SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yangının İlk Vuracağı Yer Biziz'

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:47:35
'Yangının İlk Vuracağı Yer Biziz'
A- A+ PAYLAŞ

G20 zirvesini değerlendiren Başbakan Erdoğan, devletlerin Suriye’ye müdahale konusunda BM misyonunun kimyasal silah raporunu beklediğini belirtti. Erdoğan, Suriye politikasına karşı çıkan muhalefeti de eleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G20 zirvesinde yaptığı görüşmelerle ilgili olarak, “Ortak operasyon kararı yok. Adım BM raporuna göre atılacak” dedi. Savaş heveslisi olmadıklarını, komşuda çıkan yangının ilk sıçrayacağı yer olacaklarını ve yangını söndürmek gerektiğini belirten Erdoğan, “komşuda yangın başlamıştır, ilk vuracağı yer biziz” dedi. Obama’nın müdahalenin zamanı ile ilgili bir tarih vermediğini belirten Erdoğan, süresiyle ilgili olarak da ABD Başkanı’nın 60 artı 30 gün formülünü dile getirdiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri’nin askeri müdahaleye karşı olduğuna yönelik sözleriyle ilgili olarak, “Ban Ki-moon’un ‘askeri müdahaleye karşıyım’ açıklaması, kendi kanati olabilir. Ban Ki-moon böyle bir şeyi belirleme noktasında değil” dedi. Erdoğan, G20’deki Suriye temaslarıyla ilgili şunları söyledi:

* Suriye rejiminin halkına yönelik katliamı zirveye katılan liderler tarafından dikkatle takip ediyor, operasyonun olmasını liderle de ifade ediyor. Zamanlamanın BM’nin raporunu vermesi ve rapora dayalı olarak bir adımın atılmasını daha önemli olduğu noktasında bir yaklaşım var.

* Suriye’ye yönelik operasyonu destekliyor olmamız, asla ‘savaş çağırtkanlığı’ ve ‘savaş heveslisi’ olmak değildir. Bu insanlara karşı bir insani sorumluluğumuz var, komşuluk noktasında sorumluluğumuz var. Komşuda yangın başlamıştır, ilk vuracağı yer biziz. Bunu söndürmek için elimizden ne geliyorsa yapmak durumundayız. Kaçan bize geliyor.

* Putin, ‘Bu muhaliflerin yaptığı bir iştir’ diyor. Bunu Beşar’ın yaptığını kabul etmiyor. Burada BM’nin gönderdiği misyonun raporları önemli. Raporlar gelsin bakalım. Değerlendirme süreci çok farklı bir zemine oturabilir.

* Şu anda henüz bir ortak operasyon kararı diye bir şey yok. Şu andaki görüntü, BM Güvenlik Konseyi kararı olmadığına göre, zaten ortak bir operasyon olmaz. Ancak oluşturulabilecek bir koalisyon gücünün burada bir ortak operasyonu olabilir. Bu koalisyon güçleri 3 ülke olur, 5 ülke olur, bu tür bir şey olabilir. Bu tür bir ortak operasyonunun stratejisi ne olur, taktikleri ne olur, harekat planı ne olur bunlar ayrı konular. Ama böyle bir şeyin olması gerekliliği orada vurgulanıyor.

* Suriye’nin içerisindeki muhalif güçlerin en önemli beklentisinin bir hava desteği olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, “Bu hava desteği kendilerine verildiği anda oradaki muhalif güçler çok daha büyük, çok daha erken başarı kazanabilecek noktadadır. Bu uçaktır, füzedir. Bu tür şeyler olduğu anda oradaki muhalif güçlerin mesafe alması çok daha hızlanacaktır” şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız