SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yapılandırma Taksiti Deprem Ertelemesinin Dışındaymış!

A- A+ PAYLAŞ

MALATYA VDB'NİN YORUMU BÖYLE.. Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı (VDB), 24 Ocak'ta Elazığ- Sivrice merkezli olarak meydana gelen, Elazığ ve Malatya'da ölüm ve yıkıma neden olan 6,8'lik depremin ardından, bazı yükümlülüklerin yerine getirilmesinin, bu iki ilde vergi kanunlarının uygulanması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilanı nedeniyle 3 ay süreyle ertelenmesinin, yapılandırmış vergi borç taksitlerini kapsamadığına ilişkin açıklama yaparken, bu durum mükelleflerin kafasını karıştırdı.

YAPILANDIRMA TAKSİTİNE ERTELEME YOK..

Malatya Vergi Dairesi Başkanlığı, Elazığ ve Malatya'da vergi mükellefi yükümlülerine yönelik kanunların uygulaması açısından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilanı ve bunun kapsamı ile ilgili olarak, kendi yorumlarını içeren şu açıklamayı yaptı:

"Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24.01.2020 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Elazığ İli Sivrice İlçesi olan deprem felaketi nedeniyle Elazığ ve Malatya İllerinde vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edilmiştir.

Mücbir sebep süresince vergi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannamelerden dolayı tahakkuk eden vergilerin ve diğer bazı vergilerin ödeme süreleri de uzatılmıştır.

Ancak yapılandırma kanunlarından yararlanılan ve ödemeleri devam eden taksitlerin ödeme sürelerinde herhangi bir süre uzatımı (bugün itibarıyla) yapılmamıştır.

Bu nedenle herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için vatandaşlarımızın bu taksitlerini (son günü 31.01.2020 olan yapılandırma taksitleri dahil) ödeme planlarına uygun olarak ödemeye devam etmeleri gerekmektedir.

Yapılandırma kanunlarından 6736 sayılı Kanun kapsamında 18 eşit taksit seçeneğine göre yapılandırılan borçların son taksit ödeme süresi 31 Ocak 2020 tarihinde son bulmuştur.

6736 ve 7020 sayılı Kanunlar kapsamında yapılandırılan ve Mayıs 2018 ayına kadar ödenmesi gereken taksitlerden bir takvim yılında iki taksit ödememe hakkının kullanılması nedeniyle ödenmemiş taksitlerin ödeme süreleri 7143 sayılı Kanunun 10/1-b maddesi ile yeniden belirlenmiştir.

7143 sayılı Kanunun 10/1-b maddesi ve anılan tebliğde yapılan açıklamalar uyarınca 6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan ve;

1- Nisan 2018 (bu ay dahil) ayına madar bir takvim yılında 2 taksit ödememe veya eksik ödeme hakkının 2017 yılında herhangi iki taksit ve 2018 yılı Ocak ve Mart ayı taksitleri için kullanılmış olması halinde süresinde ödenmeyen bu taksitler (4 taksit) sırasıyla yapılandırmanın son taksit ayı olan Ocak 2020 ayını takip eden Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos 2020 aylarının sonuna kadar, hesaplanacak geç ödeme zammıyla birlikte ödenebilecektir.

2- Mayıs 2018 ayından(bu ay dahil) sonra 2018 takvim yılı içinde herhangi 2 taksit, 2019 yılında herhangi 2 taksit ve 2020 yılı Ocak ayı taksiti için; bir takvim yılında 2 taksit ödememe veya eksik ödeme hakkının kullanılmış olması halinde, bu taksitlerin son taksit olan Ocak 2020 ayını takip eden ayın (Şubat 2020) sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammıyla birlikte ödenmesi gerekmektedir. Bu taksitlerin Şubat 2020 ayı sonuna kadar ödenmemesi durumunda Kanun hükümleri ihlal edileceğinden 7143 sayılıKanunun 10'uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükümlerinden de faydalanılması (1 numaralı paragrafta yapılan açıklamalar kapsamında ödenmesi) mümkün olmayacaktır."

Vergi Dairesi Başkanlığı'nın bu açıklamasına karşın, deprem nedeniyle 3 aylık ertelemenin, yapılandırma borçlarının ödenmesini de kapsadığını düşünen mükellefler, 'depremzede' olarak bir kamu borcunu ödeme yükümlülüğünün erteleme kapsamına girmemesini anlayamadıklarını ifade ettiler.

Bülten- malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • kemal (4 yıl önce)
    bakan geldiginde milletvekillerine sozverdi halka..GAZATECILER CEMIYETI BU YALANI ORTAYA CIKARMALI.....YAZIKKK COK YAZIK
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Yazık yazık bari sözünüzün arkasında durun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (4 yıl önce)
    Yere düşmüş adama ne diye öteleyecek.. zaten adam yerde üstüne deprem çökse ne olur. Vallahi oluşturulan bu yardım algısı yüzünden kendimden utanıyorum, bilmeyenler keşke bizim ilde de deprem olsa diyecekler. Tövbe tövbe
    0
    0
    Yanıtla
  • Songül (4 yıl önce)
    Sadece tribüne oynayan bizim ülkenin yetkilileri gibi yetkili varmıdır acaba merak ediyorum .3 ay ertelendi ihtiyaç sahibi esnaflar kendini toparlasın ,çoğu esnaf zaten vergisini ödeyemediği için yapılandırdı şimdi ertelemenin ne anlamı kaldı esnaftan para aldıktan sonra .
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf ve çiftçi kredilernide ertelemiyor bugün ziraat bankası beni aradı yatırın yoksa idari takip başlar neymiş efendim borç 24 ocakta önce ödeneceğinden erteleme 24 ocakta sonra ödemesi olanları kapsıyomuş çiftçi ve esnaf umutla bekliyordu bakan söz verdi lakin halk ve ziraaat ertelemiyor bir banka ise tefecinin önde gideni bu millet vekilleri ne yapıyor ağbaba da dahil
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (4 yıl önce)
    Yok şu kredi bu kredi hepsi hikaye esnafa verilen bişey yok,ortada kredi yok oyalama takdiği öte yandan bu işler için istedkleri ssçma sapan evraklarr kulağı arkadan gösteriyolar,bşhr belediyeside bi resmi kagıt için 27 lira alıyor vay halımıza
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    Oda bir şey mi siz bir de bir depremzede esnaf ile sıfır faizli kredi başvurusuna gidin. Öcü görmüş gibi bankacılar söyleyince de öyle bir şey duyduk ama henüz yok diyorlar. Bir gazeteci olarak bu durumuda ortaya çıkarmak sizin borcunuz diye düşünüyorum. Tabi bir de sözde depremden bina olarak zarar görmemiş ve işleri neredeyse sıfırı tüketmiş olan esnaf var onlara birşey yok.
    0
    0
    Yanıtla