SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yapı Stoku Çıkarılsın'

A- A+ PAYLAŞ

İnşaat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkan yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'nın önemli bir deprem bölgesinde bulunduğunu belirterek, "Malatya belediyesi, mutlaka binalarla ilgili olarak yapı stokunu çıkartmalıdır" dedi.

Malatya'nın önemli fay hatları üzerinde olduğunu ve olası bir depremde Malatya'da çok sayıda binanın yıkılabileceğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkan yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, "Malatya'da 1980 ile 1990 yılları arasında kooperatif furyası ile çok sayıda depreme dayanıksız bina yapıldı. Bu binalarda halen oturuluyor. 2000 yılından itibaren Malatya'da yapılan konutlar gerçekten sağlıklı onu söyleyebiliriz. Malatya'da bir an önce tüm binaların yapı stoku çıkarılması ve sonuçlara göre binalara işlemler yapılmalı" dedi.

Malatya'da eski binaların depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda rapor verebilecek bir biriminde bulunmadığını belirten Aluçlu, "Binanın beton kalitesini ölçtürmeniz gerekiyor. Malatya' da şu anda bunu yapacak bir birim yoktur. Yani bu birimin olması için deney cihazlarını olması için bir laboratuarın olması gerekiyor. Malatya Belediyesindeki laboratuar taze betonun kalitesi hakkında sonuç veriyor. Önceden yapılmış olan binanın numunesinden kalıplar alıp o kalıpları presle kıracaksınız, beton kalitesini ölçeceksiniz. Beton kalitesi diye deprem dayanım raporunu verecek bir birim Malatya'da şuanda yoktur. Malatya'nın yapı stokunun çıkarılması gerekiyor. Bunun için ekonomik olarak bir paraya ihtiyaç duyuluyor. Malatya' da 110 bin konut bulunuyor. Bina olarak 40 bin civarındadır. 40 bin tane binanın deprem raporu çıkartılmalı. İstanbul'da bu yapıldı. Bunun yerel yönetimlerce yapılması gerekiyor" şeklindeki ifadeleri kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız