SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yapılan Yerli Yerine Oturtma"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:10:43
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanlığı tarafından AB Projesi kapsamında yürütülen İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında pilot il olan Malatya’da Yerel Güvenlik Sorunları İstişare Toplantısı yapıldı.

Ramada Altın Kayısı Oteli’nde yapılan toplantıya; Vali Vasip Şahin, Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche, İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aktaş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Vasip Şahin, “Bu projenin amacı güvenlik sektörü üzerinde yani daha açık söyleyeyim, polis ve jandarma üzerinde kolluk yetkisi kullanan kurumlar üzerinde sivil idarenin gözetim ve denetim yetkisinin işlevinin ve fonksiyonunu daha belirgin hale getirilip, daha pratiğe aktarılmasını öngören bir proje. Yoksa bu proje yeni oluşturulmuş bir kurum ve yeni oluşturulmuş bir kurallar manzumesini getirmiyor. Türkiye’deki demokratikleşmenin de getirdiği bir durum bu. Projenin özü. Herkesin yerli yerine oturması, görevleri ile yasal statüsü ile fiili durumu örtüştürmek, uzlaştırmak ve uyuşturmaktır. Türkiye’de yapılan sadece budur” dedi.

İller İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aktaş ise “Sivil gözetim aslında Türkiye’nin uluslar arası hukuka uyumu hem de AB süreci tam uyumluluk sürecindeki önemli konulardan biridir. Gelinen noktada özellikle Türkiye için AB üyeliğini dikkate aldığımız da temel hak ve özgürlüklerin kullanılması, kolluğun sivil gözetim ve hukuka uyması konusunda çok önemli normlar ve kurallar geliştirilmiştir” şeklinde konuştu.

Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ise Malatya’da olmaktan mutlu olduğunu ve Malatya’nın çok özel bir il olduğunu belirterek, “Güvenlik Komisyonu ile ilgili çalışmalar başladı. Bu konuyla ilgili sekretarya çalışmalarımız kuruldu. Bu sekretarya değerli bilgileri jandarma, polis ve muhtarlara sunuldu. Yine yerel risk değerlendirme, tasarlanma ve hazırlama süreci başladı. Şuana kadar uyuşturucu ile alakalı sıkıntılar tespit edilmiş konulardan birisi. Yerel önleme ve güvenlik komisyonu ile iki toplantı gerçekleştirildi. Bu pilot uygulama proje için gerçekten çok değerli. Bu kurduğumuz yerel önleme komisyonları ile aslında yerel bağlamda bir anlamda danışmanlık fırsatı sunuyoruz. Bu yerel önleme komisyonları çok önemli. Çünkü vatandaşın yerel bağlamda alınan kararlara katılımını sağlıyor. Bu sadece vatandaşların fikirlerini duymak değil, aynı zaman da bu fikirleri yerel anlamda uygulamaları için kullanabilmekte demek. Yerel anlamda düzeni sağlayabilmek ve yerel suçlarla mücadele edebilmek için bu fikirler çok önemli. Vatandaşlar sadece bu yerel önleme komisyonlarına dahil olmakla kalmıyorlar, fikirleriyle bundan sonra gerçekleştirilecek izleme faaliyetlerinin de bir parçası olmuş olabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılanların yerel güvenlik sorunları ve güvenlik ihtiyaçları konularında önerileri alınırken, toplantıda Prof. Dr. İbrahim Gezer ve Ferman Salmış tarafından ‘yerel güvenlik sorunları, güvenlik ihtiyaçları ve çözüm önerileri’ konulu bir panelde gerçekleştirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız