SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yargı Güçlü Olmalıdır"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:24:48
A- A+ PAYLAŞ

Yüksek yargıda görev yapan hukukçular, İnönü Üniversitesindeki sempozyumda bir araya gelerek hukuktaki güncel gelişmeleri masaya yatırdılar.

İnönü Üniversitesi ve Malatya Barosunun işbirliğiyle “Hukukta Güncel Gelişmeler Sempozyumu” düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, hukukçular, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, “İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesinden bu sene ilk kez dördüncü sınıf öğrencileri mezun oluyorlar. Ben birinci sınıfta açılış konuşmamda Hukuk Fakültesi öğrencilerinin sadece teorik değil, aynı zamanda uygulamalı eğitim alması gerektiğini belirtmiştim. En büyük hayalim, hem hâkimlerimizin hem de öğretim üyelerinin bir arada eğitim verdiği Hukuk Fakültesi idi. Ne yazık ki, birtakım yasal zorluklar nedeni ile bunu başaramadık. Ama bu zorlukları aşmak amacıyla her yıl Yargıtay üyelerimizden, Tetkik hâkimlerimizden değerli şahsiyetleri Üniversitemize davet ederek, Yargıtay uygulamalarını anlatma imkânını verdik. Tabii ki, bu bağlamda belirtmek isterim ki, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de hukuk eğitimini, sadece öğretim üyeleri değil, hâkimlerin de yapabilmesine imkân sağlanmalı, hâkimlerimiz sadece kürsüde değil, öğleden sonraları üniversite kürsülerinde de ders anlatabilme, teorik bilgilerini geliştirebilme imkânına sahip olmalı, aynı şekilde öğretim üyeleri de, Avrupa’da olduğu gibi öğleden sonraları hâkim olarak mahkemelerde ve Yargıtay’da çalışabilme imkânına sahip olmalıdırlar. Yargı ve teorinin bir araya gelmesi ile hukuk eğitimi ve adaletin daha kaliteli ve daha hızlı olacağına inancımı hâlâ paylaşmaktayım. Ne yazık ki, yasal mevzuatımız, hâkimlere sadece Adalet Yüksekokullarında ders verme imkânı vermektedir. Benim kanaatim hâkimlerin, aynı zamanda Hukuk Fakültelerinde de ders verebilme imkânına sahip olmalarıdır. Bu konudaki yasal mevzuatın değiştirilmesinin temini için gereken çalışmanın yapılması en büyük temennimdir.” dedi. 

5 Nisan Avukatlar Günü ve aynı zamanda Malatya Barosunun kuruluşunun 90. yıldönümünü kutlayarak konuşmasına başlayan Malatya Barosu Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, “Avukatlar, kaba gücün yerine merhameti, adaleti, hakkaniyeti koyan, insanoğluna diğerlerinin hakkına, mülkiyetine, hürriyetine saygıyı, vicdan, ifade ve toplanma özgürlüğünü öğreten, her iklimde her coğrafyada haini cezalandıran, masumu koruyan, düşeni kaldıran, ırk, renk, cinsiyet, dil ya da din ayrımı gözetmeksizin insanların eşitliği için çalışan, adaletsizlikle savaşan insanlardır.” diyerek 1924 yılında kurulan Malatya Barosuyla ilgili bilgiler verdi.

Malatya Barosu Başkanı Av.Eyüp Kutlubay’dan sonra kürsüye gelen Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper şunları söyledi: “Bir devletin yaşayabilmesi ve gelişebilmesi için kurumlarının sağlıklı olması gerekir. Şüphesiz yasama, yürütme ve yargı kurumlarının çağdaş normlarla donatılmasının ötesinde, çağdaş normlarla yönetilmesi ve böyle algılanması gerekmektedir. Yasama ne kadar güçlü ise yürütme de o kadar güçlü olmalı, yürütme ne kadar güçlü ise yargı o kadar güçlü olmalıdır. Birinin yıpranması yahut fonksiyonelliğini ifada yetersiz kalması durumunda birinin ona destek olmasıdır. Zira bir devlet, yasama, yürütme ve yargı erklerinin bağımsız çalışmasının yanında eş güdümlü olarak çalışmasıyla gelişir ve kuvvetlenir. Bizler yargı mensubuyuz, şüphesiz Türk yargısının en iyi noktada olması için gayret ve himmetimizi sergilemek mecburiyetindeyiz.”

Açılış konuşmalarının ardından iki oturumla gerçekleştirilen sempozyumda; Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Tetkik Hâkimi Aydın Eser, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi Abdi Cengiz, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi İlyas Altan, Yargıtay 11. Ceza Dairesi Üyesi Hüsamettin Uğur ve Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Ayhan Doğan, Yargıtay uygulamalarıyla ilgili tebliğler sundular.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız