SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yargının Kurucu Unsuruyuz"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:27:01
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu Başkanı Enver Han, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yapılan törende yaptığı konuşmada, avukatların yargının temel kurucu unsuru olduğuna vurgu yaparak, Çağlayan olayından sonra avukatlara getirilmek istenen kısıtlamaların ve avukatların sahip olduğu haklardan geriye gidişin kabul edilmez olduğunu söyledi. 

Baro Başkanı Han, Malatya Barosu olarak, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına ve avukatlık mesleğinin onur ve haklarına sahip çıkma yolunda baroların vereceği mücadelenin yanında olacaklarını da kaydetti. 

5 Nisan Avukatlar Günü Etkinlikleri 

Çağlayan Adliyesi’nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın görevi başında şehit edilmesinden sonra, avukatların adliyelere üzerlerinin aranarak girmesi konusundaki sert tartışmalar devam ederken, 5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında Malatya’da düzenlenen törenin gündeminde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun avukatlara yönelik itham ve ‘Cübbeliler de bal gibi aranır’ sözlerine karşı verilen tepkiler vardı. 

Malatya Barosu 5 Nisan Avukatlar günü öncesinde bugün Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Çelenk sunma törenine Malatya Barosu Başkanı Enver Han, yönetim kurulu üyeleri ve baroya mensup avukatlar katıldı.

Çelenk sunumundan sonra Malatya Barosu Enver Han bir açıklama yaptı. Açıklamasında Avukatlar Günü’nün 7 Haziran genel seçimlerinin öncesinde yaşanan tatsız birtakım tartışmaların gölgesinde yaşandığına vurgulayarak, “Acı bir cinayetin, bir anlamda sonuç ve ödenen bedel bakımından avukatlık mesleğine fatura edildiği günlere denk geldi” dedi.

"Avukatlık Mesleğinin Tartışma Konusu Yapılmasını Kabul Edemeyiz"

Malatya Barosu’na bağlı avukatlar olarak, avukatlık mesleğine hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına sahip çıkma yolunda baroların vereceği mücadelenin yanında olacaklarını vurgulayan Enver Han “Malatya Barosu olarak bu desteği ifade etmenin gururu içindeyiz” diye konuştu. 

Malatya Barosu Başkanı Enver Han, Çağlayan olayından sonra avukatlık mesleğinin tartışma konusu olmasını kabul edemeyeceklerini vurguladığı konuşmasında, Balyoz gibi bazı davalarda kısa süre içinde, birbirine taban tabana zıt kararların verilmesinin yargıya olan güveni azalttığına işaret etti. 

Enver Han, 7 Haziran seçimleri için aday tespit sürecinin devam ettiğini de hatırlatarak, “Hangi partiden olursa olsun, meclis aritmetiğinde avukatların temsil sayılarının artması halinde ülkemizde hukuk garabetlerinin yaşanmayacağını düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı. 

Malatya Barosu Başkanı Enver Han’ın açıklamasında öne çıkan temel vurgular şöyle:  

“Avukatlar Sahip Oldukları Haklardan Geriye Dönüşü Kabul Etmeyecektir” 

Mesleğimizin en önemli günü 5 Nisan’dır. Avukatlar Günümüzde mesleğimizin yaşadığı sorunların anlatılması bir fırsattır bizler için. Sorunlarımızın çözümü için beklenti içinde iken, Çağlayan olayından sonra avukatlık mesleğinin sorgulanmasını haklarımızdan geriye dönüş anlamındaki açıklamaları kabul etmediğimizi belirtmek isteriz.

“Avukatların Hâkim ve Savcılarla Yargının Kurucu Unsuru Olduğu Unutulmamalıdır”

Çağlayan olayından sonra adliyelerimizin güvenlik hususu ele alınmalıdır. Ancak çözüm üretilirken hâkim, savcı ve avukatların yargının kurucu unsuru olduğu unutulmadan çözüm üretme cihetine gidilmelidir. Ayrım yapmadan getirilecek her türlü çözüm önerisinde olumlu değerlendirme içerisinde olacağımızı kamuoyumuz ile paylaşmak isteriz. 

"Yargıya Güven Azalmıştır"

Adalete güvenin sarsıldığı, Balyozda verilen 3094 cezadan sonra beraat kararı, davanın tam bir hukuk garabeti olduğunu tescillemiştir. 

Balyoz ve birtakım davalardan sonra ülkemizde yargıya olan güven azalmıştır. Son dönemde bir takım davalarda verilen kararların, tam tersi kararlarla mahkûm edilenlerin tamamının beraat etmesi, yargıyı kamu vicdanında yeniden tartışılacak bir duruma getirmiştir. Adalet kavramı çok büyük yara almıştır. İçler acısı olan bir durum ise; cezalandırmaya ilişkin karar verilirken alkışlayanların, beraat verilirken de alkışlamaları da manidar olmuştur. 

“Daha Fazla Avukat Milletvekili Hukuk Garabetlerinin Yaşanmasını Önleyecektir”

7 Haziran seçimlerinde siyasi parti ayrımı yapmaksızın avukat meslektaşlarımızın listelerin seçilebilir yerlerinde gösterilmesini önemsiyoruz. Meclis aritmetiğinde avukatların temsil sayılarının artması halinde ülkemizde hukuk garabetlerinin yaşanmayacağını düşünmekteyiz. Bu yolda aday olmuş meslektaşlarımıza başarılar diliyoruz. 

“Avukatların Etkinliğinin Arttırılması İnsan Hakkı İhlallerini Azaltacaktır”

Avukatlar yağının kurucu unsurudur. İnsanlığın en temel hakkı savunma hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasında biz avukatlara önemli görevler düşmektedir. Avukatların yargılama içindeki etkinliklerinin daha da arttırılması, temel insan hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi anlamı taşımaktadır

 

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız