SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yapılandırmaya 31 Bin Başvuru

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:47:45
Yapılandırmaya 31 Bin Başvuru
A- A+ PAYLAŞ

30 Nisan 2014 tarih ve öncesi kesinleşmiş vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çağrıya 1 Aralık itibarı ile Malatya vergi dairelerine yazılı ve internet üzerinden 31 binden fazla başvuru oldu. Başvuruların 20 bin civarındaki yazılı, 11 bini de internet üzerinden gerçekleşti. Mükelleflerin son günleri beklemeden başvuru yapmalarını isteyen Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, “Biz vergi idaresi olarak, başvuru yapmayan mükelleflerimizin borçlarını yapılandırmak gibi bir ihtiyaçlarının olmadığını düşüneceğiz. Başvuru süresi bittikten sonra, başvuru yapmamış mükellefler nezdinde kanunların öngördüğü çerçevede tahsilât çalışmalarımızın devam edeceği tabiidir.” ifadeleriyle mükelleflerin mağdur olmamaları için yapılandırmaya başvurmalarını istedi. 

Başvurular, şahsen, posta veya internetten yapılabilir!

Başvuruların dilekçe ile şahsen,  posta yolu ile ilgili vergi dairelerine veya internetten “https:// intvd.gib.gov.tr/internetvd” adresi kullanılarak da yapılabileceğini belirten Başkan Poyraz; “Yapılandırılan borçlar defaten ödenebileceği gibi 6 taksitte 12 ayda, 9 taksitte 18 ayda, 12 taksitte 24 ayda, 18 taksitte 36 ayda ödeme imkanı da bulunmaktadır. Taksit ödemeleri vergi dairelerine ve bankalara yapılabileceği gibi kredi kartıyla da ödenebilmektedir. “dedi.

Açılmış davalardan vazgeçilmesi gerekmekte

Daha önce uygulanan haciz ve ödeme emri tebliği gibi işlemlere mükellef tarafından dava açılmış ise yapılandırmadan yararlanmaları için bu davalardan vazgeçilmesi gerektiğini belirten Başkan Poyraz; “Başvuru esnasında daha önce uygulanan haciz ve ödeme emri tebliği gibi işlemlere dava açılmış ise bu davalardan vazgeçilmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Her bir taşıt için ayrı başvuru

Taşıtlarla ilgili olarak yapılacak yapılandırmayla da bilgiler veren Başkan Poyraz, şunları söyledi: “Taşıtlar için yapılacak başvurularda her bir taşıt itibariyle toplam borç için başvuru yapılması gerekmektedir. Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran MTV mükelleflerine bu kanun hükümlerinin ihlal edilmemesi şartıyla taksitlendirme süresi sonuna kadar fenni muayene izni verilmektedir. Araçların fenni muayenesini zamanında yaptırmayan vatandaşlara; muayene süresi geçirilen her ay kesri için tahsili gereken %5 farkı yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için aylık % 1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi imkanı getirilmiştir. “

31 bin başvuru  

Borçların yapılandırılması amacıyla 01 Aralık 2014 tarihi itibariyle yüzde 45 oranını yakaladıklarını ve hedeflerinin en az yüzde 60’lar olduğunu belirten Başkan Poyraz; “ Dilekçe yoluyla 20.399 mükelleften, internet yoluyla 11.045 mükelleften, toplam da 31.444 mükelleften yapılandırma müracaatı aldık ve işlemlerini büyük oranda sonuçlandırdık.

Başvuruların uzatılması

Yapılandırmadan yararlanma başvuru süresinin uzatılması ile ilgili de bilgiler veren Başkan Poyraz; “ Bazı Başvuru ve İlk Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin Karar ile; 6552 sayılı Kanunun 73 üncü maddesinden yararlanmak için maddede öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri ile 79 uncu maddeden yararlanmak için başvuru süresi uzatılmıştır.

“1) Vergi, resim, harç ve bunlara ilişkin cezalar, gecikme faizi ve gecikme zammı alacakları ile vergi dışındaki diğer amme alacakları ve bazı idari para cezası alacaklarının yapılandırıldığı 6552 Sayılı Kanunun 73 üncü maddesinden yararlanmak için başvuru süresi 31 Aralık 2014 tarihi bitimine, bu maddeye göre yapılandırılan alacaklara ilişkin ilk taksit ödeme süresi, peşin ödeme seçeneği tercih edilmiş olanlar dahil 2 Şubat 2015 tarihine (31 Ocak 2015 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle),

2) 6552 Sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca araç muayenelerini yaptırmaları gerektiği halde muayenelerini süresinde yaptıramamış olan araç sahiplerinin, 6552 sayılı Kanunun 79 uncu maddesiyle getirilen düzenlemelerden yararlanmasına yönelik süre 30/6/2015 tarihine, uzatılmıştır.” Açıklamasını yaptı.

Poyraz, sözlerini “Bu güne kadar mevcut borçlarının yapılandırılması için başvuru yapmamış mükelleflerin bu fırsatı değerlendirerek başvurularını yapacaklarına inanıyorum. Mükelleflerimizden son günleri beklemeden biran önce başvurularını yapmalarını istirham ediyorum. Biz vergi idaresi olarak, başvuru yapmayan mükelleflerimizin borçlarını yapılandırmak gibi bir ihtiyaçlarının olmadığını düşüneceğiz. Başvuru süresi bittikten sonra, başvuru yapmamış mükellefler nezdinde kanunların öngördüğü çerçevede tahsilat çalışmalarımızın devam edeceği tabiidir.” diye bitirirken, borçlu mükelleflerin ileriki süreçte mağduriyet yaşamamaları için yapılandırmaya bir an önce başvurmalarını istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız