SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yargıtay'dan Dinleme Kararı

A- A+ PAYLAŞ

Yargıtay, telefon dinleme tutanakları ve teknik takip kararları konusunda tarihi bir karara imza attı. 10. Ceza Dairesi tarafından alınan karara göre bundan sonra telefon dinleme tutanakları ve kamera kayıtları sanıklar tarafından görülecek. Eğer kayıtlar sanıklara gösterilemezse, bu durum davanın bozulmasına neden teşkil edecek.

Önce, Ergenekon davasının sanıklarına ait telefon kayıtları hemen hemen bütün ulusal yayın organlarında yer aldı.

Ardından İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcıları’nın telefonlarının dinlendiği ve teknik takibe alındıkları ortaya çıktı.

Henüz Ergenekon davası ile ilgili karar çıkmamışken, Yargıtay 10. Ceza Dairesi, uyuşturucu ticareti suçundan mahkum olan bir sanık hakkındaki dosyaya ilişkin, emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

Mahkeme heyeti, telefon kayıtları ve teknik takip görüntüleri ile verilen mahkumiyet kararını bozdu.

Alınan kararın gerekçesinde, telefon dinleme tutanaklarının ve gizli kamera kayıtlarının sanığa okunması ve izlettirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Karara göre, mahkemelerin, ses ve görüntü kayıtlarını delil olarak kullanabilmesi için bizzat sanığın kendisine kayıtların içeriğinin dinlettirilip, konuya ilişkin sorgulanması gerekiyor. Nihai kararın da ancak bu sorgunun ardından elde edilen veriler doğrultusunda alınması gerekiyor.

Yargıtay 10. Ceza Dairesi’nin vermiş olduğu bu hükümle, benzer şekilde verilmiş pek çok karar bozulabilecek. Yargıtay'ın verdiği bu kararın ardından tüm sanıklara telefon kayıtlarının dinletilmesi ve kamera görüntülerinin izletilmesi gerekecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız