallere öncelikle - yasada üç yıllık süre var ama- önlem alınacak mı? Siz de burada -onu da hiç unutmam- bunu taşımayan hallerde derhal önlem alacağız. Burada Sayın Bakan bunu yapmadınız, hiçbir önlem almadınız, çivi çaktırmadınız, hal esnafı ve halden alışveriş yapanlar perişan. Bu nedenle, lütfen, yasa kâğıt üzerinde kalmasın, üç yılı beklemeyin, bugünden önlem alın Sayın Bakan.

İki: Alışveriş merkezleri dediniz… Hangi belediyeye bir mektup yazıp da bu alışveriş merkezleri imar planında… Bunu yapmayın, x parti, y partinin belediye başkanına… Siz hiçbir şekilde belediyelere yön göstermiyorsunuz.

Üç: Şeker fabrikalarının geçici işçileri problem olarak devam ediyor, bu problemi çözecek misiniz?
Teşekkür ederim.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Aslanoğlu.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakanım, kürsüye gelin de biraz fazla konuşun. Orada az cevap verirsiniz.

BAŞKAN - Buyurun Sayın Bakan.

SANAYİ VE TİCARET BAKANI NİHAT ERGÜN (Kocaeli) - Ben arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
Sayın Doğru önerilerde bulundu, o önerilere de çok teşekkür ederim.

Sayın Aslanoğlu hallerle ilgili hemen acil önlem… Elbette alınabilecek acil önlemler var ama bir kısmı yatırım gerektiren konular. O yatırım gerektiren konuların zaman alacağı da bir gerçek.

Şeker fabrikalarındaki geçici işçiler konusu: Biliyorsunuz geçici işçilerin çok büyük bir bölümüne altı aydan fazla çalışanlarla ilgili kadro verildi ve geçici işçiler konusunda çok önemli mesafe alındı. Tabii şeker fabrikalarında altı aydan daha az çalışan bazı işçilerle ilgili konular var. Şeker fabrikaları şu anda bizim Bakanlığımızla bağlantılı değil biliyorsunuz. Bu, Özelleştirmeye devredildi ama…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, yandan bağlandı, yandan!

SANAYİ VE TİCARET BAKANI NİHAT ERGÜN (Kocaeli) - Yok, yandan da değil.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Yandan, yandan!

SANAYİ VE TİCARET BAKANI NİHAT ERGÜN (Kocaeli) - Şeker kotalarıyla ilgili ve şeker politikalarıyla ilgili Şeker Kurumuyla bir bağlantımız var. Bu çerçevede onların sorunları üzerinde durulabilir ama şeker fabrikalarındaki veya Türkiye'deki bütün geçici işçilerle ilgili çok önemli bir mesafeyi almış bulunduk.

Alışveriş merkezlerinin bir düzene ihtiyacı var, onu az önce de söyledim. Parlamentodaki yasama süreçlerinin zaman zaman uzuyor olması, tıkanıyor olması bu yasal çerçeveyi oturtmakta bazı güçlükler çıkartabiliyor, bu ayrı bir mesele ama buna kadar, benim söylemek istediğim, bütün partilerimizin belediyeleri var. Bu belediyelerin imar planı yapma yetkileri kendilerine ait. Yani "yerel özerklik" dediğimiz hadise, "yerel yönetimlerin özerkliği" dediğimiz hadise, imar planı yapmayı da içine alan bir hadise. Dolayısıyla planlarına bizim merkezî bir müdahale yapmamız doğru olmaz ama şehrin bütünlüğünü belediyelerimizin düşünmesini öncelikle sağlamak siyasi partiler olarak bizim açımızdan bir görevdir diye düşünüyorum. Yani bütün parti grupları kendilerine ait belediyelerde bu konuda bazı önlemler alırlarsa, hiç olmazsa, yasal düzenleme yapılana kadar bazı keyfî adımların illerimizde önü alınmış olur. Tabii, bu çerçevedeki çalışmaları da hızlandırmamız gerektiğini ben de burada ifade ediyorum.

Arkadaşlara teşekkür ediyorum.

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız