SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yargıdan Döndü

A- A+ PAYLAŞ

Malatya belediyesi tarafından akaryakıt istasyonlarına yönelik “Pazar tatili ruhsat Bedeli” uygulaması mahkemeden döndü. Konu ile ilgili olarak akaryakıt istasyonları sahipleri “ Arkadaşımızın açtığı bu davanın kazanılması bizleri fazlasıyla memnun etmiştir. Tabii ki diğerlerine de emsal teşkil edecektir. Bundan böyle Belediye, Deli Dumrul gibi para toplama uygulamasından vazgeçer” diye görüş belirtiler.

İl genelinde 160, merkez sınırları içerisinde ise 28 adet olan akaryakıt istasyonlarından Malatya Belediyesi 2008 yılı için 600 YTL olan Pazar tatili ruhsatı bedeli 2009 yılı bütçe tarifesi uygulamasına daire ve komisyonun ortak teklifi ile 675 YTL’ye çıkarılmasına karar verilmişti.

Belediye Hukuk İşleri yetkilileri, “Mahkemenin kararı öncesinde hazırlanan bütçe tarifeleri nedeniyle bu kalem tarife bütçesine girmiştir. Mahkeme kararı resmi olarak elimize geçtiği zaman mahkeme kararının uygulanmasına geçilecektir” derken geçmişe dönük olarak herhangi bir uygulamanın şu an için söz konusu olmadığını da ayrıca belirtiler

Akaryakıt istasyonlarına yönelik olarak yıllık olarak alınmakta olan Pazar Tatili ruhsat ücretinin bazı istasyonlar sahiplerince ödenmemesi üzerine harekete geçen Malatya Belediyesi, borçlulara 10 gün içerisinde borçlarının ödenmesini aksi halde cezai ve hukuki işleme başvuracağını bildirmesi üzerine harekete geçen bir işletmeci; 24 saat esasına göre hizmet sunduklarını ve bu nedenle “Pazar Tatili Ruhsat ücretinden muaf tutulması gerektiğini Belediye yetkililerine bildirmesine rağmen" belediye yönetiminin geri adım atmaması üzerine hukuki yola başvurdu.

Malatya İdare Mahkemesinde görülen dava Malatya Belediyesi aleyhine sonuçlandı. Malatya Belediyesi karar üzerine temyiz için Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8. Dairesinde görülen dava “İdare Mahkemesinde verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığın temyiz isteminin reddine " kararıyla sonuçlandı.

Mahkeme kararı özetle “… Davacı şirkete ait akaryakıt ve LPG istasyonu olarak işletilen işyeri için davalı idareye ait zabıta ekiplerince yapılan kontrollerde Pazar Ruhsatı (hafta tatili ruhsatı) almadan faaliyette bulunduğunun belirlenmesi üzerine davaya konu Malatya Belediyesi Encümeninin 13.04.2006 tarih ve 1124 sayılı kararı ile Pazar tatili ruhsatı alması için on gün süre verilmesi üzerine, işyerlerinin hafta tatili ruhsatından istisna olduğu ileri sürülerek bahse konu encümen kararının iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Olayda, davacı şirkete ait Akaryakıt ve LPG istasyonu olan işyerinin 2. sınıf gayri sıhhi müessese olarak 24 saat esasına göre çalıştığı ve belde halkının zorunlu ve kesintisiz ihtiyacını karşılamaya yönelik bir faaliyette bulunduğu açıktır.

Bu durumda, belde halkının ulaşım ve ısınma için zorunlu ve kesintisiz ihtiyaç olan akaryakıt ve aynı nitelikte olan LPG satış ve pazarlaması yapan davacı şirkete ait işyerinin yukarıda anılan 394 sayılı kanunun 4. maddesinde sayılan hafta tatilinden istisna edilen müesseselerden olması karşısında, hafta tatili ruhsatı alması gerektiği yönündeki dava konusu encümen kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır” şeklindeyken, Danıştay kararında şöyle denildi:

" …İdare mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe usul ve yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına 22.10.2008 tarihinde oy birliği ile karar verildi”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız