SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yapın" Dediler, Yıktılar!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:28:26
A- A+ PAYLAŞ
Kiltepe Mahallesi’nde bulunan Ermeni Mezarlığı içinde Malatya Belediyesi’nin şifahi onayı ve bilgisi dahilinde  bir süre önce yapımına başlanan gasilhane ve son dua yeri Malatya Belediyesi tarafından ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mezarlık sorumlusu olmadığı bir zamanda yıktırıldı. 
 
Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Ümit Erenler yıkımın gerekçesini “Ruhsatsız olduğu için yıkım kararı alındı ve kararın uygulaması yapıldı. Tamamen yasal bir durum” sözleri ile açıklarken Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) Temsilcisi Serdar Boyacı “İnşaata yaklaşık 3 ay önce başladık. Başlamadan önce Vali Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır başta olmak üzere tüm yetkililerle konuştuk. Mezarlığın bir gasilhaneye, son dua yerine ve bekçi evine ihtiyacı olduğunu ileterek inşaat yapma arzumuzu ilettik ve inşaat için izin istedik. Bize yapabilirsiniz dediler. Yıkımdan haberimiz olmadı. Valilik ve belediye yetkililerinin onayını aldığımız bir konuda böyle bir tutumla karşılaşmak son derece üzücüdür. Belediyenin bu işine bir anlam veremedik” diye konuştu. 
 
Eski Gasilhane Yol Çalışması Nedeniyle Yıkılmıştı
 
Malatya Belediyesi tarafından sürdürülen yol yapım çalışmaları nedeniyle Kiltepe semtinde bulunan Ermeni Mezarlığı yerleşkesinde bulunan ve içinde gasilhane, bekçi evi, dua yeri gibi müştemilatın bulunduğu tek katlı yapının bir kısmının çökmesine, kalan kısımlarının da duvarlarının çatlamasına neden olmuştu. 
 
Mezarlıktaki sosyal tesis niteliğindeki müştemilatın belediyenin yol çalışmaları nedeniyle yıkılmasından sonra harekete geçen HAYDER yetkilileri geçtiğimiz aylarda İstanbul’dan Malatya’ya gelerek Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve bazı sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek Ermeni Mezarlığı’nda yeni bir gasilhane, bekçi evi ve son dua yeri yapılması konusundaki düşüncelerini paylaşmıştı. 
 
Görüşmeler sonucunda sosyal tesis yapımına yönelik bir engel bulunmadığı kanaatine varan HAYDER yetkilileri 3 ay önce Malatya Belediyesi'nin bilgisi dahilinde mezarlık içinde tesislerin inşaatına başladı. HAYDER’in ekonomik imkânları ile yapımına başlanan tesislerin kaba inşaatı kısa süre önce bitti. Ancak, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın onayı ile inşaatına başlandığı belirtilen tesisler bugün Malatya Belediyesi tarafından iş makineleri ile yıkıldı. 
 
Konuyla ilgili olarak sorularımızı cevaplandıran İmar ve Şehircilik Müdürü Ümit Erenler yıkımın gerekçesi konusunda “Ruhsatsız olarak inşa edildiği için yıkım kararı alındı ve uygulandı. Uygulamada yasa dışı bir durum yoktur” şeklinde konuştu. 
 
Malatya HAYDER Temsilcisi Serdar Boyacı ise “Belediyenin yol açma çalışmaları sırasında mevcut binamızın dua ve gasilhane bölümü çöktü. Bekçinin kaldığı evin duvarlarında çatlaklar oluştu. Belediye duvarları yol çalışması nedeniyle çatlayan evi yıkacağına bitim aşamasına gelmiş olan inşaatı hem de haber vermeden yıktı. Mevcut bina ise ha yıkıldı ha yıkılacak. Valilik ve belediye yetkililerinin onayını aldığımız bir konuda böyle bir tutumla karşılaşmak son derece üzücüdür. Bu işe bir anlam veremedik” diyerek yıkım karşısında şoke olduklarını söyledi
 
Mezarlık bekçisi Hamza Çalışkan belediyenin yıkımı evde bulunmadıkları bir sırada yaptığına dikkat çekerek “Oturduğumuz ev çatlaklarla dolu. Can korkumuz var ama görevimiz de burayı beklemek. Yıkım konusunda da haberimiz yoktu” dedi. Çalışkan çürük binanın yıkılması gerekirken yeni inşaatın yıkılmasının üzücü olduğunu kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız