SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yapı Denetiminin Tenzilatı Olmaz'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından 'yapı denetimi' konusunda seminer düzenlendi.

Malatya Belediyesi'ndeki Beydağı toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerde önemli konular ele alındı. Seminere konuşmacı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimi Dairesi İnşaat Mühendisi Ali Aydoğdu, bakanlık görevlileri Hüseyin Demirtaşoğlu ve Samet Parladı’nın katıldı. Malatya Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Münir Güven ile birlikte Malatya Belediyesi'nin yanı sıra ilçe ve belde belediyelerinin teknik personelinin de katıldığı semineri yapı denetimi firmaları yetkilileri de takip etti.

Amaçlarının can ve mal güvenliğini sağlamak olduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı Denetimi Dairesi İnşaat Mühendisi Ali Aydoğdu, seminerdeki konuşmasında Yapı denetimi ile ilgili 1999 yılından öncesinde 5175 sayılı Kanun Hükmünde Kararname olduğunu hatırlatarak şu konulara değindi;

“Bu kararname daha sonra Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince 2001 yılı ortalarında yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı denetimi ile ilgili kanunla ilgili yönetmelikler o tarihten beri Türkiye’de 19 pilot ilde uygulanıyordu.Bakanlığımız 2009 yılında bize tevdi etmiş olduğu görevle Türkiye genelinde bütün illerde asgari 40’ar adet binada, ki bu binaların tamamı 2004 yılından sonra yapılmış olan binalardı, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlükleri aracılığıyla yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde bir takım veriler elimize geçti. Yapı denetimin uygulanmakta olduğu 19 pilot il ile uygulanmayan 62 il arasındaki mukayeseleri gördük ve bunları karşılaştırdık. Sanıyorum buraya katılan arkadaşların büyük bir çoğunluğu teknik eleman, bu karşılaştırmalar neticesinde şunu gördük; kısaca değinmek gerekirse, örneğin yapı denetimin uygulanmakta olduğu bir Denizli ili ile yapı denetimin uygulanmadığı bir Diyarbakır ya da işte Ağrı veya Orta Anadolu’dan örnek vermek gerekirse bir Çankırı ili arasında; yapının her türlü yani her açıdan iki yapı arasındaki her açıdan yapılan incelemelerde bu karşılaştırmalar statik yönden olsun imara uygunluğu açısından olsun işte otopark yönetmeliğine uygunluğu açısından olsun, yangın merdivenliğine uygunluğu ilgili yönetmelik açısından olsun ya da aklınıza gelen tüm kriterleri düşünün çok korkunç farklar çıktı ortaya.”

Aydoğdu, Bakanlığın 19 pilot ilde şu ana kadar istediği verimi elde edip etmediği ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “İstediği verimi elde etti mi, değil ama en azından şunu biliyoruz; yani ben bir inşaat mühendisi olarak şunu görüyorum ve şuna inanıyorum; kesinlikle ve kesinlikle biz 1999 depreminden sonra çok iyi yerlere geldik, onu söyleyebilirim. En azından yüzde 60-70 iyileştirme oldu. Ha bu iyileştirmeler yapı denetimden kaynaklanmıyor. Yapı denetimin payı çok büyük ama teknolojik imkanlar da tabi çok iyi. İşte bi düz çelikten vazgeçildi eğilebilen çelik mecburiyeti var, sonra beton santrallerinin yaygınlaşması, sonra teknik elemanların biraz daha yetişmiş olması ve uygulanmakta olan bu yanı denetim kanunu ile ilgili yönetmelikler bizi bu hale getirdi” dedi.

Yapı denetim firmalarının çalışma düzeni hakkında açıklamalar yapan Aydoğdu, şöyle konuştu:

“Yapı denetim firmaları bakanlığımıza bağlı olarak çalışmakta olan firmalar. Onları bizim gibi düşünün. Yani Bayındırlık Bakanlığı’nın elemanları gibi düşününki, zaten yapmış oldukları herhangi bir kusurda bir hatada ya da işte bir kanuna aykırılıktan sonra onlar devlet memurları gibi, bizim gibi yargılanacaklar, yapı denetimde çalışan teknik elemanlar, denetçiler, aynı maddeler geçerli. Ve bize bağlı, bizden birer parça.”

"YAPI DENETİMİNİN TENZİLATI OLMAZ"

Malatya'daki yapı denetim firmaları ile ilgili değerlendirme yapan Aydoğdu; “Bir şey duydum bundan çok mutlu oldum; Malatya’da yapı denetimi firmaları tenzilat yapmıyormuş. Bu çok önemli. Arkadaşlar biz teknik elemanlarız. Madem devletimiz bize bir yetki veriyor; düşünün bir doktora gidip de, doktorla pazarlık yapabiliyor musunuz? Yapı denetimin pazarlığı olmaz arkadaşlar. Yani yapı denetimin pazarlığını yapıp da bizim koymuş olduğumuz rayiçlerin altında iş yapan yapı denetim firmaları inanınki bir sene sonra geliyorlar bize biz bu firmamızı nasıl kapatırız diye. Çünkü ben maliyeci değilim ama sanırım vergi ödemeleri zamanı geldiği zaman ne yaptıklarının farkına varıyorlar ama o zaman iş işten geçiyor. Burada güzel bir sistem oturtmuşsunuz, böyle devam edin siz.Teknik elemanlar olarak amacımız can ve mal güvenliğini temin etmektir. Yapı denetim firmalarının kuruluş amaçlarında bu vardır. Bizim birinci derdimiz o” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri Hüseyin Demirtaşoğlu ile Samet Parladı'da seminerde yapı denetimi ile ilgili mevzuat ve sistem hakkında katılımcılara bilgiler aktardılar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız