SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yanlış Anlaşıldı.."

A- A+ PAYLAŞ
 
Makine Mühendisleri Odası Malatya Temsilciliği, mühendisler arasında bir "havuz sistemi"nin bulunmadığını açıklayarak, mühendislerin asgari ücreti uygulamak zorunda olduğunu bildirdi.  
  
Makine Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliğine kayıtlı makine mühendislerinin, havuz sistemi ve sıra uygulaması yapmak suretiyle, rekabete aykırı hareket edildiği iddiasıyla şikayet üzerine Rekabet Kurumu'nun verdiği karar ile ilgili yayınlana haberler nedeniyle bir açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği, konunun yanlış anlaşıldığını duyurdu.
   
Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, "Serbest çalışan mühendis ve mimarlar kendi mesleki organlarınca belirlenen asgari ücret tarifesine göre çalışırlar. Bu bağlamda Makine mühendisleri de Mühendisler Odası genel merkezi tarafından belirlenen, illerdeki Vergi Dairesi Başkanlıklarının da esas aldığı bu rakamlara göre iş yapmak zorundadırlar. Rekabet kurumu asgari ücret tarifesinin uygulamasının soruşturmaya gerek duyulmayacak bir uygulama olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili kararını şöyle açıklamıştır, 'söz konusu işlem ve eylemlerin asgari fiyat tarifesine uyulmasının sağlanması amacıyla yapılmış olması, asgari fiyat tarifesinin üstüne çıkılmamış olması ve konuyla ilgili benzer Kurul Kararları dikkate alınarak, 4054 sayılı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına…" ifadelerine yer verildi.
  
Açıklamada, şu iddialar yer aldı, "Kararı bu yönüyle değil de ortada bir havuz sistemi varmış ve piyasada kimse istediği mühendisi arayıp proje görüşmesi yapamıyormuş, böyle bir havuz sistemi varmışta rekabet kurumu bu sistemi iptal etmiş gibi duyurmaya çalışanların bu gerçeği görmeleri gerekir. Proje çizdirecek bir şahıs istediği bir mühendisle proje görüşmesi yapabilir. Ancak mesleki açıdan asgari ücret tarifesinin uygulama zorunluluğunun ve Vergi Dairesi Başkanlıklarının da bu asgari ücret tarifesini esas aldığının unutulmaması gerekir.Rekabet kurumunun internet sayfasında da yer alan kararın farklı bir başlıkla haber yapılması, Makina Mühendisleri Odasının isminin ilgisiz bir şekilde bu haberde yer alması, ortada bir havuz sistemi varmış ve ispatlanış ve Mühendisleri Odası gözetiminde yürütülüyormuş gibi sunulması üzüntü vericidir. Makina Mühendisleri Odasının asıl görevi tüzüklerde bellidir ve mühendisler odası uygulamalarını buna göre yapmak zorundadır."
 
REKABET KURUMU'NUN KARARI
Bu arada, Rekabet Kurumu'nun vermiş olduğu karar ise şu şekilde;
 
"Makine Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliğine kayıtlı makine mühendislerinin, havuz sistemi ve sıra uygulaması yapmak suretiyle, 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesine aykırı işlem ve eylemlerde bulunup bulunmadığına ilişkin yapılan inceleme sonucunda; 
  
1- Malatya ilinde faaliyet gösteren 20 makine mühendisinin, projelerin dağıtımı konusunda bir birlik kurarak havuz oluşturmalarına ve projeleri buna göre belli bir sıra, kota ve sistem dahilinde üyeler arasında dağıtmalarına ilişkin işlem ve eylemlerinin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4.maddesini ihlal ettiğine,
   
2- Ancak pazardaki makine mühendisi sayısı, söz konusu işlem ve eylemlerin asgari fiyat tarifesine uyulmasının sağlanması amacıyla yapılmış olması, asgari fiyat tarifesinin üstüne çıkılmamış olması ve konuyla ilgili benzer Kurul Kararları dikkate alınarak, 4054 sayılı Kanun'un 41. maddesi uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına,
   
3- Bununla birlikte, pazar ve müşteri paylaşımına, asgari fiyat tarifesinin üstündeki seviyelerde fiyat anlaşmalarına ve birlik/havuz dışında kalan mühendislerin faaliyetlerinin zorlaştırılmasına veya engellenmesine yol açabilecek olması nedenleriyle, yazılı veya sözlü olarak oluşturulan birlik, havuz, kota, sıra sistemi gibi uygulamalara son verilmesi ve ilgili pazarda, rekabetin kalıcı bir şekilde tesisini teminen benzer eylemlerin tekerrüründen kaçınılması gerektiği, aksi takdirde haklarında 4054 sayılı Kanun'un 41. maddesi çerçevesinde soruşturma açılacağı hususlarında, 4054 sayılı Kanun'un 9. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca TMMOB Makine Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilciliği vasıtasıyla tüm üyelerine görüş bildirilmesini teminen Başkanlığın görevlendirilmesine…"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız