SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yaptım Ama Harammış!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:22:37
A- A+ PAYLAŞ

Eski milli boksör ve antrenör Muhittin Ertüzün, Muhammed Ali Clay sayesinde başladığı boksu, kariyerinin doruk noktasında, İslam'a göre boksun haram olduğu gerekçesiyle bıraktı. 

1951 yılında Malatya'da doğan ve 17 yaşında Muhammed Ali Clay'ın Müslüman olması nedeniyle boks sporuna başlayan Ertüzün, 1968 yılında Malatya'yı temsil etmek üzere ilk müsabakasına çıktı. Ertüzün, İstanbul Tekel takımında 67 kilo olmadığı için 60 kilo ile müsabakalara katıldı. Türkiye'nin en iyi boksörlerinden Mustafa Küçük'ü nakavt eden Ertüzün, bir anda bütün dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ertüzün, 1977 senesi Avrupa Şampiyonası'na önceden götürüleceğinin açıklanmasına rağmen şampiyonaya götürülmemesi nedeniyle en verimli çağı olan 26 yaşında boksu bıraktı. Ertüzün, İslam'a göre boksun haram olduğunu öğrendikten sonra boks sporunu tamamen bıraktı. İyi tekniğiyle basının ilgisini çeken Ertüzün, 'Uzun boylu, uzun kollu ve iyi vuran boksör' olarak adlandırılıyordu.

"MUHAMMED ALİ CLAY'IN MÜSLÜMAN OLMASI NEDENİYLE BOKSA BAŞLADIM"

17 yaşındayken, tüm zamanların en iyi ağır sıklet boks şampiyonu unvanını elinde bulunduran Muhammed Ali Clay'ın Müslüman olması nedeniyle boks sporuna başladığını ifade eden Ertüzün, "Muhammed Ali Clay'ın elde ettiği şampiyonluklar ve ardından Müslüman olması beni boks sporuna itti. Boks sporuna 1967 yılında başladım. Boksa başladığımda 17 yaşındaydım ve 44 kiloydum. 1968 yılında 48 kiloyla ilk defa Malatya'yı temsil etmek üzere gruplara katıldım ve ikinci oldum. 1969 ile 1977 yılları arasında birçok derece elde ettim. 1975 yılında Türkiye şampiyonu oldum. Aynı zamanda Türkiye'nin en teknik milli boksörü seçildim. Bazı sebeplerden dolayı boks sporunu erken bırakmak zorunda kaldım" dedi.

"BOKS SPORUNDAN BİR KAZANÇ BEKLEDİK"

Ertüzün, Dünya ve Avrupa şampiyonlukları kazanabilecek çapta bir boksör olmasına rağmen boksu bıraktığını ifade ederek, "Türkiye'de boksu en iyi bilenlerden biriyim. Fakat bunu değerlendirmediler. Bir süre sonra milli takım hocalığını da bıraktım. Boksun, İslam'a göre haram olduğunu öğrendim ve tamamen bıraktım. Boks sonrası normal işlerimi yapabiliyorum ama hastayım" şeklinde konuştu.

Boks sporunu tavsiye etmediğini dile getiren Ertüzün, "Fakir aile çocuğuyduk. Bokstan bir kazanç bekledik. Şampiyon oldum ve bin 200 lira maaş bağladılar. Daha sonra İstanbul Tekel'e girdim ve 4 bin lira maaş verdiler. O dönemde çok büyük paraydı. Muhammed Ali Clay'ın Müslüman olması beni boksa itti. Gençlik, cahillik diyelim. Bugün boksu tavsiye etmem. Boksu bıraktım ve vücut geliştirme sporu yaptırıyorum. Bana göre dünyanın en güzel sporu" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız