SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yargıtay 19 Kararı Bozdu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün koruma talebinde bulunduğu çocuklar ile ilgili davalarda Malatya Aile Mahkemeleri'nin usul hatası yapması nedeniyle Yargıtay 19 dava için bozma kararı verdi.

Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2006 ile 2007 yıllarında Malatya 1. Aile Mahkemesi ile Malatya 2. Aile Mahkemesi'ne açılan davada, bünyesindeki küçük çocuklar hakkında 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu uyarınca koruma kararı alınması talep edildi. Mahkemeler ise dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda davanın kabulüne karar verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise Malatya 1. Aile Mahkemesi'nin 12 kararını Malatya 2. Aile Mahkemesi'nin ise 7 kararı hakkında bozma kararı verdi.

Yargıtay bozma gerekçesinde mahkemelerin evrak üzerinde karar vermesinin doğru olmadığını aktararak kararında şunları belirtti:

"Bilindiği üzere; Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 73. maddesine göre 'İstisnalar haricinde hakimin her iki tarafı istima veyahut iddia ve müdafaalarını beyan etmeleri için kanuni şekillere tevfikan davet etmedikçe hükmünü veremeyeceği' kabul edilmiştir. 2828 sayılı Kanunda ise işin evrak üzerinde incelenip, karara bağlanacağına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Koruma kararı alınması çocuğun hak ve menfaatleriyle de ilgilidir. Bu nedenle husumetin hakkında korunma kararı alınacak olan çocuğa, çocuk ergin değilse yasal temsilcisine (veli veya vasisine) yöneltilmesi, kanuni mümessilin menfaati ile küçüğün menfaati birbirine zıt olursa kayyım tayin edilerek husumetin ona yöneltilmesi; tarafların göstereceği deliller varsa toplanıp, değerlendirilerek ulaşılacak sonuç uyarınca karar oluşturulması gerekirken, evrak üstünden karar verilmesi doğru görülmemiştir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız