SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yanlış İş Mahkemeden Döndü

A- A+ PAYLAŞ

Trafiği rahatlatma bahanesiyle Valilik arkasındaki parkın bir bölümünden yol geçirilmesine ilişkin Belediye Meclisi kararı mahkemece durdurulurken, Belediye Meclisi de mahkeme kararı doğrultusunda bu projeden vazgeçti.

Belediye Meclisi’nin 2006 yılı Kasım ayı toplantısında Valilik binasının arka kısmında bulunan, “Vilayet Parkı” olarak da bilinen, kent merkezindeki tek yeşil alan olan 75 yıllık parktan, trafiği rahatlatmak iddiasıyla yol geçirilmesi yolunda yapılan proje, mecliste çoğunluğu oluşturan AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti. AKP’nin mimar olan üyesi Tevfik Arpacı ise bu projeye karşı çıkmış, muhalefetle birlikte oy kullanmış, daha sonra da konuyu İdare Mahkemesi’ne götürmüştü.

Malatya İdare Mahkemesi’nin, “Ferhadiye Sokağının kaldırım kenarındaki ağaçların refüj olarak düzenlenmesi ve yolun park içine doğru genişletilerek bölünmüş yol olarak kullanılması amacıyla imar değişikliği kararı” ile ilgili itiraz üzerine, Yüksek Mimar Mühendis Şehir Plancısı Prof.Dr. Şule Karaaslan, Harita Mühendisi Öğretim Görevlisi Namık Gazioğlu ve Şehir Plancısı Öğretim Görevlisi Dr. Demet Erol’dan oluşan bilirkişi heyeti oluşturdu.

Bilirkişinin raporunda özetle; “üst ölçek nazım imar planında değişiklik yapılmadığı için planların kademeli birlikteliğinin bozulduğu, plan değişikliğine dayalı yolların genişletilmesi ve sol tarafın toplu taşıma araçlarına ayrılması halinde Hükümet Konağı girişi ve çıkışlarında da problem yaşanacağı, halbuki her iki sokağın tek yönlü olduğu için sağ şeritlerde ağaç parkının engellenmesi halinde toplu taşıma araçları için yeterli kolaylık sağlanabileceği, kaldırım kenarındaki ağaçların refüj olarak düzenlenmesi ve yolun park içine genişletilmesinde yeşil doku için bir hassasiyet gösterilmediği, kent merkezindeki mevcut tek bir yeşil alanın bölünmesi ve işlevinin azaltılması şehircilik ve planlama esaslarına uygun olmadığı, günlük yaşamın önemli öğesi olan yeşil alan ve boş alanların yayaların kullanımında olması gerektiği, plan değişikliğinde ilgili kurumun görüşünün alınmadığı, ilgili yönetmeliğe aykırılık taşıdığı, İmar Kanunu’na, ilgili yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine, planlama ve uygulama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldığı” ifade edildi.

Mahkeme de, bilirkişi raporu doğrultusunda, imar planı değişikliğinde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı, değişikliğin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği görüşüyle, yürütmeyi durdurdu.

Mahkemenin bu kararı, Belediye Meclisi’nin son toplantısında ele alındı ve karar doğrultusunda parktan yol açılması yolundaki değişiklikten vazgeçilmesi oylama sonucu kabul edildi.

Belediye Meclisi’nin Kasım 2006’daki yol açma kararı üzerine Malatya’daki bazı sivil toplum örgütleri tepki göstermiş, parkta basın toplantısı yaparak, bu projeden vazgeçilmesi istenmişti. Arşiv fotoğraf, tepki gösterenlerin o dönem parkta yaptıkları basın açıklamasından..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız