SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yargıtay'ın Yeni Başkanı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:39:55
Yargıtay'ın Yeni Başkanı
A- A+ PAYLAŞ

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yaş haddinden emekliye ayrılması sebebiyle Yargıtay Başkanlığı’nda yapılan seçimlerde 516 üyenin 280’ininden oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçildi. 

Yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Ali Alkan’ın yerine Yargıtay’ın yeni başkanı Salı günü yapılan seçimlerle belli oldu.

5 adayın katıldığı seçimlerde 516 üye oy kullandı. 280 oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçilirken, 13 oy boş çıkartı ve oyda geçersiz sayıldı.

“İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT KİMDİR?”

23 Mart 1955'te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi'ni bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1978 yılında mezun olmuştur. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulunmuştur. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004'te Yargıtay üyeliğine seçilmiş, halen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011'de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiştir. Evli ve üç çocuk babasıdır. İsmail Rüştü Cirit Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraatına karar verdi.

AÇIKLAMALARI..

Yargıtay Başkanlığı’na seçilen İsmail Rüştü Cirit, "Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühüne saygınlığını en üstlere çıkarmak için çalışacağız" dedi.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın yaş haddinden emekliye ayrılması sebebiyle Yargıtay Başkanlığı’nda yapılan seçimlerde 516 üyenin 280’ininden oy alan İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın yeni başkanı seçildi. Yargıtay Başkanı seçilen 13. Ceza Daire Başkanı Cirit bir basın toplantısı düzenledi. Yargıtay’ın kendisine zor bir görev verdiğini ifade eden Cirit, “Bunun altından en iyi şekilde kalkmaya, Türk halkının teveccühüne layık olamaya çalışacağım. Sayın başkan Alkan, veda konuşmasında Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiiri ile veda etti. Ben de Türk halkının teveccühüne layık olan, birlik ve beraberliği temin eden salt adaleti tesis eden bir Yargıtay özlemi ile konuşmama başlıyorum” diye konuştu.

Cirit, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sayın Alkan, ‘Yargıtay’da ben 4-6 nöbeti tuttum’ diyor. Biz daha zor bir nöbet tutacağız. Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühüne saygınlığını en üstlere çıkarmak için çalışacağız. Yargımızın gerek ilk derece yargısının gerekse yüksek Yargıtay’ın yapısal, fiziksel sorunları var. Bunun yanında son dönemlerde anayasamıza göre eşitliler arasından eşitsizlik meydana getiren bir yapısı var. Anayasa mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay eşitlik bir birbirleri ile uyumlu çalışan mahkemelerdir. Kuvvetler ayrılığı olmazsa olmazımızdır. Kuvvetler ayrılığında alana müdahale edilememek koşul ve şartı ile bu konuda işbirliği içerisinde harekettir. Kuvvetler ayrılığında alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartı ile işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hakim teminatı, hakim bağımsızlığı, hakim tarafsızlığı vazgeçemeyeceğimizdir. Yargı adaleti sağlamak içindir. Türk halkının güvenliğine yargı olarak son zamanlarda düşen güvenliğine layık olmaya çalışacağız. Bu konuda önemli görevler düşmektedir.”

Cirit, gazetecilerin sorularını ise daha sonra düzenleyecekleri bir toplantıda yanıtlayacağını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız