SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yaramızı Sarmaz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:12:27
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Malatya Şube Başkanı Abdulvahap Özdemir, “Günlük 1 lirayı bile bulmayan zamlar yaramızı sarmaz” dedi.

Dernek binasında yaptığı basın açıklamasında, 2014 yılı emekli maaş artışlarını değerlendiren (TÜED) Malatya Şube Başkanı Özdemir, “2014 yılı Ocak ayında geçerli olacak işçi ve Bağ Kur emekli zamları 5510 Sayılı yasanın 55. maddesi uyarınca bir önceki 6 aylık dönemin gerçekleşen enflasyon oranı kadar olacak. Bu durumda TÜİK’in yaptığı hesaplamalara göre Haziran/Aralık 2013 döneminde 6 aylık enflasyon yüzde 3,27 oldu. Bu hesaplara göre 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olana Ekim 2008’den önceki emekli olmuşların en düşük işçi emekli aylığı sadece 31,36 lira artış alacak ve 959,45 liradan 990,81 liraya çıkacak” diye konuştu.

Özdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Diğer taraftan 744,97 lira olan en düşük Bağ Kur Esnaf emeklisi 769,32 lira olacaktır. Yani en düşük Bağ Kur emeklisinin aylığında 24,35 lira artış olacak. Ayrıca 551,58 lira olan en düşük Bağ Kur tarım emeklisi aylığı da 569,60 lira olacak. Yani artış miktarı 18,02 lira olacak. Ayrıca 2008’den sonra emekli olan ve 5510 sayılı kanunun hükümlerine göre emekli olan işçi emeklilerinin 610 lira olan taban aylıkları da bu artışla ek ödeme dahil olarak 629,94 liraya yükselmiş olacak.

Enflasyon sepetinde emeklinin yaşam alanına girmeyen birçok kalem malzemeyle yapılan hesaplamalar bizim gerçeğimizi yansıtmaktadır. En düşük işçi emekli aylığı en düşük Bağ Kur emekli aylıkları açlık sınırının çok çok altında kalmaktadır. Durum böle iken emeklinin halini artık birilerinin görmesi ve gerekli ekonomik ve sosyal düzenlemeleri yapması gerekir. 5510 sayılı yasayla zamlarımızı enflasyona endeksleyen parlamentomuzun artık bu gerçeği görmesini diliyoruz. Yüzdeli zamlar emekliler arasındaki makasın açılmasına ve haksızlığın giderek artmasına neden olmaktadır.

2008 öncesi işçi emeklisine günlük 1 lira 4 kuruş Bağ Kur esnaf emeklisine 81 kuruş Bağ Kur tarım emeklisine günlük 60 kuruş zam yapılmıştır. 2008 sonrası emekli olmuş ve ancak aylık 629,94 lira alabilen işçi emeklimize ise günlük 66 kuruş zam yapılmış olmaktadır. Bunun yanında taban aylık seviyesindeki memur emeklimize hak ettikleri rakamlara yakın bir zam verilmiş ve onların günlük aldıkları zam 5 lira olmuştur.

Elbette ki bu tablo adalet ve eşitlik gerektirmemektedir. Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu yanlış hesaplamaların ivedilikle düzeltilmesini işçi, Bağ Kur emeklilerimize de geçimlerini rahatlatacak ülke refahından pay verecek bir artışın yapılmasını bekliyoruz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız