SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yargıdan Belediyeye Şok!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Vergi Mahkemesi Malatya Belediyesi aleyhine açılan bir davada verdiği kararla Katılım Payı’nın vatandaşa iade edilmesinin yolunu açtı. Katılım Payı ödeyen vatandaşlar bu kararı emsal göstererek dava açabilecek.

Malatya Vergi Mahkemesi, Malatya Belediyesi’nin ‘Katılım Payı’ adı altında vatandaşlardan tahsil ettiği paranın hukuksuz olduğuna ve belediye aleyhine dava açan vatandaştan tahsil edilen paranın iade edilmesine karar verdi.

Davayı ilginç kılan unsur ise, Malatya Belediyesi aleyhine açılan davada davacı tarafın bir süre önce Ahmet Çakır yönetimi tarafından görevden alınan ancak mahkeme kararıyla görevine iade edilen, geçtiğimiz günlerde yeniden görevden alınan Malatya Belediyesi eski Hukuk İşleri Müdürü Gülay Dolanbay Zengin ve eşi Dr. Murat Zengin’in olmasıydı.

Edinilen bilgiye göre, Cemal Akın döneminde Hukuk İşleri Müdürü olarak görev yapan, Ahmet Çakır döneminde ise görevden alınan Avukat Gülay Dolanbay Zengin ve eşi, Malatya Belediyesi’nin vatandaşlardan ‘Katılım Payı’ adı altında tahsil ettiği paranın yasal bir dayanağı olmadığı gerekçesiyle tahsil edilen tutarın iadesi talebiyle Malatya Vergi Mahkemesi’nde dava açtı.

Malatya Vergi Mahkemesi 9 ve 12 Nisan 2010 tarihli iki ayrı kararında, davacılar Gülay Dolanbay Zengin ve eşini haklı bularak, Malatya Belediyesi’nce ‘Katılım Payı’ adı altında tahsil edilen tutarın Malatya Belediyesi tarafından davacılara ödenmesine hükmetti.

Malatya Vergi Mahkemesi, her iki kararda, 3 temel konuda hukuk dışı durum tespiti yaptı.

Bu tespitlerin başında Malatya Belediyesi’nin, katılım payı ve benzer hususları düzenleyen 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na aykırı davranması geliyor.

Vergi Mahkemesi bu çerçevede, Malatya Belediyesi’nin, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 92. maddesini ihlal ettiğini tespit ederek, belediyenin 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda öngörülen usulü izlemediğini vurguladı.

Mahkeme kararında, Belediye Gelirleri Kanunu’nun 92. maddesindeki ‘Hesaplanan paylar, mükelleflerin soyadları, adları, adresleri ve kendilerine isabet eden pay miktarını gösteren ve mahiyetlerine göre mahalle, cadde ve sokak itibariyle düzenlenecek tahakkuk cetvellerinin bir ay süre ile belediye ilan yerlerine asılması suretiyle ilan olunur’ şeklindeki açık hükme rağmen Malatya Belediyesi’nin bu yöntemi takip etmediğinin görüldüğünü belirtti.

Mahkeme, davacılardan tahsil edilen tutar karşılığında kesilen tahsilat makbuzunda tahsil edilen paranın ‘Yol harcamalarına katılma payı’ olduğunun yazıldığını, ancak belediyenin savunmasında ve ekli belgelerde ise ‘Su şebeke ve abone bağlantısı işi maliyeti’ ve ‘Kanalizasyon hattı maliyeti’nden söz edildiğini, savunmanın kendi içinde tutarsız olduğunu bu nedenle ‘Tahsil edilen katılma paylarının hangi işe ya da işlere ait olduğunun izah edilemediğini’ vurguladı.

KATILMA PAYI ALELUSUL TAHAKKUK ETTİRİLDİ, YASAL İSABET YOK
Mahkeme kararında, kanunun harcamalara katılma payını 1- Yol harcamalarına, 2- Kanalizasyon harcamalarına 3- Su tesisi harcamalarına katılma payı olmak üzere 3 gruba ayırdığını, Gülay D.Zengin’in davacı olduğu davada, katılım payı tahsil edilen taşınmazın cephe aldığı sokakların katılım payının tahsil edildiği tarihten önce asfaltlandığının görüldüğüne hükmetti.

Malatya Vergi Mahkemesi, sonuç olarak, 'Malatya Belediyesi’nin, harcamalara katılım payı tutarlarını alelusul (adet yerini bulsun diye- TDK) bir tarzda tahakkuk ettirip tahsili yoluna gittiği' gerekçesiyle katılma payında yasal isabet bulunmadığına karar verdi ve idarece tahsil edilen tutarların davacılar Gülay Zengin ve eşine iade edilmesine hükmetti.

BU DAVALAR EMSAL TEŞKİL EDECEK
Bu arada görüşlerine başvurduğumuz hukukçular, Malatya Vergi Mahkemesi’nin Katılım Payı konusunda bugüne kadar yaklaşık 60 davayı görüştüğünü ve hemen hepsinin ‘Tahsil edilen tutarın iadesi’ kararıyla sonuçlandığını belirterek, ‘Katılım payı konusunda Malatya Belediyesi’nin hukuki çerçevede hareket etmediği biliniyor. Bu konuda dava açan gayrimenkul sahiplerinin katılım payı adı altında ve ‘Sorma Ver’ mantığı ile tahsil edilen paralarını geri almaması için hiçbir yasal gerekçe yoktur. Çünkü kazanılan davalar dava açacak mükellefler için emsal teşkil edecektir. Vergi Mahkemesi katılım payı uygulamasının belediye yönetimi tarafından yasalara uygun olmayan alelusul bir şekilde tahakkuk ettirdiğine karar vermiş ve katılım payı ödemesinde yasal isabet bulmamıştır’ şeklinde konuştular.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız